Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μείωσε την περίοδο της καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 στις πέντε ημέρες, προσθέτοντας όμως ότι μπορούν να κάνουν ένα τεστ αντιγόνου προτού σταματήσουν την αυτοαπομόνωση, αν και αυτό δεν επιβάλλεται. Φαίνεται πως η απόφαση αυτή του CDC για 5ημερη καραντίνα προέκυψε μετά την εξέταση 113 ερευνών από 17 χώρες που έδειξε ότι όποιος έχει προσβληθεί από covid-19 μεταδίδει τον ιό κυρίως στα αρχικά στάδια της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ένας ασθενής είναι πιο μολυσματικός και κινδυνεύει να μεταδώσει τη νόσο "μεταξύ 2-3 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων και 8 ημέρες μετά την εμφάνισή τους".

Τα CDC δεχόταν πιέσεις από τους ειδικούς να ζητήσει από όσους βρίσκονται θετικοί στην covid-19 να κάνουν διαγνωστικό τεστ προτού ολοκληρώσουν την καραντίνα τους, μετά την απόφασή τους να μειώσουν τον χρόνο της απομόνωση στις 5 ημέρες από 10 που ίσχυε μέχρι πρότινος, οδηγία άλλωστε που ισχύει και στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα, όμως, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πολλών νοσούντων είναι το εξής: Με την ολοκλήρωση της 5ήμερης καραντίνας και πριν επιστρέψουν στην εργασία τους, αρκετοί υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ, το οποίο έδειξε υψηλό ιικό φορτίο, κάτι άκρως επικίνδυνο αν επιστρέψουν, για παράδειγμα, την επομένη στην εργασία τους. 

Σχετικά με την 5ήμερη καραντίνα για όσους νόσησαν ο κ. Τζανάκης είπε ότι του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία που έδωσε το CDC. "Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα. Θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας", υπογράμμισε.

Πάνω στο ίδιο θέμα, οι ειδικοί προτείνουν ως μέσο προστασίας, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα στο άτομο και καλείται να επιστρέψει στο χώρο εργασίας να φορά μάσκα που εφαρμόζει πολύ καλά στο πρόσωπο και να τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής ευθύνης και προστασίας.

Πώς επιβεβαιώνεται η θετικότητα του τεστ για την εργασία

Μόνο με βεβαίωση θετικού τεστ θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους όσοι εργαζόμενοι έχουν ανιχνευθεί θετικοί στον κορωνοϊό, εφόσουν έχουν διενεργήσει τεστ.

Οι νοσήσαντες εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν στην εφαρμογή gov.gr το θετικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να θεωρείται δικαιολογημένη η απουσία τους.

Η συνέχεια στο Capital.gr