Η Ουκρανία στέλνει στη μάχη παλιά ρωσικά τανκς που κατέλαβε

Τα πρώην ρωσικά τανκς T-62 αποτελούν το τέλειο ουκρανικό καμουφλάζ στον πόλεμο.

Γράφει: Esquire Editors 05 Δεκεμβρίου 2022

Έχοντας χάσει χίλια από τα καλύτερα άρματα μάχης Τ-80 και Τ-72 στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού να βγάζει από τις αποθήκες τα 50 ετών Τ-62 και να τα στέλνει στο μέτωπο, ιδίων στο νότο.

Πέντε μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, ουκρανικές ταξιαρχίες εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις στα ανατολικά και στα νότια. Οι νότιες ταξιαρχίες άρχισαν να μαζεύουν τα παλιά Τ-62 κατά δεκάδες. Και τώρα, όπως ήταν αναπόφευκτο, αυτά τα Τ-62 αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

Το ουκρανικό καμουφλάζ

Το πρώτο βίντεο ενός πρώην ρωσικού T-62 με χαρακτηριστικό ουκρανικό καμουφλάζ εμφανίστηκε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού έχει αναπτύξει η Ουκρανία το "νέο" - παλιό T-62 ή ποια μονάδα το χρησιμοποιεί. Αλλά είναι βέβαιο ότι τα άλλα 42 περίπου νέα ουκρανικά T-62 παραμονεύουν σε κοντινή απόσταση.

Το T-62 δεν είναι το παλαιότερο μοντέλο άρματος στην Ουκρανία. Αυτή η τιμή ανήκει στο M-55S, κατασκευής 1950, αλλά σημαντικά αναβαθμισμένο, το οποίο η Σλοβενία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία.

Τεχνολογικά, όμως, το Τ-62 βρίσκεται τουλάχιστον μια γενιά πίσω από το κύριο άρμα της Ρωσίας, το Τ-72, και κάπως πιο πίσω από το Τ-64 της Ουκρανίας. Αυτό δεν καθιστά το T-62 άχρηστο. Είναι όμως πιθανό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αναθέσουν στα Τ-62 ρόλους δεύτερης γραμμής, για παράδειγμα, την ενίσχυση φρουράς στις πόλεις.

Το γεγονός ότι υπάρχουν Τ-62 στο πεδίο μάχης μαρτυρά την κλίμακα του μηχανοκίνητου πολέμου στη χώρα. Οι Ρώσοι μπήκαν στον πόλεμο με χιλιάδες T-80 και T-72 και μετά από εννέα μήνες μάχης έχουν χάσει τουλάχιστον 1.500 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 500 που έχουν αρπάξει οι Ουκρανοί.

Το σώμα τεθωρακισμένων της Ουκρανίας, με 900 Τ-64 και Τ-72 τον Φεβρουάριο, έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες: περίπου 375 συνολικές απώλειες, εκ των οποίων περίπου 130 άρματα αρπάχτηκαν από τους Ρώσους.

Η διαφορά μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής φθοράς αρμάτων είναι ότι η Ουκρανία έχει αποσπάσει από τη Ρωσία περισσότερα σύγχρονα άρματα από όσα έχει χάσει από τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία αναγκάστηκε να ανατρέξει στις αποθήκες αρμάτων της για να καλύψει τις δικές της απώλειες.

Δεν υπήρχαν αρκετά άθικτα T-80 και T-72 στις αποθήκες για να αντικαταστήσουν τα T-80 και T-72 που είχε χάσει η Ρωσία, αλλά υπήρχαν πολλά T-62.

Τα παλιά άρματα άρχισαν να φτάνουν στο μέτωπο το καλοκαίρι, όπου ενίσχυαν τα ρωσικά τάγματα που προσπαθούσαν -και τελικά απέτυχαν- να κρατήσουν την Χερσώνα στη νότια Ουκρανία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα Τ-62 έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στις μάχες. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι τα τετραμελή πληρώματά τους εγκατέλειψαν τα άρματα με την πρώτη ευκαιρία.

Τα πληρώματα που αρπάζουν άθικτα άρματα μάχης λένε περισσότερα για την αποτυχία της ρωσικής ηγεσίας στο πεδίο της μάχης παρά για τα ίδια τα άρματα μάχης. Οι καλά διοικούμενοι Ουκρανοί είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιήσουν τα T-62 από ό,τι ήταν ποτέ οι Ρώσοι.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ένα πιθανό πρόβλημα με τη νέα δύναμη T-62 της Ουκρανίας. Όλα τα άλλα ουκρανικά άρματα μάχης εκτός από τα M-55S βάλλουν βλήματα των 125 χιλιοστών. Το M-55S διαθέτει κύριο πυροβόλο 105 χιλιοστών που βάλλει βλήματα του προτύπου του ΝΑΤΟ, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία. Το κύριο πυροβόλο του ίδιου του T-62 έχει διάμετρο 115 χιλιοστών.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούσε πρώην σοβιετικά T-62 τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν είναι σαφές αν ο στρατός διαθέτει ακόμη μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών 115 χιλιοστών ή πηγές για την αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων.

Η πιθανή έλλειψη πυρομαχικών, περισσότερο από την πολυπλοκότητα των T-62 θα μπορούσε να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο ουκρανικός στρατός αναπτύσσει τα πρώην ρωσικά T-62, αλλά δεν τα αναπτύσσει οπουδήποτε θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε έντονες μάχες.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear