
Γιατί η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης
Υψηλότερη θα είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης σε επίπεδο λιανικής από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.
Από την 1η Οκτωβρίου οι οδηγοί θα αρχίσουν -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- να παρατηρούν ένα "περίεργο" φαινόμενο στα πρατήρια καυσίμων: η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα είναι υψηλότερη σε επίπεδο λιανικής, από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.
Αιτία, η διακοπή της επιδότησης
Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι από 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα διακόψει την οριζόντια επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με 12 λεπτά ανά λίτρο ή 15 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ. Αυτό θα συμβεί για να εξοικονομηθούν πόροι (περίπου 30 εκατ. ευρώ) και να επιδοτηθεί η τιμή πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου.
Η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι 25 λεπτά ανά λίτρο και δεδομένου ότι πωλούνται περίπου 1,3 δισεκατομμύρια λίτρα ανά σεζόν, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φτάσει στα 250-260 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.
Προς το παρόν έχει νομοθετηθεί η επιδότηση για το διάστημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αλλά αναμένεται να υπάρξει παράταση, ώστε να επιδοτηθεί η τιμή και για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2023 που τελειώνει και επίσημα η χειμερινή σεζόν.
Με την κατάργηση της επιδότησης των 15 λεπτών το diesel κίνησης θα αυξηθεί στα 1,97 ευρώ ανά λίτρο, με την αμόλυβδη να έχει αυτή τη στιγμή περίπου 1,95 ευρώ σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο.
Καλό είναι λοιπόν όσοι θέλουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με πετρέλαιο κίνησης πριν αλλάξει ο μήνας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιδότηση που θα ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα. Οι υψηλές τιμές θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σταδιακά, ανάλογα με το πότε θα γίνεται ο ανεφοδιασμός του κάθε πρατηρίου.
Από: TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την οπαδική βία
Μήνυμα μηδενικής ανοχής με "πλέγμα" μέτρων που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση.
'Τα crypto υπάρχουν μόνο για να χρηματοδοτούν παράνομες δραστηριότητες'
"Αν ήμουν η κυβέρνηση, θα τα καταργούσα".
Η οπαδική βία ‘δεν πάει άλλο’
Τα σενάρια που εξετάζονται.
Οι 5 μεγάλες αλλαγές που έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Όλα όσα αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου.
Άρση απορρήτου στις επικοινωνίες για να βρεθεί ο δολοφόνος του χάσκι στην Αράχωβα
Tο άτυχο ζώο μετά το θάνατό του πετάχτηκε μέσα σε σακούλα σε χωράφι, όπου βρέθηκαν οστά και μέρος του σώματος του.
Σε κρίσιμη κατάσταση ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα σε αγώνα βόλεϊ
Ο 31χρονος χειρουργήθηκε και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.