Δεν πρόλαβαν να πάρουν μέτρα οι ευρωπαϊκές χώρες και ήδη τα πρώτα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έκαναν την εμφάνισή τους σε Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία και Ολλανδία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ταχύτατη διασπορά της νόσου που μέσα σε λίγα 24ωρα αρχίζει να εξαπλώνεται σε αρκετά κράτη εκτός Νοτίου Αφρικής θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τους λοιμωξιολόγους δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη, τα οποία επί του παρόντος φαίνονται να είναι ήπια.

Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι αν τα εμβόλια προστατεύουν το νέο στέλεχος της νόσου. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματά.

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο

Η ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης "Όμικρον" είναι το στοιχείο που απασχολεί περισσότερο τους λοιμωξιολόγους καθώς αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων με αυτό τον ρυθμό τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχει μεταφερθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άλλωστε ο επαναπατρισμός χιλιάδων πολιτών που βρίσκονται στη Νότιο Αφρική και αναζητούν εναγωνίως τρόπους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει και άλλο των αριθμό των πολιτών που έχουν τη νέα μετάλλαξη.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη από τον νέο κύμα του κορονοϊού κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την αναχαίτηση της νόσου, που δείχνει να αντέχει παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν συνεχώς οι κυβερνήσεις.

Ανησυχία για τα Χριστούγεννα

Η έντονη ανησυχία που επικρατεί για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού έχει προκαλέσει προβληματισμό ενόψει των Χριστουγέννων. Κανείς δεν μπορεί να ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα που απομένει μέχρι τις γιορτές.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως θα έχει ξεκάθαρη εικόνα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα θα έχουν καταλήξει και οι φαρμακευτικές εταιρείες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο πιθανό ενδεχόμενο που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τα συμπτώματα να είναι ήπια τότε δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί, σε αντίθετη περίπτωση οι περιορισμοί θα ενταθούν.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα καθώς θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από όλες τις πλευρές τόσο για τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης όσο και για την αντιμετώπισή της.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Στο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναλύουν όλα τα δεδομένα που έρχονται από την Νότιο Αφρική. Τα έκτακτα μέτρα βρίσκονται από χθες το πρωί σε ισχύ σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Οι πρώτοι Έλληνες επιβάτες που έφτασαν από τις χώρες που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη "Όμικρον" μπήκαν άμεσα σε καραντίνα, ενώ από τους μέχρι στιγμής ελέγχους δεν φαίνεται να έχουν κολλήσει την νέα παραλλαγή της νόσου.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και μετέθεσε το συνέδριο της ΝΔ που ήταν να πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου, για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε προσυνεδριακή συγκέντρωση στα Ιωάννινα τόνισε πως το εμβόλιο είναι "η μόνη άμυνα απέναντι σε μια πανδημία, που κάθε μέρα επιφυλάσσει και νέες εκπλήξεις".

> Διάβασε ακόμη: Τι ακριβώς ισχύει με την σούπερ τροποποιημένη μετάλλαξη του κορονοϊού από την Μποτσουάνα

Οι λοιμωξιολόγοι που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εστιάζουν περισσότερο στις επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να ανεβαίνει συνεχώς. "Όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού" δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Από: Thetoc.gr