Τελικά, τι ισχύει με την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα;

Μύλος με την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα.

Γράφει: Esquire Editors 21 Μαρτίου 2023

Η σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έμεινε εν Αθήναις, αλλά μεταφέρθηκε και στη Λάρισα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αιφνιδιαστική επίσκεψη στο πάλαι ποτέ κέντρο τηλεδιοίκησης που τώρα είναι γιαπί, με μία ταμπέλα μόνη να αναγράφει την λέξη "τηλεδιοίκηση" και τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, να επισκέπτεται τον μοιραίο σταθμό της Λάρισας, όπου εκεί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, λειτουργεί το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, με την αυτόματη χάραξη στον πίνακα της πορείας των τρένων.

Η κόντρα για το τι είναι "τηλεδιοίκηση" απασχόλησε έντονα και τις εργασίες της Βουλής, με τον Κώστα Καραμανλή να υποστηρίζει ότι το επίμαχο κέντρο παραδόθηκε με πρωτόκολλο ως κέντρο τηλεδιοίκησης τον Νοέμβριο του 2022 και τον Αλέξη Τσίπρα να διερωτάται γιατί το "πραγματικό" κέντρο τηλεδιοίκησης που βρίσκεται δίπλα στο τοπικό και λειτουργούσε μέχρι το 2019 -οπότε και καταστράφηκε από τη φωτιά- δεν ξαναλειτούργησε ποτέ.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Μεταφορών είχε δίπλα του δύο εργαζόμενους που έλεγαν διαφορετικά πράγματα: Ο ένας που υποστήριξε ότι αυτό είναι το περίφημο κέντρο με τον πίνακα που πραγματοποιεί αυτόματη χάραξη και αν το έκανε με το πάτημα δύο κουμπιών ο μοιραίος σταθμάρχης, το τρένο δεν θα ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη από τη γραμμή ..καθόδου και ο άλλος που υποστήριζε ότι αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση.

Η σύμβαση 717, οι δικλείδες ασφαλείας και η κόντρα

Σε αυτό το κλίμα, στη σκιά της απώλειας 57 ανθρώπων, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, καταθέτοντας πλήθος εγγράφων στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την σύμβαση 717, τις έξι παρατάσεις που πήρε επί ΣΥΡΙΖΑ, την κατά τον Χρήστο Σπίρτζη ελλιπή σύμβαση, τα ποσοστά παράδοσης του έργου που αμφισβητούνται από τις δυο πλευρές, αλλά και τις πέντε δικλείδες ασφαλείας που, όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής, εάν είχαν τηρηθεί από τον σταθμάρχη και τους συναδέλφους του, δεν θα είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα.

Μετά την πρώτη συζήτηση στη Βουλή, οι ανακοινώσεις των κομμάτων έπεσαν βροχή, με την Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση του δυστυχήματος, "στήνοντας παραστάσεις".

Σύμφωνα με τη Ν.Δ, το "γιαπί" είχε πάψει να λειτουργεί πολύ πριν την φωτιά του 2019 και ειδικότερα από το 2015. Την ίδια ώρα, όπως λέει, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένας συνταξιούχος απο το 2010 υπάλληλος του ΟΣΕ, ο οποίος διαβιεί στην Ξάνθη και είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. "Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να χτίσει fake news ακόμη και πάνω σε αυτήν την τραγωδία είναι χυδαία και πάνω από κάθε όριο".

Στον αντίποδα η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης κατέρρευσαν για την επίμαχη σύμβαση, ενώ "τα ψέματα και η υποκρισία για την υποτιθέμενη τηλεδιοίκηση της Λάρισας περίσσεψαν. Καραμανλής και Γεραπετρίτης, άρχισαν να μασούν τα λόγια τους, όταν τους καλέσαμε να διευκρινίσουν ότι μιλούν για το τοπικό σύστημα ελέγχου του σταθμού και όχι για κάποια τηλεδιοίκηση".

Καραμανλής: Θα είμαι παρών στον δημόσιο διάλογο

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έσπασε χθες για πρώτη φορά μετά από 20 ημέρες τη σιωπή του, επιλέγοντας να μιλήσει θεσμικά στον χώρο και στον χρόνο που θεώρησε ότι είναι ο καταλληλότερος, μετά από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.

Επανέλαβε δύο φορές ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που του αναλογούσε, ευθύς αμέσως, χωρίς να επιλέξει να μετακυλήσει την ευθύνη στους κατωτέρους του, υφυπουργούς. Σημείωσε δε, ότι δεν είχε ποτέ εξάρτηση από κυβερνητική θέση και ζήτησε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, "δείχνοντας" τον ΣΥΡΙΖΑ και την καθυστέρηση του να ολοκληρώσει την σύμβαση για την τηλεδιοίκηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως προβλεπόταν.

Δήλωσε "παρών" στον δημόσιο διάλογο και έθεσε εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης, χωρίς να δώσει στίγμα των προθέσεων του. Αν δηλαδή θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που έρχονται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως δεν θέλησε να ανοίξει το θέμα, λέγοντας ότι θα θα λυθεί, όταν έρθει η ώρα. Δεν αποκλείεται πάντως, τώρα που έγινε η αρχή, ο Κ. Καραμανλής να δώσει συνεντεύξεις τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την υπεράσπιση του έργου του υπουργείου Μεταφορών.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.