Τρίζει η καρέκλα της Liz Truss στη Βρετανία

Η μόλις τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας δεν αποδεικνύεται όσο σιδηρά ήταν η Margaret Thatcher, το ίνδαλμά της.

Γράφει: Esquire Editors 20 Οκτωβρίου 2022

Χάος επικρατεί στη Βρετανία τα τελευταία 24ωρα με την κυβέρνηση να υπόκειται σε αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς και τη νέα πρωθυπουργό Liz Truss να μετρά ώρες στην καρέκλα της, όπως δηλώνουν με πολύ αιχμηρό τρόπο μέλη των Τόρις.

Βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ζητήσει ανοικτά την παραίτηση της Truss, της μόλις τρίτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας που δεν αποδεικνύεται το ίδιο Σιδηρά με την Margaret Thatcher που αποτελεί το ίνδαλμά της.

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει. Χωρίς αλλαγές ωστόσο στον κανονισμό της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, η Truss δεν κινδυνεύει για τουλάχιστον ένα έτος, εκτός αν επιλέξει η ίδια τον δρόμο της παραίτησης.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής 1922

Η Επιτροπή 1922 αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να συζητήσει την κρίση ηγεσίας στους Τόρις, έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV Paul Brand.

Μέλος της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, που θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για την Liz Truss να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της, σύμφωνα με ρεπορτάζ δημοσιογράφου του δικτύου ITV.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών, Simon Hoare, είπε ότι σήμερα και αύριο είναι "μέρες κρίσιμης σημασίας" για την κυβέρνηση "έχει 12 ώρες για να γυρίσει την πορεία του καραβιού". Ερωτηθείς εάν η Truss είναι "κατάλληλη για τη δουλειά" της πρωθυπουργού, είπε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι για αυτήν το ποτήρι είναι "μισογεμάτο" και ότι "η βαθμολογία της δεν είναι καλή".

Οι δηλώσεις του βουλευτή των Τόρις φαίνεται να απηχούν το κλίμα που επικρατεί στο Συντηρητικό Κόμμα: "ένιωσα θυμό, απόγνωση, θλίψη" καθώς "η καλή δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια φαίνεται να διαλύεται μπροστά στα μάτια μας". Υπήρχε μια "αυξανόμενη αίσθηση απαισιοδοξίας σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος των Τόρις", πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δίνει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, μετά την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Suella Braverman από την κυβέρνηση αλλά και την θυελλώδη αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες στο κοινοβούλιο μεταξύ βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Έξι εβδομάδες αφού αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Truss έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν ευθέως.

Μετά την "καρατόμηση" του Kwasi Kwarteng, του υπουργού Οικονομικών που διόρισε στην κυβέρνησή της για να φέρει εις πέρας τα λεγόμενα Trussonomics, το οικονομικό της πρόγραμμα που εξόργισε τις αγορές και οδήγησε σε ισχυρές πιέσεις στη λίρα, έχει πλέον δει σχεδόν στο σύνολό του το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη της οικονομίας να ξηλώνεται από τον Jeremy Hunt, που τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών την Παρασκευή 14/10 για να σώσει την κατάσταση.

Το ατόπημα της Braverman και η σκληρή επιστολή παραίτησης

Η νέα απώλεια από την κυβέρνηση Truss είναι αυτή της 42χρονης Braverman που εξήγησε ότι παραιτήθηκε επειδή χρησιμοποίησε τον προσωπικό της λογαριασμό μέιλ για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Ωστόσο στην επιστολή παραίτησής της η πρώην υπουργός εξέφρασε "τη βαθιά της ανησυχία" για την προσήλωση της κυβέρνησης Truss στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι "αθέτησε βασικές υποσχέσεις", κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.


 

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Braverman, βροχή πέφτουν τα ερωτήματα για το αν η έξοδός της από την κυβέρνηση σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την Truss, όπως είχε γίνει με την παραίτηση - τότε υπουργού Οικονομικών - Rishi Sunak τον Ιούλιο που κατέληξε στην παραίτηση του Boris Johnson.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την Truss, η οποία κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποκαταστήσει την εικόνα της κυβέρνησής της μετά την αποχώρηση του Kwasi Kwarteng και την ακύρωση του οικονομικού της προγράμματος.

Όταν ρωτήθηκε από το Times Radio η υπουργός Μεταφορών Anne-Marie Trevelyan αν η Truss θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2024, απάντησε: "Αυτή τη στιγμή αυτό ισχύει".

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου την Τετάρτη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε μαχητική και υπερασπίστηκε την πολιτική της απέναντι στις αποδοκιμασίες της αντιπολίτευσης.

"Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις", τόνισε απαντώντας ερώτηση του ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer, ο οποίος διερωτήθηκε "σε τι χρησιμεύει μια πρωθυπουργός οι δεσμεύσεις της οποίας δεν κρατάνε ούτε μία εβδομάδα;" απαριθμώντας όλα τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει πίσω η Truss.

Η θυελλώδης κόντρα για το σχιστολιθικό αέριο

Στη Βουλή των Κοινοτήτων επί ώρες επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτη χάος καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος διαπληκτίστηκαν για το αν η ψηφοφορία επί νομοσχεδίου για το fracking (την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου) συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Truss.

Για αρκετή ώρα, κυκλοφορούσε η πληροφορία - που αργότερα διαψεύστηκε - ότι παραιτήθηκε και η υπεύθυνη για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο Συντηρητικό κόμμα, η Wendy Morton.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι το ότι ο βουλευτής των Εργατικών, Chris Bryant, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα εξηγώντας ότι έγινε μάρτυρας σκηνών "παρενόχλησης" βουλευτών των Συντηρητικών για να οδηγηθούν σε αναγκαστική ψήφο μεταξύ μελών του κυβερνώντος κόμματος. Ο υπουργός Ενέργειας Jacob Rees-Mogg απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.