Γράμμα από το Κίεβο

Η Ουκρανή δημοσιογράφος Olga Tokariuk μας υπενθυμίζει πως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, εάν το θέλουμε.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε σαστισμένοι τον πόλεμο στην Ουκρανία, μουδιασμένοι για όσα βιώνουν οι πολίτες της και ανήσυχοι για όσα ενδέχεται να ακολουθήσουν μετά τη ρωσική εισβολή. Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε πραγματικά ανήμποροι να βοηθήσουμε στην κατάσταση, γεγονός που δεν ισχύει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα μίας Ουκρανής δημοσιογράφου. Η Olga Tokariuk, ούσα στη βαλλόμενη από τα πυρά των Ρώσων πατρίδα της μοιράστηκε μερικές σκέψεις της στο Twitter συνοδεία φωτογραφιών, προτρέποντάς μας να μην ξεχνάμε τι συμβαίνει. To thread που δημιούργησε είναι ένα κανονικό γράμμα σε συνέχειες και το διαβάζουμε παρακάτω. 

Τα tweets

"Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα thread με τα στιγμιότυπα από τις αναρτήσεις ορισμένων φίλων μου στο Facebook. Bρίσκονται στο Κίεβο, είναι πραγματικοί άνθρωποι και περιγράφουν την κατάσταση και τι αισθάνονται. Παρέλειψα τα ονόματά τους για να προστατεύσω την ταυτότητά τους."

Γράμμα από το ΚίεβοeSQUIRE IT, FUTURE PUBLISHING/GETTY IMAGES

"Είχε μία όμορφη ανατολή σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι επιβιώσαμε άλλη μία νύχτα. Πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν από το σταθμό του μετρό όπου πέρασαν τη χθεσινή νύχτα, πολλοί έχουν μαζί τους και κατοικίδια ζώα. Ξύπνησα στη μέση της νύχτας ουρλιάζοντας από την έκρηξη και από ένα βρυχηθμό που δεν είχα ξανακούσει. Ήταν 2 ρωσικοί πύραυλοι που καταρρίφθηκαν από τον ουκρανικό στρατό. Ο ένας από αυτούς έπεσε σε ένα κτήριο μόλις 200 μέτρα από το σπίτι μου. 

>Διάβασε ακόμη: Τι ισχύει με τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Σας παρακαλώ, αν ζείτε με το προνόμιο να είστε μέλος του ΝΑΤΟ: Τηλεφωνήστε στους εκπροσώπους σας, πηγαίνετε στις διαδηλώσεις με αίτημα μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Οι Ρώσοι προελαύνουν από τα βόρεια προς το Κίεβο αυτή τη στιγμή. Ο στρατός μας είναι απίστευτος και κυριολεκτικά του χρωστάω τη ζωή μου, αλλά μπορεί να μην έχουμε άλλο ένα πρωινό σαν το σημερινό."

 

"Αγαπητοί φίλοι εκτός Ουκρανίας. Δεν είστε ανήμποροι. Χρησιμοποιήστε το προνόμιό σας να μη δέχεστε επιθέσεις και να κοιμάστε στο σπίτι σας με τους αγαπημένους σας. Εμείς δεν έχουμε αυτό το προνόμιο τώρα. Προσωπικά, δεν ξέρω καν πού θα είμαστε εγώ και ο αρραβωνιαστικός μου τις επόμενες ημέρες. Συμμετέχετε ή οργανώστε διαμαρτυρίες. Οι κυβερνήσεις σας δε θα δράσουν αν οι πολίτες τους δεν το ζητήσουν με ένα σαφές μήνυμα. ΕΣΕΙΣ. 

ΟΥΚΡΑΝΙΑESQUIRE IT, ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Δείξτε την υποστήριξή σας στους Ουκρανούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Διαμαρτυρηθείτε κατά του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτό δεν είναι απλώς μία επιλογή για το πώς να περάσετε τη μέρα σας. Αυτό είναι μια ηθική και πολιτική υποχρέωση και μία συμβολή σε ένα ασφαλές μέλλον για τα ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ . Υποθέτω ότι δε χρειάζεται να σας το εξηγήσω."

"'Πώς είναι η κατάσταση στην Ουκρανία;' Με ρώτησαν το Νοέμβριο (σ.σ. η Olga Tokariuk είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα με καταγωγή από τη Μαριούπολη). Πώς συνέβη να χάσουν τη δημοκρατία τους η Ρωσία και η Λευκορωσία και πώς αντιθέτως η Ουκρανία έγινε μία χώρα με ισχυρή κοινωνία των πολιτών; 

ΟΥΚΡΑΝΙΑESQUIRE IT, ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Βρήκαμε την απάντηση μαζί. Στο πνεύμα της ελευθερίας. Ναι, οι Ουκρανοί είναι ελεύθεροι και θέλουν να παραμείνουν ενωμένοι και ανεξάρτητοι. Δε θέλουμε τους Ρώσους στη γη μας. Επιλέξαμε έναν άλλο δρόμο, το δημοκρατικό δρόμο, το 2013.

>Διάβασε ακόμη: Ρωσία και Ουκρανία: Πώς ξεκίνησε και πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίση

Ο πόλεμος δεν είναι δημοκρατικός. Η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα μου. Όλη η οικογένειά μου, οι φίλοι και οι συνάδελφοί μου βρίσκονται σε διάφορες ουκρανικές πόλεις. Κρυβόμαστε στα υπόγεια. Ακούμε πυροβολισμούς και σειρήνες. Τώρα, εν ολίγοις... Κάνετε έκκληση για αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία. Επιμείνετε να απομονωθεί. Γράψτε στις κυβερνήσεις σας. Πείτε τους ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια. Να είστε μαζί μας!"

Ο νοών νοείτω.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.