Ξεκίνησε η 4ήμερη κατάπαυση του πυρός Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα

Το απόγευμα λέγεται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων.

Γράφει: Esquire Editors 24 Νοεμβρίου 2023

Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00.

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις μερικά λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή τεσσάρων ημερών με τη Χαμάς.

Η "ανθρωπιστική παύση" των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρώτη λίστα με τα ονόματα ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν. 

Ο εκπρόσωπος της καταριανής διπλωματίας σημείωσε ότι η Ντόχα έχει λάβει τη λίστα με τα ονόματα των αμάχων που η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς θα απελευθερώσει την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, της πρώτης εκ των τουλάχιστον τεσσάρων ομάδων ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με τους Καταριανούς μεσολαβητές, η κατάπαυση του πυρός αφορά τόσο το βόρειο, όσο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, διά του εκπροσώπου του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει και εκείνο στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.