Κι όμως η Ελλάδα μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να αναβαθμιστεί δεδομένων των συνθηκών.

Γράφει: Esquire Editors 10 Απριλίου 2022

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται όσον αφορά τις γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και βορειότερα μέχρι την Ουκρανία, δημιουργούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως εναλλακτικής πηγής ενεργειακής τροφοδοσίας (π.χ. φυσικό αέριο). Μάλιστα, η Ελλάδα δυνητικά μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ακόμη και για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, η οποία μετά τον πόλεμο θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, πέραν της Ρωσίας.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτήν την κατεύθυνση είναι οι νέες ενεργειακές υποδομές που κατασκευάζονται ή έχουν δρομολογηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Θέληση = Τρόπος

Ουσιαστικά η δυνατότητα για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε νέα πηγή τροφοδοσίας ανοίγεται μέσω του ενεργειακού κόμβου που δημιουργείται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης εκεί όπου πρόσφατα αποφασίστηκε η δημιουργία και δεύτερου τερματικού σταθμού FSRU, πέραν εκείνου που ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, με δυνατότητα εισαγωγής 5,5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Η δημιουργία δεύτερου τερματικού θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα, στα 11 δις. κυβικά μέτρα με στόχο, το καθαρά εξαγωγικό αυτό terminal να επεκτείνει ακόμη πιο βόρεια τις εξαγωγές αερίου, φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών ο managing director της εταιρείας που αναπτύσσει το πρότζεκτ Gastrade Κ. Σιφναίος, σημειώνοντας ότι δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Ποια είναι τα δεδομένα ως προς τη ζήτηση στη Νότιο-ανατολική Ευρώπη; Σήμερα η προμήθεια ρωσικού αερίου στην περιοχή φτάνει τα 11 δις. κυβικά μέτρα. Ακόμη 6 δις. κυβικά μέτρα ζήτηση αναμένεται να δημιουργηθεί εξαιτίας της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, 3 δις. κυβικά μέτρα αναμένεται να δημιουργηθούν στην αγορά της Μολδαβίας ενώ 30 δις. κυβικά μέτρα είναι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η συνέχεια στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear