Ο Putin ενισχύει τις ρωσικές δυνάμεις και ετοιμάζεται για μακρύ πόλεμο

Την ώρα που οι ουκρανικές απώλειες αυξάνονται, ο Putin ισχυροποιεί κι άλλο τον στρατό του.

Γράφει: Esquire Editors 30 Αυγούστου 2022

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα για την αύξηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά 137.000 στρατιώτες, καθώς η εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία συμπληρώνει έξι μήνες και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του.

Το διάταγμα ενισχύει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από περίπου 1,9 εκατομμύρια σε λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια προσωπικό συνολικά και αυξάνει τον αριθμό των ενεργών μελών της υπηρεσίας από λίγο πάνω από 1,01 εκατομμύρια σε 1,15 εκατομμύρια, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση των ενόπλων δυνάμεων του Κρεμλίνου εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Οι ουκρανικές απώλειες συνεχίζονται

Η αύξηση, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, έρχεται εν μέσω αναφορών ότι 80.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχουν χάσει 9.000 στρατιώτες, ενώ εκτιμάται ότι 5.587 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την Πέμπτη, ο Διευθυντής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov δήλωσε στο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ Radio Liberty ότι η νίκη στον πόλεμο θα είναι "πολύ δύσκολη".

Οι δηλώσεις του Danilov ήρθαν μία ημέρα μετά τη ρωσική αεροπορική επιδρομή που άφησε πίσω της τουλάχιστον 25 νεκρούς σε σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντρική Ουκρανία - στην τελευταία ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων -, εν μέσω προειδοποιήσεων τόσο από Αμερικανούς αξιωματούχους όσο και από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει "κάτι ιδιαίτερα άσχημο".

Το διάταγμα του Putin δεν διευκρίνισε αν θα περιλαμβάνει επιστράτευση ή αύξηση των εθελοντικών δυνάμεων, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να προσελκύσουν περισσότερους εθελοντές, να προσλάβουν ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους και να προσφέρουν αμνηστία σε ορισμένους φυλακισμένους που επιθυμούν να ολοκληρώσουν μια στρατιωτική περιοδεία, σύμφωνα με το Associated Press.

Η ρωσική εισβολή συμπλήρωσε έξι μήνες την Τετάρτη και μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει τμήματα της Ουκρανίας, ιδίως την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου ο πόλεμος έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες, αφού η Ρωσία υποχώρησε από τις αρχικές της προσπάθειες να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι ουκρανικές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές ύψους περίπου 113,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, και έχουν αναγκαστεί τουλάχιστον 12 εκατ. Ουκρανοί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το διάταγμα του Putin ήρθε επίσης μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε ένα στρατιωτικό πακέτο ύψους 3 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, τη μεγαλύτερη δόση στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο. Το τελευταίο πακέτο ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου στα 13,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον δεσμεύσει 15,6 δισ. δολάρια για την ασφάλεια της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

134.500. Τόσοι είναι οι νέοι στρατεύσιμοι εισήλθαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μετά την τελευταία στρατιωτική επιστράτευση του Putin τον Μάρτιο. Τότε, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu δήλωσε ότι οι νέοι στρατεύσιμοι δεν θα στέλνονταν σε "καυτές περιοχές" στην Ουκρανία.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.