Ο μεγάλος αμερικανικός τρόμος

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τo μακελειό στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook, η ιστορία σχεδόν επαναλαμβάνεται στο Τέξας.

Είναι περίεργο να παρακολουθείς την αμερικανική φρίκη να εκτυλίσσεται από την άλλη άκρη του κόσμου. Η Ελλάδα προφανώς και δεν είναι τέλεια, αλλά τουλάχιστον τέτοιες στιγμές απόλυτης φρίκης κατά τις οποίες παιδιά δολοφονούνται μαζικά στα σχολεία δεν έχουμε ζήσει. Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε χθες στο Uvalde του Τέξας, όπου ένας 18χρονος με αυτόματο εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο και γάζωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες. Και δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε μία τέτοια είδηση με τους γονείς να ψάχνουν απεγνωσμένα να δουν αν τα δικά τους γλίτωσαν. Ο τρόμος στις ΗΠΑ γιγαντώνεται. 

>Διάβασε ακόμη: Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Στην πραγματικότητα, τα γεγονότα που καταλήγουν στις ειδήσεις είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Οι θάνατοι που προκύπτουν από όπλα είναι καθημερινότητα για τη χώρα. Περίπου 45.000 Αμερικανοί πεθαίνουν υπό την απειλή όπλου κάθε χρόνο, ενώ αρκετά από τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι αυτοκτονίες. Η αποσιώπησή τους και η σιωπή που βασιλεύει σαφέστατα υποβοηθά την αύξησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν περίπου 400 εκατ. πυροβόλα όπλα σε πολίτες. Και δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα θεωρητικά κράτος δικαίου. Ειδικά όταν από έρευνες αποδεικνύεται ότι μόλις λίγες παραπάνω από τις μισές ανθρωποκτονίες εξιχνιάζονται από την αμερικανική αστυνομία. 

Ο μεγάλος αμερικανικός τρόμοςJordan Vonderhaa-Getty Images

Παρεμπιπτόντως, πολλά από τα θύματα επιθέσεων δεν πεθαίνουν. Κάποια από τα παιδιά στο Uvalde τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά θα ζήσουν. Ποτέ όμως δεν μιλάμε για αυτούς που πυροβολούνται και δεν πεθαίνουν. Αφού έζησαν δηλαδή, όλα καλά. Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να σε πυροβολήσουν και να τη γλιτώσεις; Όσοι το κατορθώνουν, σπάνια ξεχνούν, είναι μία πληγή που υφίσταται ανεξαρτήτως καταστάσεων, ηλικίας και συγκυριών. Όταν το σώμα τα καταφέρνει, το μυαλό έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να μεταβολίσει την τραυματική εμπειρία. Κάποιοι δεν ανακάμπτουν ποτέ.

Ένας δρόμος χωρίς επιστροφή

Το χειρότερο και το πιο τρομακτικό όλων είναι ότι κατά πώς φαίνεται ενδέχεται να μην υπάρχει επιστροφή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορούν να ανακληθούν τα 400 εκατ. όπλα; Υπάρχει περίπτωση οι διαταραγμένοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι νορμάλ να σκοτώνουν κόσμο; Οποιοδήποτε μέτρο, ακόμη και ο πιο ήπιος περιορισμός, αποτελεί "αρπαγή όπλων" ή επίθεση στα δικαιώματα της Δεύτερης Τροπολογίας, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από τους δεξιούς δικαστές που επιλέχθηκαν επίτηδες για τον σκοπό αυτό.

UvaldeJordan Vonderhaar/Getty Images

Μάλιστα, διατείνονται ότι η λύση στο πρόβλημα είναι τα περισσότερα όπλα. Όπλα για να υπερασπίζεται κανείς τον εαυτό του, ώστε να μπορεί να εμπλακεί σε μία ανταλλαγή πυροβολισμών στο μπακάλικο. Όπλα για φρουρούς στα σχολεία, ώστε να μπορούν να πυροβολούν τους μακελάρηδες στα σχολεία. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών κατέχει όπλο και ok, για να είμαστε δίκαιοι πολλοί από αυτούς δε δημιουργούν πρόβλημα. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους και κυρίως με αυτούς που πλέον θεωρούν υποφερτό αθώα παιδιά και γενικότερα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο;

>Διάβασε ακόμη: Το έγκλημα του αιώνα και η Ελλάδα του Μεσαίωνα

Στις ΗΠΑ, αυτοπυροβολούνται περισσότεροι από 450 άνθρωποι κάθε εβδομάδα. Είναι η χώρα όπου μπορεί κανείς να πέσει θύμα πυροβολισμού στο εμπορικό κέντρο, στον κινηματογράφο, το μετρό, ή οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Το ζήτημα είναι να μην βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Σε μια εποχή κατά την οποία οι δημοκρατικές διαδικασίες βάλλονται και πόλεμοι διεξάγονται στο όνομα της ειρήνης και της εθνικής προστασίας, η οπλοκατοχή και ο τρόπος με τον οποίο η Αμερική νομίζει ότι αντιμετωπίζει τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες καταδεικνύουν ότι δύσκολα υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα. Εκείνα τα παιδιά στο Τέξας είχαν δύο μέρες μέχρι να τελειώσουν το σχολείο και να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές...

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.