Το σύνδρομο του άδειου προσώπου

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν με τίποτα να αποχωριστούν τη μάσκα προστασίας για τον κορονοϊό;

Κάποιοι δεν κρατιούνται για την ώρα και τη στιγμή που θα μπορέσουν να αποχωριστούν -με τον νόμο- την προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό, απ' όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν μπορούν να αντέξουν ούτε καν στην ιδέα του να μείνουν 'ακάλυπτοι', μία κατάσταση που περιγράφεται ως το σύνδρομο του άδειου προσώπου

Όταν η νέα κανονικότητα γίνεται πρόβλημα

Το σύνδρομο του άδειου προσώπου είναι μία φοβία που έχει να κάνει με τα δυσάρεστα συναισθήματα και την ανασφάλεια που νιώθουν συγκεκριμένοι άνθρωποι όταν αφήνουν το πρόσωπό τους ακάλυπτο, χωρίς τη μάσκα για την προστασία από τον κορονοϊό. Η κατάργηση δε αυτού του προληπτικού υγειονομικού μέτρου μπορεί να τους προκαλέσει πανικό, ανασφάλεια, την αίσθηση πως είναι ευάλωτοι και ότι δεν έχουν τον έλεγχο μίας κατάστασης.

Δύο είναι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί γι' αυτό το σύνδρομο. Η πρώτη έχει να κάνει με το υπαρκτό ενδεχόμενο του να κολλήσει κάποιος κορονοϊό και η δεύτερη με τον φόβο της έκθεσης ενός τμήματος του προσώπου μας που είχαμε συνηθίσει να καλύπτουμε

Το σύνδρομο του άδειου προσώπουiStock

Οι ομάδες 'υψηλού κινδύνου'

Η δεύτερη εξήγηση βρίσκει μεγαλύτερη εφαρμογή ανάμεσα στους έφηβους, καθώς σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν πολλές αλλαγές στην εμφάνιση, που έχουν να κάνουν π.χ. με την ακμή ή την τριχοφυΐα στο πρόσωπο. Αυτές οι αλλαγές αγχώνουν τους εφήβους, που είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική τους εμφάνιση.

Γι' αυτήν ειδικά την περίπτωση έχει επινοηθεί ο όρος mask fishing που αναφέρεται στην πρακτική της χρήσης της μάσκας όχι για προστατευτικούς λόγους αλλά για να καλυφθεί η πραγματική εμφάνιση.

> Διάβασε ακόμα: Μικρότερος ο κίνδυνος Covid-19 για όσους φορούν γυαλιά

Πολλοί άλλοι άνθρωποι βιώνουν σε έντονο βαθμό το σύνδρομο του άδειου προσώπου όταν βρίσκονται σε καταστάσεις όπου πρέπει να διαντιδράσουν με άλλους, που δεν φορούν μάσκα.

Στις ομάδες 'υψηλού κινδύνου' για την εμφάνιση του συνδρόμου του άδειου προσώπου βρίσκονται και όσοι έχουν πιο αναπτυγμένη την ανάγκη που έχει να κάνει με τη συμμόρφωση στις κοινωνικές επιταγές. Αυτό εξηγείται από το ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσοι δεν φορούσαν μάσκα γίνονταν στόχος παρατηρήσεων και επικρίσεων από τους άλλους. Τώρα που αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει και που βρισκόμαστε σε ένα στάδιο μετάβασης, νιώθουν άγχος για το πώς θα συμμορφωθούν, εκ νέου, σε κοινωνικές επιταγές που δεν έχουν αποκρυσταλλοποιηθεί. 

> Διάβασε ακόμα: Οδηγίες για τη σωστή χρήση της ΚΝ95

Τέλος, στις ομάδες του πληθυσμού οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από το σύνδρομο του άδειου προσώπου συμπεριλαμβάνονται όσοι τείνουν να ανησυχούν πιο πολύ από τον μέσο όρο για την υγεία τους, οι υποχόνδριοι, όσοι έχουν περάσει κορονοϊό, όσοι έχουν διαγνωστεί με αγχώδεις διαταραχές και οι ιδιαίτερα ντροπαλοί. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ξανά στις κάλπες

Οι πιθανές ημερομηνίες και οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Donald Trump νομίζει πως είναι ένας άλλος Alexey Navalny

Αφού δεν πιστεύει ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, πάλι καλά…

Ksenia Karelina, αυτή είναι η μπαλαρίνα που συνέλαβαν οι Ρώσοι για προδοσία

Η 32χρονη, λέγεται πως συμμετείχε επανειλημμένα σε δημόσιες ενέργειες για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μάθημα ζωής του Alexey Navalny

"Βγείτε στους δρόμους. Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για το μέλλον σας".

Μετά τους αγρότες, σειρά παίρνουν οι μελισσοκόμοι

Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη, λέει η κυβέρνηση.

Όλα τα είχαμε, τα ελάφια - ζόμπι μας έλειπαν

Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το αν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους.

Γραφει Παυλος Κρουστης