Ο ουκρανικός πόλεμος και η ενίσχυση της αγοράς ουρανίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει επανεκκίνηση στον κλάδο της ενέργειας.

Γράφει: Esquire Editors 13 Απριλίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει επανεκκίνηση στον κλάδο της ενέργειας. Οι κυβερνήσεις στη Δύση επανεξετάζουν την εξάρτηση των χωρών τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα αναπτύξει μικρής κλίμακας πυρηνικά εργοστάσια με αρθρωτούς αντιδραστήρες. Η νέα ενεργειακή πορεία θα ευνοήσει το ουράνιο, ενώ οι επενδυτές ίσως πρέπει να εξετάσουν την αγορά μετοχών της καναδικής Cameco Corp., της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας παραγωγής ουρανίου στον κόσμο.

Η ανάδειξη της πυρηνικής ενέργειας ως καθαρής πηγής ενέργειας φαινόταν απίθανη. Η πυρηνική ενέργεια επικρίθηκε επί τέσσερις δεκαετίες. Ο αριθμός των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έφτασε στο απόγειό του το 1996, όταν το 17,5% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας παραγόταν από τέτοιες εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, η κοινή γνώμη σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην πυρηνική ενέργεια και η πολιτική βούληση για διατήρηση των συγκεκριμένων μονάδων ατόνησε.

Η "παρακμή" της πυρηνικής ενέργειας επήλθε από συνδυασμό γεγονότων

Τη δεκαετία του 1970 τα περιβαλλοντικά κινήματα άρχισαν να αποκτούν απήχηση παγκοσμίως και η πυρηνική ενέργεια ήταν ο "μπαμπούλας". Η δηλητηρίαση από ακτινοβολία ήταν αόρατη και θανατηφόρα. Η παράμετρος αυτή αξιοποιήθηκε το 1979 από το "Σύνδρομο της Κίνας", μια χολιγουντιανή ταινία, με μεγάλο μπάτζετ, που "προφήτεψε" το πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island, μια μονάδα στην Πενσυλβάνια. Αν και οι επιδημιολογικές μελέτες δεν έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή, πλέον οι άνθρωποι φοβούνταν να ζουν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το 1986, το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ ανάγκασε 68.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν οριστικά από τη 1.000 τετραγωνικών μιλίων περιοχή στη βόρεια Ουκρανία όπου κατοικούσαν. Το 2011, 154.400 Ιάπωνες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις ζημιές που υπέστη το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα από ισχυρότατη σεισμική δόνηση και τσουνάμι που ακολούθησε.

Τα πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο άρχισαν να κλείνουν. Σήμερα παράγουν μόλις το 10,3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Το περίεργο είναι ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή, πράσινη, βιώσιμη και στατιστικά πολύ πιο ασφαλής από τις περισσότερες άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που συνέταξε το Our World in Data.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ουσιαστικά "γιγάντιοι βραστήρες τσαγιού". Η διαδικασία παραγωγής ενέργειας ξεκινά όταν ένα άτομο ουρανίου διασπάται και απελευθερώνει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας. Ράβδοι του υλικού που διασπάται ψύχονται σε νερό, δημιουργώντας ατμό που περιστρέφει μια τουρμπίνα και δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια.

Οι περισσότεροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα ή φυσικό αέριο λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η διαφορά είναι ότι το ουράνιο είναι μια πιο αποδοτική πηγή ενέργειας. Ένα σετ ράβδων στο μέγεθος καυσόξυλου για το τζάκι περιέχει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 100 σπίτια για έναν χρόνο. Επιπλέον, το ουράνιο είναι πιο "καθαρό". Η χρήση του για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν εκλύει άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η παγκόσμια κοινότητα στρέφεται προς τη μηδενική εκπομπή ρύπων.  

Η Βρετανία αποτελούσε κάποτε κόμβο καινοτομίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέθετε 15 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε λειτουργία το 1997, οι οποίες παρήγαγαν το 27% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Έως το 2024 θα έχουν απομείνει μόνο δύο μονάδες. Με τη συνδρομή της Rolls Royce, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να αντιστρέψει αυτή την τάση. Στόχος είναι η ανέγερση μικρότερων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τους πυρηνικούς κινητήρες υποβρυχίων της Rolls.

Το BBC επισημαίνει ότι αυτή μπορεί να είναι η λύση για μια οικονομία που θέλει να απαλλαχθεί από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Cameco Corp. μπορεί να επωφεληθεί τόσο από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση όσο και από την αναπόφευκτη επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια. Η καναδική εταιρεία παραγωγής ουρανίου κατέχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο και τα στελέχη της "αφαιρούν" στρατηγικά την προσφορά από την αγορά σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Τον Φεβρουάριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Tim Gitzel, CEO της Cameco, ανέφερε στους αναλυτές ότι από το 2016 η Cameco έχει αφαιρέσει 190 εκατομμύρια λίβρες ουρανίου από τη spot αγορά.

Ο Gitzel σημείωσε ότι οι Κάτω Χώρες, η Τσεχία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Σλοβενία και η Σερβία εξετάζουν πλέον τις "πυρηνικές τους επιλογές". Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως επένδυση φιλική προς το κλίμα, δίνοντας το πράσινο φως στα ESG funds να αρχίσουν να επενδύουν στον κλάδο.

Η τιμή του ουρανίου σκαρφάλωσε στα 63,50 δολάρια ανά λίβρα το 2022, σημειώνοντας ράλι 46,1%. Η Cameco έχει άδεια παραγωγής 53 εκατομμυρίων κιλών ουρανίου ετησίως. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι μόλις 12,1 δισ. δολάρια και όλοι αυτοί οι παράγοντες φέρνουν την Cameco στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.