Μικρότερος ο κίνδυνος Covid-19 για όσους φορούν γυαλιά

Αλλά όχι φακούς επαφής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γράφει: Esquire Editors 07 Απριλίου 2022

Οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά συχνά έχουν κάπως μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, ενώ οι φακοί επαφής δεν παρέχουν κάποια επιπρόσθετη προστασία, σύμφωνα με μία μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία των ματιών ως εισόδου του κορονοϊού στο σώμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Χέιγουορθ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 19.166 ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει 15% μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για όσους φορούν πάντα γυαλιά, σε σχέση με όσους δεν φορούν ποτέ.

Μικρότερος ο κίνδυνος Covid-19 για όσους φορούν γυαλιά

Η προστατευτική δράση των γυαλιών είναι μειωμένη σε εκείνους που δήλωσαν ότι τα γυαλιά τούς εμποδίζουν να φορούν καλά τη μάσκα, ενώ δεν βρέθηκε κανένα προστατευτικό όφελος για όσους χρησιμοποιούν τακτικά φακούς επαφής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

> Διάβασε ακόμη: Όταν η πανδημία θα αρχίσει να θυμίζει εποχική γρίπη

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μολύνουν και τα μάτια χρησιμοποιώντας τα ως πύλη εισόδου στον άνθρωπο. Είναι ασαφές σε ποιο ποσοστό οι μολύνσεις γίνονται μέσω αυτής της οδού.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Οι αλλαγές που έρχονται στο σύστημα πληρωμών IRIS από τις 15 Ιανουαρίου

Το σύστημα άμεσων πληρωμών εξελίσσεται και επηρεάζει τον τρόπο που κινούνται τα χρήματα στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο Bob Weir, συνιδρυτής των Grateful Dead

Ο Bob Weir, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο θρύλος των Grateful Dead που επανακαθόρισε την αμερικανική ροκ με την κιθάρα του, αποχαιρέτησε τον κόσμο αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά 60 ετών.

Αυτό είναι το πιο ανθεκτικό φυτό εκεί έξω - Aν του βάλεις φωτιά, δεν καίγεται

Υπάρχει φυτό που 'φτύνει' τους σπόρους του σα σφαίρες, κάποια ζώα γνωρίζουμε επίσης ότι φωσφορίζουν, γενικά η φύση είναι αποτέλεσμα μικρών αλλά εντυπωσιακών θαυμάτων που εξηγούνται μέσω της επιστήμης.

Ένα πολύ επικίνδυνο ηφαίστειο είναι πιθανό να εκραγεί σύντομα

Ένα υποθαλάσσιο γεωλογικό φαινόμενο στον Ειρηνικό απασχολεί ξανά τους επιστήμονες. Τα δεδομένα δείχνουν έντονη δραστηριότητα, αλλά η πραγματική του σημασία δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Ο θρυλικός Γιάγκος Δράκος από τη σειρά Λάμψη είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του, σπάνια εμφάνιση ως ηθοποιός στην ταινία του Χρήστου Μασσαλά, Broadway.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τόνια Καζιάνη αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά ζητήματα με την υγεία της και εν τέλει απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών.