Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε για την εξέλιξη της πανδημίας. Η επέλαση της Όμικρον συνεχίζεται. Για άλλη μια μέρα χθες, οι εισαγωγές ήταν στα ύψη, ενώ από σήμερα μετράει αντίστροφα για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και από την 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Τα καινούργια στοιχεία

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27.766 νέα κρούσματα, 85 θανάτους και 654 διασωληνωμένους.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν να δουν πώς το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα με τις νέες λοιμώξεις και σήμερα πληροφορίες μιλούσαν για 30.000, χωρίς στον αριθμό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα 15.547 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Χθες καταγράφηκαν 18.592 νέες μολύνσεις, 66 θάνατοι και 642 διασωληνωμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 632.

iStock

Πιθανή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται μέσα στον μήνα.

Τι γίνεται με τα σχολεία και την επίταξη των ιδιωτών γιατρών

Σήμερα εν τω μεταξύ χτύπησε το πρωί το πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν στα σχολεία με τα νέα μέτρα.

Πάνω από 15.000 έχουν φτάσει τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν μέσω των self-tests που έγιναν σε μαθητές και καθηγητές πριν την επιστροφή τους στα σχολεία.

Ένα εκατ. self-tests είχαν προμηθευτεί τα σχολεία για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν είχαν καταφέρει να τα πάρουν τις προηγούμενες ημέρες από τα φαρμακεία.

Αρκετοί επιστήμονες, πάντως, εκφράζουν φόβους, ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων και διασπορά στην κοινότητα. Άλλοι, ωστόσο, τονίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει καλύτερη ανίχνευση.

Επίσης ανοίγουν ακόμη 40.000 ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών σε πολλές εμβολιαστικές γραμμές σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική το Παίδων Πεντέλης θα φιλοξενήσει το MEGA εμβολιαστικό κέντρο.

Επίσης σήμερα Δευτέρα, τα έγγραφα για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών θα φύγουν για τις αστυνομικές διευθύνσεις σε Μακεδονία και Θράκη και από εκεί θα παραδοθούν στους ιδιώτες γιατρούς που έχουν επιλεγεί και την Τετάρτη θα αναλάβουν καθήκοντα στα δημόσια νοσοκομεία.

Από: Thetoc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.