Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικό της στρατό

Σύντομη απάντηση: Επειδή ποτέ δεν το ήθελε πραγματικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε σε πολλές καγκελαρίες της Γηραιάς Ηπείρου την προοπτική ενός "κοινού ευρωπαϊκού στρατού". Πρόκειται για μία ιστορία παλαιότερη από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιμετώπισε την πρώτη της αποτυχία το 1954 με το ναυάγιο του σχεδίου Ced που αφορούσε στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα. Λίγα χρόνια πριν από τη Συνθήκη της Ρώμης που θα δημιουργούσε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στην πραγματικότητα, η Γαλλία είχε παρουσιάσει σε συνεργασία με την Ιταλία του Alcide De Gasperi ένα σχέδιο, που ονομάστηκε Pleven από τον τότε Γάλλο πρωθυπουργό, αλλά δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της ΕΕ Jean Monnet κατόπιν αμερικανικής πίεσης για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Το σχέδιο, ήδη πολύπλοκο για τον ίδιο (προέβλεπε τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και τη συμβολή της Γερμανίας, από την οποία κανένας, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των Γερμανών, δεν ήθελε επανεξοπλισμό) κατέληξε να απορριφθεί οριστικά. 

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικό της στρατόPATRICK HERTZOG/ GETTY IMAGES

Οι ανάγκες του σήμερα

Τον τελευταίο καιρό, ιδίως μετά την καταστροφική απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, εκπόνησε ένα στρατηγικό σχέδιο, τη λεγόμενη "Στρατηγική Πυξίδα", για να ενσωματώσει επιτέλους την κοινή άμυνα της επικράτειας της Ένωσης, τη διαχείριση κρίσεων και μία πιο αποτελεσματική και ισότιμη συνεργασία με τις συμμαχικές χώρες μετά από χρόνια αντίστασης.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μία ευρωπαϊκή ταχεία δύναμη 5 χιλιάδων ανδρών, πολύ περιορισμένη σε αριθμό, αλλά άκρως εμβληματική από την άποψη της συνεργασίας σε έναν τομέα στον οποίο οι κύριες ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν έδειχναν διαφορετικά συμφέροντα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

>Διάβασε ακόμη: Γράμμα από το Κίεβο

Πρόσφατα, ήταν οι χώρες της Ανατολής, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται κοντά στο ουκρανικό και το ρωσικό μέτωπο, που ζήτησαν την αναβολή του σχεδίου. Αφενός εξέφρασαν την αβεβαιότητά τους για το πόσο συμπαγές είναι, αφετέρου έχουν ουσιαστικά στηρίξει τη στρατηγική ασφαλείας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και άρα και στο ΝΑΤΟ.

Ο Borrell φέρεται να έχει απορρίψει αυτήν την τακτική. Μένει άρα, να επαληθευτεί ότι το σχέδιο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς προς την υλοποίησή του, αφού στην πραγματικότητα ένα παρόμοιο σχέδιο θα υπήρχε ήδη στα χαρτιά αλλά δε θα εφαρμοζόταν ποτέ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear