Νέα πόλη - κλειδί περικυκλώνουν οι Ουκρανοί

Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν.

Γράφει: Esquire Editors 20 Σεπτεμβρίου 2022

Η 27η Μαΐου ήταν μια μαύρη μέρα για την Ουκρανία: ήταν η ημέρα που το Λύμαν, η τελευταία ελεύθερη πόλη βόρεια του ποταμού Ντόνετς στο Ντονμπάς, κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε τον ρωσικό στρατό να εδραιώσει τη θέση του στο Ντονμπάς και να προστατεύσει τις γραμμές ανεφοδιασμού του στην περιοχή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Λύμαν

Η πτώση του Λύμαν προκάλεσε ένα ντόμινο: έπεσε και το Σεβεροντονέτσκ, η τελευταία ελεύθερη πόλη ανατολικά του Ντόνετς και ακολούθως το Λισιτσάνσκ, στην άλλη όχθη του ποταμού.

Περίπου τέσσερις μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται. Η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε ανατολικά του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία 100 μίλια βορειοδυτικά του Λύμαν, έχει καταφέρει να απελευθερώσει –μέσα σε δύο εβδομάδες– μια έκταση 1.000 τετραγωνικών μιλίων στα βορειοανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.

Η προώθηση 12 ουκρανικών Ταξιαρχιών ανάγκασε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Χάρκοβο –συμπεριλαμβανομένης της κάποτε επίλεκτης 1ης Στρατιάς Τεθωρακισμένων– να τραπούν σε φυγή προς τα ανατολικά διασχίζοντας τον ποταμό Όσκιλ και αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα και ενδεχομένως χιλιάδες θύματα.

Το momentum των Ουκρανών, που οφείλεται στο Πυροβολικό και στην αεροπορική υποστήριξη προς τις χερσαίες δυνάμεις, έχει οδηγήσει τα στρατεύματα του Κίεβου σε μικρή απόσταση από τον ποταμό Όσκιλ και το Λύμαν προς τον νότο. Προς την ίδια πόλη –από διαφορετικές κατευθύνσεις– μεταφέρονται αρκετές ουκρανικές Ταξιαρχίες: αλεξιπτωτιστές και στρατός ξηράς. Οι δυνάμεις των Ουκρανών σφίγγουν τον κλοιό για τους Ρώσους στην πόλη. 

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσιγκτον εξήγησε τι διακυβεύεται. "Περαιτέρω προέλαση των Ουκρανών ανατολικά –κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς– θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των ρωσικών θέσεων περιμετρικά του Λύμαν και να ανοίξει τον δρόμο για το Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ".

Εν ολίγοις, οι Ρώσοι μπορεί σύντομα να χάσουν πολλά από τα εδάφη που κατέλαβαν το καλοκαίρι καθώς και μεγάλο μέρος των στρατιωτικών τους δυνάμεων.

 

Η διάταξη των στρατευμάτων μέσα και γύρω από το Λύμαν ευνοεί τους επιτιθέμενους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας αναλυτής εκτιμούσε πως βρίσκονται στην περιοχή μόλις τέσσερα ρωσικά Τάγματα – ως επί το πλείστον του Μηχανοκίνητου Πεζικού. Ένα Τάγμα μπορεί να διαθέτει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες πρώτης γραμμής. Μια Ταξιαρχία περιλαμβάνει συνήθως πολλά τάγματα.

Η εκτίμηση του ISW δεν είναι ευνοϊκή για τους Ρώσους: "Οι ρωσικές δυνάμεις στο Λύμαν φαίνεται ότι αποτελούνται κατά κύριο λόγο από εφέδρους και κατάλοιπα Μονάδων που υπέστησαν σοβαρά πλήγματα κατά την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο". Και συνεχίζει ακόμα πιο δυσοίωνα: "Οι Ρώσοι φαίνεται πως δεν προωθούν ενισχύσεις από άλλα πεδία μάχης στη συγκεκριμένη περιοχή". 

Η τελευταία επισήμανση δεν εκπλήσσει. Πριν από μία εβδομάδα, η ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο στερούσε από τη Ρωσία ένα Τάγμα την ημέρα. Η περίφημη 1η Στρατιά Τεθωρακισμένων έχασε τουλάχιστον τα μισά από τα περίπου 200 άρματα T-80 που διέθετε καθώς υποχωρούσε πέρα από τον ποταμό Όσκιλ.

Το χειρότερο, ίσως, για τη Μόσχα είναι πως μόλις το εφεδρικό 3ο Σώμα Στρατού –που το Κρεμλίνο κόπιασε να το συγκροτήσει μέσα στο καλοκαίρι– μπήκε στο Χάρκοβο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσει την ουκρανική επίθεση, έχασε γρήγορα μερικές μάχες και κατόπιν ακολούθησε τα υπόλοιπα ρωσικά στρατεύματα που υποχωρούσαν. 

Έτσι, δεν υπάρχουν εφεδρείες για να ενισχύσουν τη φρουρά του Λύμαν, αφού το Κρεμλίνο έχει ήδη σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος των εφεδρειών του –το 3ο Σώμα Στρατού– σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ουκρανική αντεπίθεση στην πρώτη φάση της. Όμως, η Ρωσία έχει ξεμείνει από υγιείς νέους άνδρες και εφεδρικό σύγχρονο εξοπλισμό και δεν μπορεί πλέον να συγκροτήσει μάχιμες νέες μονάδες. Τουλάχιστον όχι άμεσα.

Οι Ρώσοι στο Λύμαν χάνουν όλο και περισσότερους στρατιώτες, και απομονώνονται ακόμη πιο πολύ. Οι Ρώσοι κατακτητές στο Λισιτσάνσκ και στο Σεβεροντονέτσκ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς επίκειται η δεύτερη μάχη του Λύμαν. Εξάλλου, αυτοί θα είναι οι επόμενοι που θα δεχθούν την ουκρανική επίθεση.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.