100 εκατ. δολάρια από τον Jeff Bezos για τους άστεγους

Ο ιδρυτής της Amazon θα δωρίσει ένα τεράστιο ποσό σε οργανισμούς που βοηθούν άστεγες οικογένειες.

Γράφει: Esquire Editors 18 Νοεμβρίου 2021

Οι δωρεές θα γίνουν μέσω του Bezos Day One Fund σε 32 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε 21 πολιτείες, με επιχορηγήσεις που κυμαίνονται από 750.000 έως 5 εκατ. δολάρια. Από τότε που ο Μπέζος ίδρυσε το Fund το 2018, το Bezos Day One Fund έχει δωρίσει σχεδόν 100 εκατ. δολάρια ετησίως σε οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες σε άστεγες οικογένειες. Συνολικά, το Fund έχει δωρίσει 398 εκατ. δολάρια μέχρι στιγμής.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό", λέει η Anne Miskey, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Union Station Homeless Services στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Η Miskey λέει ότι ο οργανισμός θα λάβει 5 εκατ. δολάρια σε μετοχές της Amazon την Πέμπτη, στη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχορήγηση που έχει λάβει στην ιστορία του ο οργανισμός. Τα χρήματα προορίζονται ειδικά για οικογενειακές υπηρεσίες και θα χρησιμοποιηθούν σε περίοδο πέντε ετών, μεταξύ άλλων, για την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων και την ανακαίνιση της τοποθεσίας που χρησιμοποιείται για τη στέγαση άστεγων οικογενειών. "Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερη ιδιωτικότητα για μεμονωμένες οικογένειες, ώστε να μην χρειάζεται να κοιμούνται σε χώρους που μοιάζουν με κοιτώνες. Θέλουμε να παρέχουμε έναν ασφαλή, άνετο και αξιοπρεπή χώρο για να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν μόνιμη στέγαση", τονίζει η  Miskey.

Ο Μπέζος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία περίπου στα 205,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Οι δωρεές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της συνολικής περιουσίας του και το Bezos Day One Fund δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς το χρηματοδοτεί ο Μπέζος.

Ο Μπέζος έχει πουλήσει μετοχές αξίας σχεδόν 27 δισ. δολαρίων από τότε που η Amazon εισήλθε στο χρηματιστήριο το 1997, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποκαλύψει αν χρηματοδοτεί το Bezos Day One Fund με μετρητά ή με τις μετοχές του στην Amazon. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπέζος δώρισε 16.283 μετοχές της Amazon, αξίας 58 εκατ. δολαρίων, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τα έγγραφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο εκπρόσωπος της Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει πού ακριβώς πήγαν αυτές οι μετοχές. Νωρίτερα φέτος, ο Μπέζος δέσμευσε 200 εκατ. δολάρια στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος του Ινστιτούτου Smithsonian.

Ο Μπέζος δεν έχει υπογράψει το Giving Pledge, μια δέσμευση για την παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά φαίνεται ότι έχει ενισχύσει τις φιλανθρωπικές του προσφορές τα τελευταία χρόνια. Ανεξάρτητα από την εστίασή του στις άστεγες οικογένειες, το Bezos Day One Fund δημιουργεί ένα δίκτυο μοντεσσοριανών νηπιαγωγείων χωρίς δίδακτρα σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες.

Επιπλέον, πέρυσι ο Μπέζος δεσμεύτηκε για 10 δισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών για τη δημιουργία του Bezos Earth Fund, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπέζος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ξοδεύει περισσότερα χρήματα στο Bezos Earth Fund από ό,τι στην διαστημική εταιρεία του, την Blue Origin. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα χρήματα έχει επενδύσει ο Μπέζος στην Blue Origin, αλλά το 2017 είχε πει ότι θα πουλούσε περίπου 1 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon ετησίως με σκοπό τις επενδύσεις στην εταιρεία.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Μπέζος έχει δωρίσει μετοχές της Amazon αξίας τουλάχιστον 650 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια της ζωής του, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της τρέχουσας περιουσίας του. Σημειώνεται ότι το Forbes υπολογίζει μόνο τις δωρεές που έχουν ήδη δοθεί και δεν περιλαμβάνει εκείνες για τις οποίες έχει γίνει δέσμευση αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος