Ποιος και γιατί δηλητηρίασε τον Roman Abramovich

Και πώς η Ρωσία εξόντωσε πράκτορες και αντιφρονούντες με Novichok.

Γράφει: Esquire Editors 29 Μαρτίου 2022

Ενώ η υπόθεση της πιθανής δηλητηρίασης του Roman Abramovich είναι ακόμα υπό συζήτηση και διερεύνηση, ένα ερώτημα είναι ποια ουσία μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, κάτι που θα έριχνε φως και στο ποιος βρίσκεται πίσω από την - πιθανή - δηλητηρίαση.

Ως ένας άνθρωπος πολύ στενά συνδεδεμένος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί η εκδοχή ότι πίσω από την δηλητηρίαση είναι το Κρεμλίνο. Αλλά στα μεγάλα κατασκοπικά θρίλερ, όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian στην ανάλυσή της για την υπόθεση, το τοπίο είναι πάντα θολό, όλοι οι παράγοντες πάντα αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή και η αλήθεια δύσκολα έρχεται στο φως.

Μία πιθανή απάντηση είναι: Κάποιος νευροτοξικός παράγοντας

Ένας νευροτοξικός παράγοντας παρόμοιος με το σαρίν ή το novichok είναι η πιο πιθανή ουσία που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε στην ύποπτη δηλητηρίαση του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς, κατά την εκτίμηση ειδικού που επικαλείται η εφημερίδα Telegraph.

Υπάρχει βέβαια πάντα και η εκδοχή ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου που είπε στο πρακτορείο Reuters, ότι η κρίση στην υγεία του Αμπράμοβιτς δεν οφείλεται σε δηλητηρίαση αλλά σε "περιβαλλοντικούς παράγοντες".

Ο Αμπράμοβιτς φέρεται να δηλητηριάστηκε, μαζί με άλλους δύο, ενώ συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, παρά το γεγονός ότι φέρεται ότι κατανάλωνε μόνο σοκολάτα και νερό.

Ο Ρώσος ολιγάρχης υπέφερε από έντονο πόνο στα μάτια σε συνδυασμό με απώλεια όρασης και φλεγμονή του δέρματος για αρκετές ώρες αφότου έφυγε από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Bellingcat και τη Wall Street Journal. Αυτά τα συμπτώματα, λένε ειδικοί, συνάδουν με τη δηλητηρίαση από τρεις πιθανές χημικές ουσίες: πορφυρίνες, δικυκλικές ουσίες ή οργανοφωσφορικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal άνθρωποι από το περιβάλλον των φερόμενων ως δηλητηριασθέντων κατηγορούν σκληροπυρηνικούς κύκλους στη Μόσχα ότι "ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου".

Οργανοφωσφορικά: "Μυρίζει Ρωσία"

Τα οργανοφωσφορικά άλατα είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως φυτοφάρμακα και έχουν επαναχρησιμοποιηθεί ως νευροτοξικοί παράγοντες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το σαρίν.

Οι χημικές ουσίες δρουν παρεμποδίζοντας την παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται ακετυλοχολινεστεράση, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Αυτό οδηγεί στο να μην μπορεί το σώμα να μεταδώσει σήματα σε όλο το σώμα, οδηγώντας σε γενικευμένη διαταραχή και πόνο και, τελικά, θάνατο εάν η δόση είναι αρκετά μεγάλη.

> Διάβασε ακόμη: Οι πολεμικοί κανόνες και τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Αυτές ήταν οι πιο πιθανές χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς, δήλωσε στην Telegraph ο συνταγματάρχης Hamish de Bretton-Gordon, πρώην διοικητής των δυνάμεων CBRN του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ.

"Φαίνεται ότι το χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα οργανοφωσφορικό άλας, το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι ένας νευρικός παράγοντας", λέει. "Είναι παρόμοιος τρόπος λειτουργίας με τις επιχειρήσεις της GRU κατά των Λιτβινένκο και Σεργκέι Σκριπάλ και οι επιχειρήσεις της FSB εναντίον του Αλέξι Ναβάλνι. Μυρίζει Ρωσία και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν προκύψουν ιατρικά αρχεία".

Πρόσθεσε ότι η δηλητηρίαση πρέπει να ήταν "μια αρκετά μικρή δόση" επειδή οι άνθρωποι επέζησαν και παραμένει άγνωστο εάν έλαβαν θεραπεία με ατροπίνη, που είναι το αντίδοτο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από οργανοφωσφορικά άλατα ξεκινούν λίγες ώρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν εφίδρωση, απώλεια μνήμης, σύγχυση και πονοκεφάλους, παρόμοια με αυτά που αναφέρθηκε ότι εμφάνισε ο Αμπράμοβιτς.

Πορφυρίνη: Όλα τα συμπτώματα που παρουσίασε ο Αμπράμοβιτς

Η συσσώρευση πορφυρίνης είναι μια άλλη ένωση που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του Αμπράμοβιτς και των άλλων δύο προσώπων που φέρονται να παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Bellingcat.

Είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ και το νευρικό σύστημα μέσω της αναστολής της παραγωγής αίμης, απαραίτητη καθώς είναι ο πρόδρομος της αιμοσφαιρίνης, του μορίου που προσελκύει τον σίδηρο και ως εκ τούτου μεταφέρει αίμα - και οξυγόνο - στον οργανισμό. Η πορφυρία είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο πάσχει από προβλήματα παραγωγής αίμης και εμφανίζει συμπτώματα όπως ναυτία, πόνο στο στήθος, προβλήματα αναπνοής, προβλήματα ούρησης και πρησμένο και επώδυνο δέρμα.

Δικυκλικές ουσίες

Οι δικυκλικές ουσίες αναφέρονται επίσης ως πιθανή αιτία της δηλητηρίασης και είναι μια σειρά χημικών ουσιών που περιλαμβάνουν αματοξίνες, τη δραστική ένωση που εντοπίζεται σε δηλητηριώδη μανιτάρια. Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα γνωστές αματοξίνες που αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό ενός ατόμου, καθώς απορροφώνται εύκολα. 

> Διάβασε ακόμη: Η σταλινοποίηση ενός Προέδρου

Μετά την κατάποση αυτών των χημικών ουσιών, ο θάνατος επέρχεται σε λίγες ώρες, εάν η δόση είναι επαρκής ή υποφέρει από συμπτώματα που κυμαίνονται από ηπατική και νεφρική βλάβη έως πονοκεφάλους, ερεθισμό του δέρματος και ναυτία. Στοχεύουν κυρίως στο ήπαρ και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με τα οργανοφωσφορικά και τις πορφυρίνες.

Τρεις υποθέσεις που η Ρωσία προσπάθησε να εξοντώσει τους εχθρούς της με δηλητήριο

Υπόθεση Ναβάλνι

Ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου και προσωπικά του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, το 2020 δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok (Νοβιτσόκ).

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Ρωσία στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2020 μετά από ξαφνική ασθένεια κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία. Νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο "Charite" για τη, σύμφωνα με τη Γερμανία, δηλητηρίασή του από έναν δυνάμει θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα. Πήρε εξιτήριο τον Σεπτέμβριο του 2020, επέστρεψε στη Ρωσία και έκτοτε είναι φυλακισμένος ενώ πρόσφατα καταδικάστηκε εκ νέου.

Υπόθεση Σκριπάλ

Ο πρώην κατάσκοπος (διπλός, όπως πιστεύεται) Σεργκέι Σκριπάλ βρέθηκε το 2017 αναίσθητος, χωρίς εμφανή τραύματα, μαζί με την 33χρονη κόρη του, Γιούλια, σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σόλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλίας. Έδωσαν μάχη για τη ζωή τους σε νοσοκομείο και διέφυγαν τον κίνδυνο. Αποκαλύφθηκε ότι είχαν δεχθεί ποσότητα του νευροτοξικού παράγοντα Novichok.

Η ΕΕ και όχι μόνο κατηγόρησαν τη Μόσχα για την απόπειρα δολοφονίας του, παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου. Μάλιστα, η Βρετανία και άλλες 20 χώρες είχαν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απελαύνοντας διπλωμάτες.

Το 2018 αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την επίθεση κατά του Σκριπάλ, οι οποίοι εργάζονταν στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

Υπόθεση Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο δεν ήταν τόσο τυχερός. Σφοδρός επικριτής της FSB και του Βλαντίμιρ Πούτιν και συνεργάτης, όπως πιστεύεται, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και Ρώσων αντιφρονούντων, ο Λιτβινένκο πέθανε σε ηλικία 43 ετών το Νοέμβριο του 2006, τρεις εβδομάδες αφότου ήπιε τσάι που περιείχε τη ραδιενεργή ουσία πολώνιο-210 στο ξενοδοχείο "Millenium", στο Λονδίνο.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικό της στρατό

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι τον δολοφόνησαν δύο Ρώσοι πράκτορες, ο Αντρέι Λουγκοβόι κι ο Ντμίτρι Κόβτουν, και εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης, αλλά η Μόσχα αρνείται επίμονα να τους εκδώσει.

Επεισόδιο δηλητηρίασης και στην Ουκρανία

Τα επεισόδια δηλητηρίασης δεν είναι άγνωστα ούτε στην Ουκρανία Το 2004, ο υποψήφιος για την προεδρία Βίκτορ Γιούσενκο ήταν ένας 50χρονος με νεανική εμφάνιση όταν έθεσε υποψηφιότητα ενάντια στον φιλορώσο υποψήφιο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αρρώστησε με το πρόσωπό του να παραμορφώνεται γρήγορα.

Ήταν, κατέληξαν οι επιστήμονες, το αποτέλεσμα δηλητηρίασης από διοξίνη, αλλά παραμένει ασαφές ποιος το έκανε. Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Γιούσενκο κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ. Είτε έτσι είτε αλλιώς ό,τι κι αν έγινε δεν τον σταμάτησε – ο Γιούσενκο θριάμβευσε επί του αντιπάλου του και υπηρέτησε μια θητεία ως πρόεδρος.

Από: Thetoc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.