Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Γιατί η Αμερική αποφάσισε να γυρίσει μισό αιώνα πίσω;

"Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε στο τέλος", "Σκοταδισμός εν έτει 2022" και άλλα τέτοια 'ευχάριστα', θυμάμαι να σκέφτομαι το βράδυ της Δευτέρας, διαβάζοντας την είδηση για τη διαρροή εγγράφου από την Politico που αποκάλυπτε ότι οι δικαστές του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου προτίθενται να ανατρέψουν την απόφαση "Roe v. Wade" που από το 1973 εγγυάται το δικαίωμα στις αμβλώσεις στις ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Όπως αργότερα αποδείχτηκε (και άσχετα αν δεν αποτελεί ειλημμένη απόφαση-τροποποίηση), πρόκειται για ένα αυθεντικό προσχέδιο γνωμοδότησης για τις αμβλώσεις κατά το οποίο ο δικαστής Samuel Alitο, γνωστός πολέμιός τους, γράφει ότι "η Roe v. Wade πρέπει να απορριφθεί καθώς ήταν εξ αρχής ντροπιαστικά λανθασμένη". 

Η συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία θα πρέπει να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο αφορά το αίτημα της Πολιτείας του Μισισίπι να αναγνωριστεί ο νόμος για τις αμβλώσεις, ο οποίος απαγορεύει τη διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την 15η εβδομάδα κύησης σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Θεωρείται η πιο καθοριστική κρίση των τελευταίων σαράντα ετών επί του θέματος και η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Παρότι όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για προσχέδιο και όχι για τετελεσμένο του σημαντικότερου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Πολιτειών -το οποίο αποτελείται από έξι συντηρητικούς δικαστές και τρεις προοδευτικούς- το γεγονός ότι ο Alito κάνει λόγο για "τη γνώμη του Δικαστηρίου" υποδηλώνει ότι η πλειοψηφία των δικαστών συμφωνεί μαζί του. Άλλωστε, και τα μαθηματικά αυτό λένε, δεδομένης της πλειοψηφίας των συντηρητικών έναντι των προοδευτικών λειτουργών. 

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑJeremy Hogan-SOPA Images-LightRocket via Getty Images

Το πρωτοφανές περιστατικό και η σημασία του

Στο ενδιάμεσο, δε μπορούμε παράλληλα να μη σχολιάσουμε την πρωτοφανή για τα χρονικά των ΗΠΑ διαρροή μίας είδησης τόσο σημαντικής. Το Δικαστήριο λειτουργεί κανονικά υπό αυστηρό κώδικα σιωπής μέχρι να προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ οι υπάλληλοί του έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και μία τραπεζαρία απομονωμένη από τις υπόλοιπες, όπου μπορούν να διαφωνούν χωρίς να κινδυνεύουν να ακουστούν. Αν και ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαβουλεύσεις των δικαστών σχεδόν πάντα έρχονται στο φως κατά καιρούς, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μία κανονικότατη προεπισκόπηση ενός ολόκληρου σχεδίου γνωμοδότησης 98 σελίδων. Η ποσότητα των πηγών, οι λεπτομέρειες και το σκωπτικό ύφος του κειμένου για το οποίο φημίζεται ο Alito δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ήταν πλαστό. Στο μεταξύ, διάφορες αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για αίσθημα προδοσίας και "εμπιστοσύνης που καταστράφηκε" μεταξύ των μελών του προσωπικού του Δικαστηρίου.

>Διάβασε ακόμη: Το έγκλημα του αιώνα και η Ελλάδα του Μεσαίωνα

Εάν το διαρρευθέν σχέδιο γίνει νόμος, οι αμβλώσεις θα απαγορευθούν αμέσως ή πολύ γρήγορα σε τουλάχιστον 22 πολιτείες (σχεδόν όλες βρίσκονται στην αμερικανική δύση ή το νότο) οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στο εν λόγω δικαίωμα. Ορισμένοι από αυτούς θεσπίστηκαν πριν από την απόφαση Roe, ενώ άλλοι είναι πιο πρόσφατοι και εμπνευσμένοι από τη μετατόπιση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προς τα δεξιά σε θέματα πολιτισμού την τελευταία δεκαετία.

αμβλώσειςPaul Weaver-SOPA Images-LightRocket via Getty Images

Οι εξαιρέσεις που προβλέπουν είναι ελάχιστες: Θα πρέπει να κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας που θέλει να κάνει έκτρωση ή να υπάρχει συντριπτικός κίνδυνος αναπηρίας. Διαφορετικά, η άμβλωση ενδέχεται να απαγορεύεται ακόμη και αν η εγκυμοσύνη προήλθε από βιασμό. Προ διαρροής λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμαζόταν (στην καλύτερη) να καταστήσει πολύ πιο περίπλοκη τη νόμιμη πραγματοποίηση των αμβλώσεων, με καταστροφικές συνέπειες όπως λένε οι ακτιβιστές για τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα ή για κοινωνικά τμήματα που έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί σε πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Στο μεταξύ, το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή την πολιτική βόμβα για να πραγματοποιήσει ένα είδος κοινωνικοπολιτιστικής αντεπανάστασης που ονειρεύεται για ολόκληρο τον 21ο αιώνα. Υπενθυμίζουμε ότι το ένα τρίτο των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου εξελέγη από τον Donald Trump, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρόεδρος το 2016, παρότι έλαβε σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τη Hillary Clinton. O Τrump υποκίνησε στις 6 Ιανουαρίου του 2021 μία δεξιά λαϊκιστική εξέγερση στην Ουάσινγκτον που έφτασε ως το Καπιτώλιο. Η δεξιόστροφη πορεία στις ισορροπίες του δικαστηρίου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές νίκες του Trump και των Ρεπουμπλικανών, που όπως αποδεικνύεται θα αφήσει το σημάδι της για δεκαετίες.

