Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα με την Covid-19;

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Κίνα αδυνατεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 02 Δεκεμβρίου 2022

Έπειτα από τις εκτεταμένες διαδηλώσεις στους δρόμους της Κίνας εναντίον της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, οι αξιωματούχοι της ασιατικής χώρας, αφού πρώτα υπερασπίστηκαν τη γραμμή που ακολουθούν, υποσχέθηκαν στον λαό ότι θα μειωθεί ο βαθμός της "ταλαιπωρίας" που υφίστανται. Αυτή η υπόσχεση, όμως, δεν είναι αρκετή για να κατευνάσει τους πολίτες που έχει υπομείνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν του έχουν προκαλέσει απλή "ταλαιπωρία", καθώς περιλαμβάνουν απανωτά σκληρά lockdowns, ελλείψεις τροφίμων και οικονομικές δυσκολίες.

Μια χώρα παγιδευμένη στον ιστό που η ίδια έστησε

Η Κίνα αυτή τη στιγμή βρίσκεται παγιδευμένη στον ιστό μιας πολιτικής που η ίδια ύφανε και που κάποτε συγκέντρωνε επαίνους, χωρίς να μπορεί να βρει το μονοπάτι που θα την οδηγήσει στην κανονικότητα. Κι αυτό παρότι πρέπει να της αναγνωριστεί το γεγονός ότι η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που ακολούθησε έσωσε ζωές. Χαρακτηριστικό είναι το ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Κίνα σημειώθηκαν κάτι παραπάνω από 30.000 θάνατοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας αριθμός εξαιρετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς τα θύματα της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι πάνω από 1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ένα ξαφνικό "άνοιγμα" της κινεζικής κοινωνίας θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων και θα κάνει το σύστημα υγείας να μπατάρει. Μάλιστα, ο αριθμός των θανάτων που θα επιφέρει μια ξαφνική άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα υπολογίζεται ανάμεσα στο 1,3 και τα 2,1 εκατομμύρια.

Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι, ακριβώς λόγω των αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων, οι κάτοικοι της χώρας δεν έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία. Ο δεύτερος με το ότι το ποσοστό πλήρους και ενισχυμένου εμβολιασμού ανάμεσα στους πλέον ηλικιωμένους είναι μικρό: Μόνο το 40% όσων είναι άνω των 80 έχει κάνει ενισχυτική δόση, παρότι στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό του πλήρους εμβολιασμού αγγίζει το 90%.

Κάτι ακόμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ότι στην Κίνα χρησιμοποιούνται εμβόλια τα οποία δεν χρησιμοποιούν τη mRNA τεχνολογία και παρέχουν σημαντικά πιο μικρό βαθμό προστασίας από εκείνα που χρησιμοποιούνται στη Δύση. 

Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα με την Covid-19;Getty Images

Το παράδειγμα άλλων χωρών

Άλλες χώρες που ακολουθούσαν την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, η μία μετά την άλλη, την εγκατέλειψαν. Η Αυστραλία το έκανε τον Αύγουστο του 2021, το Βιετνάμ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς και η Νέα Ζηλανδία τον αμέσως επόμενο μήνα. Σε όλες αυτές τις χώρες ακολούθησε μια έκρηξη κρουσμάτων αλλά μετά από λίγο παρατηρήθηκε ύφεση.

Πώς θα δοθεί η λύση

Στην Κίνα, το σχετικό ξεκίνημα έγινε στις αρχές του Νοέμβρη, με ένα από τα πρώτα μέτρα "απάλυνσης" να αφορά τη λιγότερο αυστηρή καραντίνα στην οποία υποβάλλονταν οι υπερπόντιοι ταξιδευτές. Όταν όμως ανέβηκαν τα κρούσματα, επέστρεψαν τα lockdowns. 

Τα ειδικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν στην Κίνα περιλαμβάνουν τη διστακτικότητα των ηλικιωμένων να ενισχύσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα, το ελλιπές νοσοκομειακό σύστημα και την τακτική του να μεταφέρονται σε κέντρα καραντίνας ακόμα και άνθρωποι που έχουν ήπια μόνο ή και καθόλου συμπτώματα κορονοϊού. Η τελευταία πρακτική οδηγεί σε σπατάλη ιατρικών πηγών, οι οποίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν αν επιτρεπόταν η οικιακή καραντίνα, ενώ θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα στον πληθυσμό για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές της κινεζικής πραγματικότητας, οι διαδηλώσεις που συμβαίνουν αυτή την εποχή στην Κίνα εναντίον της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων είναι από τις πιο σημαντικές που έχουν λάβει χώρα την τελευταία δεκαετία και εκφράζουν παράλληλα τη δριμεία κριτική του λαού απέναντι στην πολιτική του Xi Jinping, Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προβλέπεται είναι η συγκεκριμένη πολιτική να εγκαταλειφθεί μέσα στον χειμώνα, με την τοποθέτηση του "ανοίγματος" της κοινωνίας μέσα στην άνοιξη.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι σειρήνες, οι εκρήξεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις.