Υπάρχει λόγος που ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει εκατοντάδες δελφίνια

Η επιστημονική εξήγηση που έχει φέρει τον μαζικό αφανισμό των δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Μαζί με τους χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχασαν και χάνουν τη ζωή τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξαν εκατοντάδες απώλειες δελφινιών. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 700 δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν πεθάνει από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου. 

Ο επιστημονικός λόγος που δείχνει γιατί χάθηκαν τόσα δελφίνια

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μάχες παραλύουν την ικανότητά τους να πλοηγούνται, να βρίσκουν τροφή και να μιλούν μεταξύ τους και ανέφεραν μια "ασυνήθιστη αύξηση" των εκβρασμών και των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων. Με λίγα λόγια είναι πολύ περισσότερα τα ζώα που περισυνελέχθησαν ακούσια από τους αλιείς την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ACCOBAMS, ή αλλιώς της Συμφωνίας για τη διατήρηση των κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της συνορεύουσας περιοχής του Ατλαντικού.

Τι καταγράφει η έκθεση

"Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 θέτει ολόκληρη τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας υπό τεράστια απειλή. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές ενδέχεται να επηρεάσουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κητωδών", αναφέρεται στην έκθεση.

Περισσότεροι από 700 θάνατοι, κυρίως σε δελφίνια, έχουν καταγραφεί στις ακτές των χωρών που συνορεύουν με τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Erich Hoyt, ερευνητή της βρετανικής οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation, ο οποίος συμβουλεύτηκε τους επιστήμονες της ACCOBAMS. Οι ερευνητές εργάζονται για να προσδιορίσουν την αιτία των θανάτων που έχουν παρατηρηθεί, αλλά ο συνεχιζόμενος πόλεμος - και η πιθανή απειλή από τις παρασυρόμενες νάρκες - καθιστούν δύσκολη τη συλλογή δεδομένων και τις έρευνες με σκάφη.

Ο Ivan Rusev, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Πάρκο Φύσης των Εκβολών της Τούζλα στην Ουκρανία, δήλωσε ότι νωρίτερα φέτος δελφίνια ξεβράζονταν στην ακτή με σημάδια εγκαυμάτων από βόμβες ή νάρκες, ενώ άλλα έδειχναν ανίκανα να πλοηγηθούν ή σα να μην είχαν φάει για μέρες. Αλλά η αύξηση των εκβρασμών και των δελφινιών που πιάνονται από αλιείς θα μπορούσε να είναι άμεση συνέπεια των δυνατών θορύβων που συνδέονται με τον πόλεμο.

"Τα δελφίνια βασίζονται στον ήχο για να πλοηγηθούν, να βρουν την τροφή τους και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους", δήλωσε ο Hoyt στο Insider. "Ο θόρυβος από την αυξημένη κίνηση των πλοίων μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο, αλλά οι ήχοι των εκρήξεων στην επιφάνεια ή κάτω από το νερό θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν, να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν δελφίνια και δελφίνια σε ακτίνα λίγων μιλίων ή να προκαλέσουν αυξημένο αριθμό εκβρασμών ή παρεμπιπτόντων αλιευμάτων".

Τα δελφίνια και οι φάλαινες έχουν οξεία αίσθηση της ακοής και χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό για να χαρτογραφήσουν το περιβάλλον τους. Εκπέμπουν σύντομα, παλλόμενα "κλικ", παρόμοια με το χτύπημα ενός δακτύλου, τα οποία ταξιδεύουν μέσα στο νερό μέχρι να συναντήσουν ένα αντικείμενο και να αναπηδήσουν πίσω στο δελφίνι. Όμως η ικανότητα των δελφινιών να ερμηνεύουν τον ήχο που επιστρέφει για να αναγνωρίζουν την τροφή και να κατανοούν το περιβάλλον τους μπορεί να διαταραχθεί από δυνατούς θορύβους.

Οι ήχοι ταξιδεύουν επίσης πολύ μακρύτερα και περίπου τεσσεράμισι φορές ταχύτερα μέσα στο νερό απ' ό,τι στον αέρα, καθιστώντας τον αντίκτυπο των εκρήξεων στη θάλασσα ακόμη πιο επιζήμιο. Το πρόβλημα δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση είναι ακόμα πιο σοβαρό, καθώς οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει τις παράκτιες περιοχές κοντά στην Ουκρανία ως ζωτικής σημασίας για ορισμένους πληθυσμούς δελφινιών.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το denim jacket

Denim jacket με Teddy επένδυση, Scotch & Soda explore more

Το chino παντελόνι

Μπλε chino παντελόνι σε στενή γραμμή, Scotch & Soda explore more

Το πουλόβερ με τον γυριστό γιακά

Πουλόβερ με ιδιαίτερο ντιζάιν, Scotch & Soda explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Συγκίνηση προκαλεί η μαύρη επέτειος. Η ημέρα που χάσαμε ένα παιδί από τυφλή βία.

Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Τους επόμενους μήνες, οι Ουκρανοί θα παραλάβουν μια δύναμη των λεγόμενων αρμάτων μάχης: Εξαιρετικά ικανά, σύγχρονα, καλά συντηρημένα και θανατηφόρα.

Πώς ο Scholz απέδειξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ την Αμερική

Ο Olaf Scholz επέμενε να έχει τους Αμερικανούς δίπλα του καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Γιατί το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

Η κυριαρχία του δολαρίου είναι εμφανής σύμφωνα με τις παγκόσμιες τράπεζες.

Το ουκρανικό πλεονέκτημα με τα Leopard

Υπήρχε λόγος που η Ουκρανία ζητούσε τόσο επίμονα τα γερμανικά Leopard.

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.