Η Katherine Reilly ζητά απλά σεβασμό στην τρανς κοινότητα

Η τρανς εκπαιδευτικός και πρώην σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την όπερα Στρέλλα μιλάει αποκλειστικά στο madamefigaro.gr.

Γράφει: Esquire Editors 07 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί το όνομά της να ήρθε (ξανά) στην επικαιρότητα πρόσφατα, μετά την παραίτησή της από το ρόλο της συμβούλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το ανέβασμα της όπερας Στρέλλα, όμως η Katherine Reilly έχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό γεμάτο από πρωτιές. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη (και μάλλον μοναδική, προς το παρόν) ανοιχτά τρανς εκπαιδευτικός στην Ελλάδα, η πρώτη (και μάλλον μοναδική, προς το παρόν) ανοιχτά τρανς εξετάστρια σε εξετάσεις γλωσσομάθειας στον κόσμο και άτυπη "εκπρόσωπος” της τρανς κοινότητας από το 2018 όταν και ολοκλήρωσε τη φυλομετάβασή της.

Δεν νιώθει σύμβολο ή ηρωίδα

Όπως μας λέει, δεν είχε σκοπό να γίνει "ηρωίδα”, ούτε "σύμβολο” της κοινότητας. Την έκανε η ζωή όμως, μιας και η ίδια, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των τρανς είχε την ευκαιρία να αποκτήσει μόρφωση και μια δουλειά ως εκπαιδευτικός πριν πάρει την απόφαση να επανεφεύρει τον εαυτό της για να ζήσει όπως ακριβώς ονειρευόταν. Σήμερα, συνεχίζει να παλεύει ακριβώς για αυτό: για να μπορεί να έχει κάθε τρανς άτομο τη δυνατότητα να σπουδάσει, να ακολουθήσει την καριέρα που λαχταρά και να εκπληρώσει τους στόχους του. Ό,τι προσδοκά κάθε άνθρωπος δηλαδή...

Ο συνθέτης του έργου, Μιχάλης Παρασκάκης, όταν πάρθηκε η απόφαση να ανέβει η Στρέλλα σκέφτηκε να προσλάβει μια σύμβουλο παραγωγής προκειμένου να είναι η όλη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική και με σεβασμό προς την τρανς κοινότητα. Ήταν μεγάλη τιμή μου που με κάλεσε και μου το πρότεινε και δέχτηκα με χαρά. Αυτό που δεν γνώριζα τότε είναι ότι είχε ήδη γίνει μια προφορική συμφωνία με έναν drag performer, έναν cis άντρα, για τον κεντρικό ρόλο, να υποδυθεί δηλαδή μια τρανς γυναίκα. Είχαν δηλαδή συμφωνήσει να συνεργαστούν μαζί του πριν καν γίνει το casting για τους ρόλους. Εκεί ήταν που διαφωνήσαμε.

Η δική μου άποψη είναι ότι ο ρόλος της Στρέλλας πρέπει να δοθεί σε τρανς γυναίκα, κάτι που δεν έχει να κάνει τόσο με την ικανότητα, με το γεγονός δηλαδή ότι θεωρώ πως υπάρχουν τρανς γυναίκες που έχουν τις ικανότητες να την υποδυθούν, όσο με τα όσα συμβολίζει ο συγκεκριμένος ρόλος. Για την τρανς κοινότητα η Στρέλλα συμβολίζει όλα όσα έχουμε υποστεί, τους αγώνες μας, τις δυσκολίες, τις δοκιμασίες που έχουμε περάσει. Ήταν απρεπές, κατά τη γνώμη μου, να ανατεθεί σε cis άντρα. Τα επιχειρήματα από την πλευρά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ήταν ότι δεν θα βρισκόταν τρανς γυναίκα που να μπορεί να πιάσει το φωνητικό εύρος που απαιτεί ο ρόλος. Κι αυτό ίσως είναι μια πιθανότητα και το σέβομαι.

Ωστόσο, εγώ πρότεινα να γίνει η οντισιόν και αν δεν βρισκόταν κάποια τρανς να απευθυνόμασταν στο εξωτερικό. Θα μπορούσε να βρεθεί κάποια Ελληνο-αμερικανίδα ή Ελληνο-γερμανίδα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου. Κι αν ούτε έτσι βρίσκαμε λύση, τότε να συζητούσαμε ποιες άλλες εναλλακτικές υπάρχουν. Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν δόθηκε καν η ευκαιρία. Έτσι παραιτήθηκα και έγινε ό,τι έγινε. Δεν είχα σκοπό να γίνω "η ηρωίδα της ημέρας”. Απλά, μετά από όλα όσα έχουμε περάσει, θέλω να υπάρχει σεβασμός στην τρανς κοινότητα. Κι αν στενοχωριέμαι για κάτι είναι για όλους τους συνεργάτες της Λυρικής που ήταν συμπεριληπτικοί -και είναι πολύ αυτοί- αλλά τους πήρε η μπάλα.

>Πάντως, η Εθνική Λυρική Σκηνή έβγαλε επίσημη ανακοίνωση με την οποία δήλωσε ότι θα γίνει οντισιόν για να αναζητηθεί τρανς γυναίκα για το ρόλο. Είναι αυτό αρκετό για να επιστρέψεις στο ρόλο της συμβούλου; Δεν γνωρίζω εάν με θέλουν στη Λυρική. Δεν μου έχουν ζητήσει να επιστρέψω -δεν μου έχουν ζητήσει καν συγνώμη. Εάν μου ζητούσαν να πάω, θα έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένους όρους που θα σέβονται την τρανς κοινότητα και οι ρόλοι να δοθούν σε τρανς κορίτσια. Και μόνο αν δεν βρεθούν, τότε να αναζητήσουν άλλους. Κι εγώ η ίδια δεν θα έλεγα όχι σε κάποιον drag performer, αλλά όχι έναν cis άντρα, όπως ο συγκεκριμένος άνθρωπος με τον οποίο εννοείται δεν έχω κάτι προσωπικό. Υπάρχουν drag performers που είναι σε φάση φυλομετάβασης και αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες.

>Ποιο είναι το feedoback που έχεις πάρει από την κοινότητα για το θέμα; Πολλοί με συγχαίρουν και με ευχαριστούν που παραιτήθηκα. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι μετά την ανακοίνωση της Λυρικής ότι θα πραγματοποιήσει την οντισιόν, με παίρνουν τηλέφωνο πολλά τρανς κορίτσια που θέλουν να πάνε και με ρωτούν "θα είσαι εκεί;”. Κάποιες, όταν έμαθαν ότι παραιτήθηκα, μου είπαν ότι δεν θα πάνε στο casting. Δεν ξέρω τι να τους απαντήσω... Καταφέραμε μια "νίκη”, να γίνει μια συμπεριληπτική οντισιόν και μακάρι ο ρόλος της Στρέλλας να πάει σε μια τρανς κοπέλα. Απλά δεν είμαι εκεί και για πολλές κοπέλες από την κοινότητα αυτό τους στερεί την αίσθηση ασφάλειας. Είμαι σε κατάσταση αναμονής...

>Κάποιοι άκουσαν για πρώτη φορά το όνομά σου με την υπόθεση της Λυρικής. Εσύ, τι άλλο κάνεις; Με τι ασχολείσαι; Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Φέτος συμπλήρωσα 20 χρόνια ως εκπαιδευτικός, οπότε αυτή είναι και η βασική μου ιδιότητα. Δίδασκα ήδη 5 χρόνια πριν τη φυλομετάβαση, τα επόμενα 5 χρόνια ζούσα διπλή ζωή και τα τελευταία 10 χρόνια ζω και εργάζομαι κοινωνικά ως γυναίκα. Εδώ και μια δεκαετία είμαι επίσης teacher trainer, δηλαδή εκπαιδεύω μέσα από διαλέξεις και σεμινάρια, καθηγητές αγγλικών πάνω σε σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας.

Η συνέχεια στο MadameFigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.