Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός τους στις ΗΠΑ

Η Ουκρανία είναι το καλύτερο "εργαλείο" το οποίο θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν και να βαλτώσουν τον ρωσικό στρατό.

Γράφει: Esquire Editors 17 Σεπτεμβρίου 2022

Τα κέρδη τα οποία προέκυψαν από την τολμηρή επίθεση της Ουκρανίας είναι πραγματικά, θεαματικά και προϊόν μιας αξιοσημείωτης συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Η επιτυχία, ωστόσο, μπορεί να δοκιμάσει οποιαδήποτε σχέση και οι νίκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν, κατά ειρωνικό τρόπο, να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, αξιωματούχοι και στις δύο χώρες απολαμβάνουν την επίτευξη μιας σημαντικής στρατιωτικής επιτυχίας. Οι New York Times αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο συμμετείχε σε βάθος στον σχεδιασμό των ουκρανικών αντεπιθέσεων στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία, κάνοντας εκτενείς προσομοιώσεις και απομακρύνοντας την κυβέρνηση του προέδρου Volodymyr Zelenskyy από ένα πιο επικίνδυνο επιθετικό στοίχημα, δηλαδή από μια κίνηση προς ανακατάληψη της Μαριούπολης.

Αυτό το επίτευγμα αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, μιας σχέσης η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία μετά την γενική επίθεση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin τον Φεβρουάριο κατά της Ουκρανίας.

Τα χρήματα, οι πληροφορίες και τα όπλα τα οποία παρέχονται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ενίσχυσαν την ουκρανική αντίσταση και βοήθησαν το Κίεβο να προκαλέσει απώλειες - ίσως και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στις μάχες - στις δυνάμεις της Μόσχας. Η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη βοήθεια για να απελευθερώσει μεγάλες εκτάσεις της επικράτειάς της, κάτι που λογικά θα της εξασφαλίσει τη συνέχιση της υποστήριξης από πλευράς του δυτικού συνασπισμού για τον κρύο χειμώνα που πλησιάζει γοργά.

Ψυχρός υπολογισμός

Ας μην πιστεύει κανείς ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον βοηθά την Ουκρανία αποκλειστικά από ευγενές πνεύμα ή ότι σπαταλά τα δολάρια των φόρων των Αμερικανών πολιτών - όλα αυτά έχουν υποστεί ένα εξαιρετικό "ζύγισμα" από τον θείο Σαμ. Η Ουκρανία είναι το καλύτερο "εργαλείο" το οποίο θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν και να βαλτώσουν τον ρωσικό στρατό ώστε να μην μπορεί να επιδιώξει επιθετική δράση οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και, ίσως, για να οδηγήσουν τον Putin σε μια ήττα από την οποία δεν θα μπορεί να συνέλθει σύντομα.

"Πληρώνουμε μια άλλη χώρα για να πολεμά έναν φρικτό πόλεμο στο δικό της έδαφος, ώστε να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε έναν χειρότερο πόλεμο στο έδαφος ενός συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ", είπε ο Frederick Kagan από το American Enterprise Institute. "Ακούγεται μάλλον ψυχρό όταν τίθεται με αυτόν τον τρόπο, δεν νομίζεις;".

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία έχουν μια κλασική σχέση προστάτη-προστατευόμενου. Αυτές είναι πάντα τεταμένες, γιατί τα μέρη έχουν διαφορετικά επίπεδα εξουσίας και διαφορετικά εθνικά συμφέροντα, ακόμη και όταν μοιράζονται έναν κοινό εχθρό. Όσο πιο κοντά πλησιάζει η Ουκρανία στη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο, τόσο περισσότερο αυτές οι διαφορές μπορεί να αρχίσουν να διαφαίνονται.

Η κυβέρνηση του Zelensky έχει υπάρξει ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της: απελευθέρωση όλου του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των άλλων περιοχών τις οποίες κατέλαβε η Μόσχα το 2014, καθώς και αποζημιώσεις και δίωξη Ρώσων εγκληματιών πολέμου. Με κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο εδάφους το οποίο ανακτά η Ουκρανία, η πεποίθησή της ότι μπορεί να εξασφαλίσει τους παραπάνω στόχους αυξάνεται.

Ηθική και Κριμαία

Υπάρχει μεγάλο δίκιο από ηθικής άποψης σε αυτές τις απαιτήσεις και, σε έναν ιδανικό κόσμο, η Ουάσιγκτον σίγουρα θα τις υποστήριζε. Όμως, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden αρνήθηκε συνετά να εκφράσει δημόσια διαφωνία για τους πολεμικούς στόχους της Ουκρανίας όταν η επιβίωση της χώρας ήταν εξαιρετικά αμφίβολη, διστάζει ταυτόχρονα να υιοθετήσει τους πολεμικούς στόχους του Κιέβου ως δικούς της.

Η ομάδα του Biden πιθανόν να ανησυχεί ότι εάν η Ουκρανία τραβήξει το σκοινί πολύ μακριά και υπερεκταθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα δαπανηρό αδιέξοδο, το οποίο θα κατανάλωνε αέναα τους πόρους των ΗΠΑ, τη στιγμή που αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης της Ουάσινγκτον με την Κίνα. Ή ίσως ο Putin να κλιμάκωνε ριζικά τη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας ακόμη και τακτικά πυρηνικά όπλα για να αποφύγει την κατάρρευση του στρατού του και την απώλεια της Κριμαίας, για την οποία ισχυρίζεται (παράνομα) ότι αποτελεί ρωσικό έδαφος.

Οι πόλεμοι ενάντια σε φαινομενικά ταλαιπωρημένους εχθρούς μπορούν να έχουν άσχημη εξέλιξη, όπως έμαθε η Αμερική όταν προσπάθησε να απελευθερώσει ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο στα τέλη του 1950, αλλά βρέθηκε τελικά εν μέσω μιας μεγαλύτερης, πιο επικίνδυνης σύγκρουση εκεί, με τη συμμετοχή της Κίνας. Αναμφίβολα η κυβέρνηση Biden εξετάζει προσεκτικά ποιοι στόχοι του πολέμου των Ουκρανών είναι επιθυμητοί από την ίδια και ποιων η επίτευξη είναι πραγματικά απαραίτητη.

Μια Ουκρανία πολιτικά ανεξάρτητη, οικονομικά βιώσιμη και στρατιωτικά υπερασπίσιμη είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Το ίδιο είναι κι ένα αποτέλεσμα το οποίο να αφήνει τον Putin τόσο "αιμόφυρτο" και στερημένο από νέα κέρδη που κανένας λογικός παρατηρητής να μην μπορεί να θεωρήσει ότι η επιθετικότητά του ανταμείφθηκε.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνουν την απώθηση της Ρωσίας πίσω στα εδαφικά όρια της 24ης Φεβρουαρίου 2022, αν όχι και πιο πίσω. Ωστόσο, μπορεί, κατά την άποψη του Biden, να μην απαιτείται η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία ή μια δίκη του Putin και των υποστηρικτών του.

"Σύνεση"

Μια συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου δεν είναι άμεσα επικείμενη - θα χρειαστούν περαιτέρω επιθέσεις για να εκδιωχθεί τη Ρωσία από τη γη που έχει καταλάβει από τον Φεβρουάριο. Ο Zelensky μπορεί τελικά να αποδειχθεί πρόθυμος να ανταλλάξει ορισμένες απαιτήσεις του προκειμένου να εξασφαλίσει άλλες. Ή ίσως να υπάρξει μια ρωσική στρατιωτική κατάρρευση την οποία ο Putin θα αποδεχθεί πειθήνια.

Εάν ωστόσο εξαιρέσουμε αυτό το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα, τους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξουν μερικές δύσκολες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σχετικά με το πόσα θα πρέπει να αναζητήσει το Κίεβο σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα - και κάποια εσωτερική "αναζήτηση" στην Ουάσιγκτον για το κατά πόσον θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τον Zelensky αν πιέσει για περισσότερα κέρδη από εκείνα τα οποία θεωρεί συνετά ο Biden.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένας σύμμαχος των ΗΠΑ θα κατέληγε απογοητευμένος. Ο πρόεδρος Dwight D. Eisenhower υποχρέωσε τελικά τον Syngman Rhee της Νότιας Κορέας να αποδεχθεί μια συμβιβαστική ειρήνη και μια διαιρεμένη χερσόνησο.

Το 1990, η Ουάσιγκτον ουσιαστικά ανάγκασε τους Κόντρας της Νικαράγουας να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία η οποία προέβλεπε τον αφοπλισμό τους, μολονότι οι εχθροί τους, Σαντινίστας, θα διατηρούσαν τον έλεγχο της κυβέρνησης και του στρατού της χώρας. Σήμερα, η Ουκρανία πολεμά τη μάχη του ελεύθερου κόσμου ενάντια στη Μόσχα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λάβει όλα όσα της αξίζουν.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πόσα χρήματα έβγαλε το ζεύγος Biden μέσα στο 2023

Τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ και της πρώτης κυρίας μίλησαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.