Σαρώνει ο κορονοϊός και η μετάλλαξη Όμικρον ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με άλλα 1.576 νέα κρούσματα στις 13/12. Συνολικά σχεδόν 5.000 Βρετανοί έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει επιβαρυνθεί μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, με τις εκτιμήσεις του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας να κάνουν λόγο για ακόμα και 200.000 κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Τη στιγμή που βλέπουμε τη ραγδαία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης σε όλο τον κόσμο, Νοτιοφρικανοί και Βρετανοί γιατροί που μελετούν την πορεία της υγείας των ασθενών που μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος, εντοπίζουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα άλλα στελέχη του.

Τα διαφορετικά της συμπτώματα

Όπως γράφει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "Express", τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής "Όμικρον" μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά από τις άλλες παραλλαγές της Covid-19.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή "Όμικρον", έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:

  1. Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
  2. Ξηρός βήχας
  3. Απίστευτη κούραση
  4. Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
  5. Νυχτερινές εφιδρώσεις

Η καθηγήτρια Αντζελίκ Κόετζι, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου της Νοτίου Αφρικής, που ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εντόπισαν το στέλεχος Όμικρον στη χώρα της, υποστήριξε οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή, εμφάνισαν διαφορετικά συμπτώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Από τη πλευρά του ο Βρετανός γιατρός Γκάρι Μπάρτλετ επισημαίνει ότι, ο ασθενής που έχει μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον, αισθάνεται ότι στο λαιμό του έχει κάτι σαν γρατσουνιές.

> Διάβασε ακόμη: Το πανδημικό θαύμα της Κούβας

Επιπλέον, η επίμονη κούραση, οι μυϊκοί πόνοι, ακόμη και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, θα μπορούσαν όλα να είναι σημάδια μόλυνσης από την μετάλλαξη Όμικρον, όπως εξηγεί.

"Αρχικά τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν με την μετάλλαξη Όμικρον, μπορεί να φαίνονται πιο ήπια σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν από την μετάλλαξη Δέλτα. Η Όμικρον μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τα γνωστά συνήθη συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη και καταρροή, πυρετό, επίμονο βήχα (βήχας για περισσότερο από μισή ημέρα) πονοκέφαλο και πόνο στην κατάποση όπως επίσης ανοσμία και αγευσία", υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.

"Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο ενδεικτικά για την "Όμικρον" περιλαμβάνουν μία περίεργη αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές σε αντίθεση με τον πονόλαιμο (που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς που νοσούν από άλλες παραλλαγές του κορωνοιού) ξηρό επίμονο βήχα, υπερβολική κούραση και κόπωση, μυϊκούς πόνους και νυχτερινές εφιδρώσεις", προσθέτει.

Τονίζει επίσης ότι, αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα και μοναδικά συμπτώματα των ασθενών. "Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της νόσου Covid 19 και του κοινού κρυολογήματος χωρίς μοριακό τεστ (PCR)", όπως επισημαίνει.

Κατεγράφη ο πρώτος νεκρός στη Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο Πάντινγκτον στο δυτικό Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον είπε: "Δυστυχώς, ναι, η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε νοσηλείες και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί πως πέθανε από την μετάλλαξη αυτή".

Και συνέχισε: "Επομένως, πιστεύω ότι η ιδέα πως αυτή η μετάλλαξη είναι κατά κάποιο τρόπο μια πιο ήπια εκδοχή του ιού, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε από την μία πλευρά και από την άλλη να αναγνωρίσουμε τον απόλυτο ρυθμό με τον οποίο επιταχύνεται στον πληθυσμό. Επομένως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε όλοι μας τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου".

> Διάβασε ακόμη: Καμία έκπληξη πια, το 5ο κύμα της πανδημίας έρχεται μετά τις γιορτές

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: "Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχω καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια να τονίσω στο κοινό πως πρέπει να παρακολουθούμε πού πηγαίνει η πανδημία και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινού. Πιστεύουμε πως τα βήματα που κάνουμε - δηλαδή το σχέδιο Β σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά φιλόδοξη επιτάχυνση της εκστρατείας ενισχυτικών δόσεων, πιστεύουμε πως είναι η σωστή προσέγγιση".

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Χαβίντ είχε αποκαλύψει πως τουλάχιστον 10 άτομα νοσηλεύονται με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Από: Thetoc.gr