Οι 17 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Σε αντίθεση με τους συχνά υπερφίαλους τίτλους που χρησιμοποιεί ο Τύπος, στην περίπτωση των παιδιών που βρέθηκαν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο Tham Luang της Ταϊλάνδης, κάτι τέτοιο, μόνο υπερβολικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ολόκληρος ο πλανήτης κράτησε την ανάσα του, μέχρι να μάθει τα χαρμόσυνα νέα.

Δυστυχώς όμως τα βάσανα των μικρών δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Guardian, οι υγειονομικές αρχές της χώρας περιμένουν να βγουν οι αιματολογικές εξετάσεις των παιδιών για να είναι απολύτως σίγουρες για την κατάσταση της υγείας τους. Μέχρι τότε, τα ήδη πολύ ταλαιπωρημένα πιτσιρίκια, δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους.

Ο λόγος; Μια ασθένεια γνωστή ως "η νόσος των σπηλαίων", η οποία επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα - προκαλείται από έναν μύκητα που φωλιάζει σε σκοτεινά και υγρά μέρη. Κι ενώ δεν είναι κολλητική, οι αρχές δεν θέλουν να το ρισκάρουν.

Τα καλά νέα σε όλο αυτό, είναι πώς συνήθως η συγκεκριμένη ασθένεια περνά, τις περισσότερες φορές, μετά από έναν μήνα ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, ένας άνθρωπος που νοσεί θα χρειαστεί ειδικά φάρμακα ενάντια στον μύκητα για τρεις μήνες έως έναν χρόνο. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται περισσότερη προσοχή επειδή η υγεία των μικρών είναι κλωνισμένη. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάνε όλα καλά για τα πιτσιρίκια από την Ταϊλάνδη, πρέπει να πάνε καλά. Σε δεύτερο χρόνο, διότι με τη δική τους περιπέτεια θύμισαν σε πολλούς από εμάς ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από τα καθημερινά άγχη. Υπενθύμισαν στον κυνικό πλανήτη που ζούμε ότι η ανθρωπιά είναι κάτι που δεν πληρώνεται.