Γιατί ξαφνικά το diesel έγινε ακριβότερο από τη βενζίνη

Το παραδοσιακά φθηνότερο έως και 30% πετρέλαιο κίνησης, είναι πλέον ακριβότερο από τη βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων.

Γράφει: Esquire Editors 13 Οκτωβρίου 2022

Τις τελευταίες ημέρες οι οδηγοί παρατηρούν να έχει συμβεί μια αλλαγή στα δεδομένα γύρω από τα καύσιμα κίνησης. Συγκεκριμένα το παραδοσιακά φθηνότερο έως και 30% πετρέλαιο κίνησης, είναι πλέον ακριβότερο από τη βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων. Για ποιο λόγο λοιπόν φτάσαμε σε αυτήν την ανατροπή και το diesel είναι πλέον πιο ακριβό από τη βενζίνη;

Όπως εξηγούν πηγές της αγοράς καυσίμων, πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκονται τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για diesel σε αντίθεση με τη ζήτηση στη βενζίνη η οποία παραμένει υποτονική.

Τι ρόλο έπαιξε η ενεργειακή κρίση

Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, έχουν γυρίσει στο diesel (όσες έχουν αυτή τη δυνατότητα) εκτινάσσοντας στα ύψη τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα διεθνή περιθώρια για το diesel να πιέζονται προς τα πάνω επηρεάζοντας τις τιμές. Στον αντίποδα η ζήτηση για βενζίνες παραμένει υποτονική και όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, εάν ο ΟΠΕΚ δεν είχε προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής του, τότε τα διεθνή περιθώρια της βενζίνης θα είχαν καταρρεύσει.

Εκτός όμως από το συσχετισμό βενζίνης -  diesel, ανατροπή έχουμε και στη σύγκριση των δύο κυριότερων καυσίμων για τη θέρμανση, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Έτσι παρά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο κόστος του φυσικού αερίου, το καύσιμο φαίνεται ότι παραμένει το πιο συμφέρον στην κούρσα της φετινής σεζόν για θέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η τελική τιμή για το φυσικό αέριο κυμαίνεται (περιλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης στην τιμή) στο 0,11 ευρώ/KWh (0,09 ευρώ/KWh κόστος αερίου και 0,02 ευρώ/KWh τέλη δικτύου και λοιπές χρεώσεις).

Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,45 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει (λαμβανομένων υπόψη των παραμέτρων για τα δύο καύσιμα) ότι το φυσικό αέριο είναι κατά περίπου 19% οικονομικότερο σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις πυρηνικές απειλές του Putin

Οι πυρηνικές 'σπαζοκεφαλιές' του Ρώσου ηγέτη είναι καταδικαστέες αν και μάλλον γίνονται για το θεαθήναι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πότε ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος;

Πότε διαλύεται η Βουλή και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος - Όλες οι προθεσμίες και η εκκρεμότητα με το κόμμα Κασιδάρη.

Είναι οριστικό: Εκλογές στις 21 Μαΐου

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, ενώ το αργότερο μέχρι τις 2 Ιουλίου θα γίνουν οι δεύτερες.

Ζούμε στην εποχή της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας

Η μακρά ιστορία της σινο-ρωσικής εχθρότητας έχει παραμεριστεί, προς το παρόν, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να πολεμήσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Τι αλλάζει από σήμερα στα μέσα μεταφοράς για τη χρήση μάσκας

Σταματά να ισχύει από σήμερα Δευτέρα (27/3) η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.