αμβλώσειςChip Somodevilla/Getty Images

Όπου σημάδι σκέψου την περαιτέρω πόλωση του δημόσιου διαλόγου και του εκλογικού σώματος, που διχάζεται σε ηθικά ζητήματα με τρόπο πολύ πιο σκληρό από ό,τι σε αντίστοιχα οικονομίας ή γεωπολιτικής. Το τεράστιο Women's March την επομένη της ορκωμοσίας του Trump, τον Ιανουάριο του 2017 δεν έγινε τυχαία, τα δικαιώματα των γυναικών ως προς την αυτοδιάθεση του σώματός τους είναι τα πρώτα που πλήττονται. 

Από την άλλη πλευρά, καμία συνθήκη δε μοιάζει υγιής σε έναν κόσμο που βάλλεται από την Covid-19 και τα πυρά του Putin εναντίον της Ουκρανίας. Οι κύριοι πολέμιοι των αμβλώσεων και οι σύμμαχοί τους στο Κογκρέσο σχεδιάζουν παρασκηνιακά μία φιλόδοξη στρατηγική για να ανατρέψουν αυτό που περιγράφουν ως δικτατορία της "ενιαίας σκέψης" των προοδευτικών σε κάθε τομέα της πολιτιστικής ζωής. Είναι σαν η διαρρευθείσα απόφαση να επιχειρεί να πάρει εκδίκηση για μία σαραντάχρονη σειρά ηττών για τους συντηρητικούς. Τα σκοταδιστικά απόνερα του Trump όχι μόνο δεν έχουν στεγνώσει, αλλά έχουν δημιουργήσει το δικό τους έλος που εξαπλώνεται. Ο δε απώτερος στόχος των Trumpικών είναι η ηχηρή απαγόρευση των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο, σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές φέτος και ανακτήσουν τον Λευκό Οίκο το 2024.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη

Προς το παρόν, η ψήφιση μίας εθνικής απαγόρευσης των αμβλώσεων είναι σχεδόν αδύνατη: Οι Ρεπουμπλικανοί δε διαθέτουν τις 60 ψήφους που απαιτούνται στη Γερουσία για να ξεπεράσουν τους Δημοκρατικούς και πιθανότατα δε θα τις έχουν για πολύ καιρό. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα τέτοιο μέτρο θα συναντούσε επίσης αντίσταση από μία χούφτα ομοϊδεατών που ωστόσο ανέκαθεν αντιπαθούσαν τον Trump ή από τα πιο κοσμοπολίτικα πολιτικά τμήματα της Δεξιάς, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη συνταγματικότητα ενός τέτοιου νόμου. Εξάλλου, μία εθνική απαγόρευση εξακολουθεί να χρειάζεται έναν ανοιχτά αντίθετο στις αμβλώσεις Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, πρόθυμο να την υπογράψει.

>Διάβασε ακόμη: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η ομορφιά της αλήθειας

Για την ώρα, καλό θα ήταν να επιδείξουμε ψυχραιμία, υπομονή και υπομονή. Άλλωστε, δεν αποκλείεται ένας ή περισσότεροι από τους άλλους συντηρητικούς δικαστές να αντιταχθούν στη γνώμη του Alito -ειδικά μετά τη σκανδαλώδη διαρροή- και να προτείνουν μία λιγότερο μαξιμαλιστική προσέγγιση, προδίδοντας το κίνημα κατά των αμβλώσεων. Πάντως, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι πιθανότητες η τελική γνώμη του Δικαστηρίου να πλησιάζει το προσχέδιο του Alito είναι συντριπτικές. Τουλάχιστον, το γεγονός ότι η είδηση διέρρευσε και η απόφαση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, μόνο θετικό μπορεί να είναι, καθώς στο παρελθόν οι αντιδράσεις, ο σάλος και οι εξεγέρσεις έχουν αποδειχθεί σωτήριες για την έκβαση υποθέσεων. 

αμβλώσειςSTEFANI REYNOLDS-AFP via Getty Images

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις των Washington Post και ABC News δείχνουν ότι περίπου 6 στους 10 Αμερικανούς είναι κατά της ανατροπής της Roe, αριθμός που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι συντριπτικά υπέρ, οι Δημοκρατικοί συντριπτικά κατά. Παρεμπιπτόντως, όσο οι πρώτοι περιμένουν καρτερικά την ανάκαμψή τους για να ανακτήσουν το προνόμιο να επηρεάζουν τον κόσμο, οι νομοθέτες των δεύτερων έχουν θέσει τις βάσεις για να δημιουργήσουν κλινικές κοντά στα σύνορα των παραδοσιακά ρεπουμπλικανών πολιτειών. Πρόκειται για ένα είδος εμφυλίου πολέμου εντός του ίδιου του αμερικανικού πολιτισμού με όλα τα παρελκόμενα. Ο Trump δεν τα πήγε κι άσχημα τελικά. Δυστυχώς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.