Τι ακριβώς σημαίνει να είσαι non-binary

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Jonathan Van Ness, το (ουδέτερο) Sam Smith και τα άλλα παιδιά που δεν χωρούν στο σχήμα άντρας-γυναίκα.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 28 Ιουλίου 2021

Ο Jonathan Van Ness του Queer Eye και το τραγουδιστ@ Sam Smith έχουν δηλώσει ότι είναι non-binary. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Ο όρος non-binary ή genderqueer χρησιμοποιείται για να περιγράψει όσους, όσες και όσα έχουν μία ταυτότητα φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρσενική ή θηλυκή. Μπορεί να αναφέρεται σε τρανς, σε άτομα με δύο ή περισσότερα φύλα, που δεν έχουν κανένα φύλο ή που το φύλο τους είναι ρευστό. Μπερδεύτηκες;

Τα πράγματα είναι απλά και θα τα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια μαζί με τον τρόπο που μπορείς να δείξεις την αναγνώριση και τον σεβασμό σου απέναντι στα non-binary άτομα.

Τι ακριβώς σημαίνει να είσαι non-binaryGetty Images

Τι σημαίνει να είσαι non-binary;

Το να είσαι non-binary έχει να κάνει με την ταυτότητα του φύλου σου. Γενικά, μπορεί είτε να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου ως άντρα ή γυναίκα είτε να μην μπορείς να χωρέσεις σε αυτό το δυαδικό σχήμα γιατί δεν αισθάνεσαι ούτε άντρας ούτε γυναίκα ή και άντρας και γυναίκα. Στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, μάλλον θα νιώθεις πιο άνετα με μία non-binary ταυτότητα φύλου.

Ακόμα, μπορεί το φύλο σου να είναι ρευστό. Κάποια στιγμή να αισθάνεσαι περισσότερο άντρας και κάποια άλλη περισσότερο γυναίκα. Οι σχετικοί πειραματισμοί σχετικά με την έκφραση του φύλου και την προβολή του στους άλλους, συχνά έχουν ως μέσο την ενδυμασία, το grooming, τα χτενίσματα και το μακιγιάζ. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει και ο Harris Reed, ο πιο επιδραστικός και διάσημος gender-fluid σχεδιαστής μόδας αυτή τη στιγμή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Harris Reed (@harris_reed)

Υπάρχουν επίσης τα non-binary άτομα τα οποία προτιμούν να ταυτίζονται με ένα άλλο φύλο, πέραν του διπόλου άντρας-γυναίκα. Αν ανήκεις σε αυτή την περίπτωση δεν αισθάνεσαι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα, ούτε κάποιος συνδυασμός τους. Έτσι, επινοείς ένα νέο γένος το οποίο σε κάνει να νιώθεις άνετα. Πολλά από αυτά τα άτομα, βέβαια, υιοθετούν την ταυτότητα του queer και όχι εκείνη του non-binary.

Εδώ έχει σημασία να τονιστεί ότι η ταυτότητα φύλου δεν ταυτίζεται ούτε με τη σεξουαλικότητα ούτε με τον ρομαντικό προσανατολισμό. Όταν είσαι non-binary μπορεί να έχεις τους ίδιους σεξουαλικούς και ρομαντικούς προσανατολισμούς με τα cisgender άτομα. Κοινώς και παραδόξως, μπορεί να είσαι non-binary και straight.

Πώς να απευθύνεσαι σε ένα non-binary άτομο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να το ρωτήσεις σε ποιο γένος θέλει να του απευθύνεσαι, καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει μέσα από την εικόνα που βλέπεις. Για παράδειγμα, ο Jonathan Van Ness και ο Harris Reed χρησιμοποιούν αρσενικές αντωνυμίες για να αναφερθούν στον εαυτό τους, ενώ το Sam Smith ουδέτερες.

> Διάβασε ακόμα: H ιστορία της σημαίας του Pride

Ο δρόμος για την ισότητα

Από τη μία, υπάρχουν διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Harry Styles που έχουν ήδη κάνει σαφές το ότι π.χ. το να φοράς φουστάνια δεν σε κάνει λιγότερο άντρα (ή λιγότερο άνθρωπο). Από την άλλη, τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου της Δήμητρας της Λέσβου μας δείχνουν ότι ο δρόμος για την ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του φύλου ή της απουσίας του, είναι ακόμα μακρύς. Οπότε έχει τεράστια σημασία το να συζητάμε γι' αυτά τα θέματα, να εκπαιδευόμαστε και να γινόμαστε πιο ανοιχτοί.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Συμβουλές για αντοχή στο τρέξιμο

Δες τι πρέπει να κάνεις για έχεις κι εσύ αντοχή όπου κι αν βγαίνεις για τρέξιμο.

9 συνήθειες που σαμποτάρουν τη διατροφή σου

Ρωτήσαμε τους διαιτολόγους ποιες συνήθειές σου είναι καταστροφικές.

Μια ματιά στο εντυπωσιακό σπίτι του Robert Redford

Ποιος μπορεί να το δει και να μη ζηλέψει έστω και λίγο...;

Τα οχήματα του Mad Max: Fury Road βγαίνουν στο σφυρί

Σε περίπτωση που θέλεις να νιώσεις για λίγο Tom Hardy, αυτή είναι η ευκαιρία σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα νέα emojis

Ώρα για ανανέωση και περισσότερη ποικιλία, δε νομίζεις;

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη