Οι Ουκρανοί προελαύνουν και στο νότο

Σφίγγει ο κλοιός για τους Ρώσους που προσπαθούν να μην περικυκλωθούν.

Γράφει: Esquire Editors 04 Οκτωβρίου 2022

Μία ημέρα αφότου απελευθέρωσαν το Λύμαν –βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία– οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται προς τον νότο. Όπως και στο Λύμαν, τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, την ώρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους. 

Με κάθε διαδοχική φάση της διπλής αντεπίθεσης που ξεκίνησαν –στα νότια και στα ανατολικά– πριν από έναν μήνα, οι Ουκρανοί υλοποιούν το στρατηγικό τους σχέδιο για να επικρατήσουν έναντι ενός μεγαλύτερου –τουλάχιστον στα χαρτιά– στρατού. 

Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια: τρεις ιδιότητες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οδεύουμε προς τη συμπλήρωση 8 μηνών πολέμου. 

Αρχικά, οι Ουκρανοί χτυπούν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, έπειτα προσπαθούν να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στη ρωσική άμυνα για να τα εκμεταλλευθούν και να διεισδύσουν στα μετόπισθεν των Ρώσων, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν από μεγάλες εκτάσεις εδαφών που έχουν καταλάβει, αφήνοντας πίσω τους χρήσιμο για τους Ουκρανούς πολεμικό εξοπλισμό. 

Η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότου ξεκίνησε να αντεπιτίθεται τον Μάιο, αφότου παρέλαβε προηγμένα αμερικανικά οβιδοβόλα και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Himars. Για περισσότερους από τρεις μήνες, οι Ουκρανοί χτυπούσαν γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες ανεφοδιασμού και κέντρα στρατιωτικής διοίκησης μέσα και γύρω από τη Χερσώνα – κομβικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα σε μια υπό ρωσική κατοχή περιοχή μεταξύ των ποταμών Ίνχουλετς και Δνείπερου. 

Η 49η Ρωσική Στρατιά στη Χερσώνα άρχισε να λυγίζει. Το Κρεμλίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει υπό την κατοχή της την περιοχή –και εντέλει να την προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία– έσπευσε να στείλει ενισχύσεις, μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις από τα ανατολικά της Ουκρανίας προς τα νότια. Αυτή η κίνηση αποδυνάμωσε τη ρωσική άμυνα ανατολικά του Χάρκοβο. 

Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική δυσαναλογία του ρωσικού στρατού. Ουκρανικές ταξιαρχίες εξαπέλυσαν επιθέσεις ανατολικά του Χάρκοβο και νότια προς τη Χερσώνα. Η αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 τ. χλμ. στο Ντονμπάς ανοίγοντας τον δρόμο για να προωθηθούν οι Ουκρανοί προς την περιφέρεια του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και οι αποσχιστές.

Η αντεπίθεση στον νότο εξελίχθηκε πιο αργά και είχε μεγαλύτερο κόστος για τους Ουκρανούς – το γιατί είναι προφανές. "Ουκρανικές και ρωσικές πηγές συγκλίνουν στο ότι το Κρεμλίνο συνέχισε να μεταφέρει ενισχύσεις στη Χερσώνα", εξηγεί το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσινγκτον. Ο Vladimir Putin "αξιολογεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα τη διατήρηση των κατεχομένων εδαφών στη νότια Ουκρανία σε σύγκριση με την υπεράσπιση του Λουχάνσκ".

Σφίγγει ο κλοιός για τους Ρώσους

Η νότια Ουκρανία είναι πεδινή, χωρίς ψηλή βλάστηση ως επί το πλείστον, και τη διασχίζουν ποτάμια που λειτουργούν ως αναχώματα. Δύσκολο έδαφος για κάθε επιτιθέμενο. Οι τυμπανοκρουσίες για τις απώλειες των Ουκρανών στον νότο –φορτηγά, στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης, ακόμη και ένα βομβαρδιστικό Su24– ήταν χαρακτηριστικές για τη σφοδρότητα των μαχών. 

Ωστόσο, οι Ρώσοι μέτρησαν μεγαλύτερες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πολεμικό εξοπλισμό. Και, ίσως, το πιο σημαντικό: οι ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού παρέμειναν συμπαγείς, ενώ οι ρωσικές υπέστησαν φθορά από τις πυραυλικές επιθέσεις και το πυροβολικό των Ουκρανών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές στον νότο σε σύγκριση με τα ανατολικά. Φαίνεται όμως πως κατάφεραν να τις σπάσουν την περασμένη Κυριακή. Βίντεο από το μέτωπο επιβεβαιώνουν πως τα ουκρανικά στρατεύματα φτάνουν στη Zolota Balka και στην Khreshchenivka, στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι οι Ουκρανοί έφτασαν στην περιοχή Dudchany αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς το Beryslav.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, εφόσον ισχύουν: ότι οι Ουκρανοί έχουν διεισδύσει έως και 15 μίλια εντός των εδαφών που οι Ρώσοι είχαν υπό την κατοχή τους την προηγούμενη εβδομάδα. Το χειρότερο για τους Ρώσους είναι πως οι Ουκρανοί μπορούν να περικυκλώσουν τις ρωσικές μονάδες στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, εγκλωβίζοντάς τες μεταξύ των ουκρανικών θέσεων και του ποταμού. "Οι Ρώσοι δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο", επισήμανε ο Mark Hertling, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία.

Οι εγκλωβισμένες δυνάμεις θα πληγούν σφοδρά. Αναλογιστείτε τι έγινε στο Λύμαν την περασμένη εβδομάδα. Ουκρανικές ταξιαρχίες περικύκλωσαν την πόλη από τρεις πλευρές. Οι Ρώσοι είχαν μονάχα μία δίοδο διαφυγής – έναν μικρό δρόμο με ανατολική κατεύθυνση. Μα ο δρόμος βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των ουκρανικών όπλων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Ρώσοι υπέστησαν βαριές απώλειες κατά την εκκένωση του Λύμαν.

Το εάν ο ρωσικός στρατός θα υποστεί μια παρόμοια καταστροφή στον νότο εξαρτάται από τον όγκο των μάχιμων εφεδρειών που διαθέτουν οι Ουκρανοί, από το εάν υπάρχουν ρωσικές εφεδρείες στην περιοχή και από το εάν ο Putin θα επιτρέψει στους διοικητές του στρατού να υποχωρήσουν προτού στενέψει και άλλο ο κλοιός.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear