Σχεδόν όλοι (κάποιοι λιγότερο, κάποιοι περισσότερο και μερικοί ανά μισάωρο) χρησιμοποιούμε κάποιο ψέμα, για τον οποιοδήποτε λόγο. Κι ενώ γενικά γνωρίζουμε αν αυτό που λέμε ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα, υπάρχουν φορές που καταλήγουμε να πιστέψουμε το δικό μας ψέμα. Κάτι που επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

Σύμφωνα με έρευνα του Brandeis University της Μασαχουσέτης, η διαδικασία της αυτο-απάτης είναι απλούστερη και ταχύτερη από ό, τι νομίζουμε. Για την ακρίβεια, χρειάζονται μόλις 45 για να καταπιεί κάποιος τα ίδια του τα ψέματα. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν  εγκεφαλογραφήματα για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα μιας ομάδας εθελοντών που υποβλήθηκαν σε ερωτηματολόγιο, ενώ τους ζήτησαν να απαντήσουν με αναληθείς πληροφορίες στις μισές από τις ερωτήσεις.  

Στη συνέχεια, και μία ώρα μετά το αρχικό ερωτηματολόγιο, τους έβαλαν να απαντήσουν τις ίδιες ερωτήσεις, ζητώντας του απόλυτη ειλικρίνεια αυτή τη φορά. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της διαδικασίας ήταν πως οι περισσότεροι εθελοντές (ειδικά όσοι βρίσκονται σε ηλικία 60 ετών και άνω) απάντησαν το ίδιο ακριβώς πράγμα όπως την πρώτη φορά. 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πειράματος, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το ψέμα επηρεάζει τη μνήμη και αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους ηλικιωμένους. Κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για ορισμένους ανθρώπους: Αφού πουν ένα ψέμα, δε γνωρίζουν αν συνέβη πραγματικά ή όχι. Και όπως δείχνει το παραπάνω πείραμα, η σύγχυση μπορεί να συμβεί σε μόλις 45 λεπτά.

Από: Esquire ES