Μικρότερος ο κίνδυνος Covid-19 για όσους φορούν γυαλιά

Αλλά όχι φακούς επαφής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γράφει: Esquire Editors 07 Απριλίου 2022

Οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά συχνά έχουν κάπως μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, ενώ οι φακοί επαφής δεν παρέχουν κάποια επιπρόσθετη προστασία, σύμφωνα με μία μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία των ματιών ως εισόδου του κορονοϊού στο σώμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Χέιγουορθ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 19.166 ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει 15% μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για όσους φορούν πάντα γυαλιά, σε σχέση με όσους δεν φορούν ποτέ.

Μικρότερος ο κίνδυνος Covid-19 για όσους φορούν γυαλιά

Η προστατευτική δράση των γυαλιών είναι μειωμένη σε εκείνους που δήλωσαν ότι τα γυαλιά τούς εμποδίζουν να φορούν καλά τη μάσκα, ενώ δεν βρέθηκε κανένα προστατευτικό όφελος για όσους χρησιμοποιούν τακτικά φακούς επαφής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

> Διάβασε ακόμη: Όταν η πανδημία θα αρχίσει να θυμίζει εποχική γρίπη

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μολύνουν και τα μάτια χρησιμοποιώντας τα ως πύλη εισόδου στον άνθρωπο. Είναι ασαφές σε ποιο ποσοστό οι μολύνσεις γίνονται μέσω αυτής της οδού.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.