Η Ουκρανία στέλνει στη μάχη παλιά ρωσικά τανκς που κατέλαβε

Τα πρώην ρωσικά τανκς T-62 αποτελούν το τέλειο ουκρανικό καμουφλάζ στον πόλεμο.

Γράφει: Esquire Editors 05 Δεκεμβρίου 2022

Έχοντας χάσει χίλια από τα καλύτερα άρματα μάχης Τ-80 και Τ-72 στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού να βγάζει από τις αποθήκες τα 50 ετών Τ-62 και να τα στέλνει στο μέτωπο, ιδίων στο νότο.

Πέντε μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, ουκρανικές ταξιαρχίες εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις στα ανατολικά και στα νότια. Οι νότιες ταξιαρχίες άρχισαν να μαζεύουν τα παλιά Τ-62 κατά δεκάδες. Και τώρα, όπως ήταν αναπόφευκτο, αυτά τα Τ-62 αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

Το ουκρανικό καμουφλάζ

Το πρώτο βίντεο ενός πρώην ρωσικού T-62 με χαρακτηριστικό ουκρανικό καμουφλάζ εμφανίστηκε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού έχει αναπτύξει η Ουκρανία το "νέο" - παλιό T-62 ή ποια μονάδα το χρησιμοποιεί. Αλλά είναι βέβαιο ότι τα άλλα 42 περίπου νέα ουκρανικά T-62 παραμονεύουν σε κοντινή απόσταση.

Το T-62 δεν είναι το παλαιότερο μοντέλο άρματος στην Ουκρανία. Αυτή η τιμή ανήκει στο M-55S, κατασκευής 1950, αλλά σημαντικά αναβαθμισμένο, το οποίο η Σλοβενία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία.

Τεχνολογικά, όμως, το Τ-62 βρίσκεται τουλάχιστον μια γενιά πίσω από το κύριο άρμα της Ρωσίας, το Τ-72, και κάπως πιο πίσω από το Τ-64 της Ουκρανίας. Αυτό δεν καθιστά το T-62 άχρηστο. Είναι όμως πιθανό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αναθέσουν στα Τ-62 ρόλους δεύτερης γραμμής, για παράδειγμα, την ενίσχυση φρουράς στις πόλεις.

Το γεγονός ότι υπάρχουν Τ-62 στο πεδίο μάχης μαρτυρά την κλίμακα του μηχανοκίνητου πολέμου στη χώρα. Οι Ρώσοι μπήκαν στον πόλεμο με χιλιάδες T-80 και T-72 και μετά από εννέα μήνες μάχης έχουν χάσει τουλάχιστον 1.500 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 500 που έχουν αρπάξει οι Ουκρανοί.

Το σώμα τεθωρακισμένων της Ουκρανίας, με 900 Τ-64 και Τ-72 τον Φεβρουάριο, έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες: περίπου 375 συνολικές απώλειες, εκ των οποίων περίπου 130 άρματα αρπάχτηκαν από τους Ρώσους.

Η διαφορά μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής φθοράς αρμάτων είναι ότι η Ουκρανία έχει αποσπάσει από τη Ρωσία περισσότερα σύγχρονα άρματα από όσα έχει χάσει από τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία αναγκάστηκε να ανατρέξει στις αποθήκες αρμάτων της για να καλύψει τις δικές της απώλειες.

Δεν υπήρχαν αρκετά άθικτα T-80 και T-72 στις αποθήκες για να αντικαταστήσουν τα T-80 και T-72 που είχε χάσει η Ρωσία, αλλά υπήρχαν πολλά T-62.

Τα παλιά άρματα άρχισαν να φτάνουν στο μέτωπο το καλοκαίρι, όπου ενίσχυαν τα ρωσικά τάγματα που προσπαθούσαν -και τελικά απέτυχαν- να κρατήσουν την Χερσώνα στη νότια Ουκρανία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα Τ-62 έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στις μάχες. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι τα τετραμελή πληρώματά τους εγκατέλειψαν τα άρματα με την πρώτη ευκαιρία.

Τα πληρώματα που αρπάζουν άθικτα άρματα μάχης λένε περισσότερα για την αποτυχία της ρωσικής ηγεσίας στο πεδίο της μάχης παρά για τα ίδια τα άρματα μάχης. Οι καλά διοικούμενοι Ουκρανοί είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιήσουν τα T-62 από ό,τι ήταν ποτέ οι Ρώσοι.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ένα πιθανό πρόβλημα με τη νέα δύναμη T-62 της Ουκρανίας. Όλα τα άλλα ουκρανικά άρματα μάχης εκτός από τα M-55S βάλλουν βλήματα των 125 χιλιοστών. Το M-55S διαθέτει κύριο πυροβόλο 105 χιλιοστών που βάλλει βλήματα του προτύπου του ΝΑΤΟ, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία. Το κύριο πυροβόλο του ίδιου του T-62 έχει διάμετρο 115 χιλιοστών.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούσε πρώην σοβιετικά T-62 τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν είναι σαφές αν ο στρατός διαθέτει ακόμη μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών 115 χιλιοστών ή πηγές για την αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων.

Η πιθανή έλλειψη πυρομαχικών, περισσότερο από την πολυπλοκότητα των T-62 θα μπορούσε να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο ουκρανικός στρατός αναπτύσσει τα πρώην ρωσικά T-62, αλλά δεν τα αναπτύσσει οπουδήποτε θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε έντονες μάχες.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το πουπουλένιο μπουφάν

Μαύρο packable μπουφάν, Columbia explore more

Η πλεκτή ζακέτα με το φερμουάρ

Πλεκτή ζακέτα με stand-up γιακά, Crossley explore more

Το ιδιαίτερο πορτοφόλι

Πορτοφόλι με μοντέρνο ντιζάιν, Boss explore more

Το outdoor παντελόνι

Παντελόνι από υδροαπωθητικό και αντιανεμικό ύφασμα, The North Face explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

Η κυριαρχία του δολαρίου είναι εμφανής σύμφωνα με τις παγκόσμιες τράπεζες.

Το ουκρανικό πλεονέκτημα με τα Leopard

Υπήρχε λόγος που η Ουκρανία ζητούσε τόσο επίμονα τα γερμανικά Leopard.

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.

Μερικές προκλήσεις για τον κόσμο των crypto εν έτει 2023

Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα κληθεί να κερδίσει μια σειρά από μάχες μέσα στους επόμενους μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι οικονομικές προβλέπεις πέφτουν έξω, αλλά γιατί;

To Bloomberg αναρωτιέται τον λόγο που οι οικονομικές προβλέψεις τελευταία πέφτουν τόσο έξω.

O Erdogan βάζει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη;

Ο Erdogan και η Τουρκία αποτελούν "κακό μπελά" για ΝΑΤΟ, Δύση και Ευρωπαϊκή Ένωση.