Ο μαγνητικός βόρειος πόλος επιταχύνει συνεχώς χωρίς οι επιστήμονες να ξέρουν το γιατί

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, τα πλοία και τα αεροπλάνα όμως μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Μήπως αισθάνεσαι λίγο εκτός τόπου και χρόνου τις πρώτες μέρες του 2019; Δεν είσαι ο μόνος, το ίδιο συμβαίνει και με τον μαγνητικό βόρειο πόλο του πλανήτη· μία κατάσταση που φαίνεται ότι συμβαίνει εδώ και κάποιον καιρό. Μάλιστα το μαγνητικό πεδίο της Γης μοιάζει να μετακινείται τόσο γρήγορα ώστε αναγκάζει τους γεωλόγους να ανανεώνουν συνεχώς το μοντέλο που προβλέπει τις κινήσεις του, πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν.

Στα αρχαία χρόνια πίστευαν ότι οι πυξίδες έδειχναν προς ένα γιγάντιο μαγνητικό βουνό 

Όντως το ζήτημα δεν είναι καινούργιο: οι ενδείξεις που παρέχονται από το Google Maps, όπως και οι χάρτες που χρησιμοποιούν τα πλοία και τα αεροπλάνα για να πλοηγούνται σε θάλασσες και ουρανούς, βασίζονται σε αυτές τις προβλέψεις των γεωλόγων που είναι περισσότερο γνωστές ως Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (World Magnetic Model). "Η τελευταία εκδοχή του μοντέλου βγήκε το 2015 και θα έπρεπε να "αντέξει" μέχρι το 2020, όμως το μαγνητικό πεδίο αλλάζει τόσο γρήγορα που οι ερευνητές πρέπει ήδη να ενημερώσουν ξανά " εξηγεί η δημοσιογράφος Alexandra Witze στο Nature.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος επιταχύνει συνεχώς χωρίς οι επιστήμονες να ξέρουν το γιατί

Ο πόλος πάντοτε βρισκόταν σε κίνηση, ταλαντευόταν κάπου ανάμεσα στις βόρειες εσχατιές του Καναδά και της Σιβηρίας. Στα αρχαία χρόνια, τα σκάφη εξαρτιόνταν από τον μαγνητικό βορρά -το σημείο δηλαδή προς το οποίο έδειχναν οι πυξίδες τους- για να ταξιδέψουν την υδρόγειο. Οι χειριστές τους παρόλα αυτά, όπως διαβάζουμε στο Geological Survey of Canada, πίστευαν ότι οι πυξίδες έδειχναν προς ένα γιγάντιο μαγνητικό βουνό κάπου στο βορειότερο σημείο του πλανήτη.

"Γενικά, πίστευαν ότι αυτό το βουνό βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που υπάρχει ο γεωγραφικός πόλος· η ανακάλυψη του μαγνητικού πεδίου έβαλε ένα πρόβλημα που αρχικά αντιμετωπίστηκε με την τοποθέτηση αυτού του υποθετικού μαγνητικού βουνού σε κάποια απόσταση από τον γεωγραφικό βορά". Παρόλα αυτά, όμως, αυτό δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο μαγνητικός πόλος άλλαζε θέσεις μέσα από τα χρόνια.

Ο πρώτος που έκανε την υπόθεση ότι η Γη λειτουργεί σαν γιγάντιος μαγνήτης ήταν ο φυσικός επιστήμονας William Gilbert τον 17ο αιώνα· χρειάστηκαν όμως 200 χρόνια για να έρθει ο Βρετανός εξερευνητής, James Ross Clark, για να ανακαλύψει το μαγνητικό πεδίο το 1831. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen το εντόπισε σε διαφορετικό σημείο, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι βρίσκεται σε συνεχή κίνηση.

Μαγνητικό πεδίο

Για κάποιες δεκαετίες, παρόλα αυτά, ο πόλος όχι απλά κινείται αλλά το κάνει και με όλο περισσότερο αυξανόμενη ταχύτητα: "Στα 90s αύξησε την ταχύτητά του από τα 15 στα 55 χιλιόμετρα" διαβάζουμε στο Nature. "Το 2001 έκανε την είσοδό του στον Αρκτικό Ωκεανό όπου, το 2007, μία ομάδα γεωφυσικών προσγειώθηκε με ένα αεροπλάνο σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τον πόλο".

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τα πλοία και τα αεροπλάνα μπορεί να μην είναι και λίγα

Η ταχύτητα με την οποία μετακινείται έχει κυρίως να κάνει με την ροή του υγρού σιδήρου που υπάρχει στα βάθη του πλανήτη (και η οποία δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο). Για παράδειγμα, το 2016, μέρος του μαγνητικού πεδίου επιτάχυνε κάτω από τις βόρειες περιοχές της Νοτίου Αμερικής και του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Μία επιτάχυνση που έφερε νέο πονοκέφαλο στους γεωλόγους, οι οποίοι είχαν ανανεώσει το μοντέλο τους μόλις έναν χρόνο πριν. Αν σε αυτό προσθέσεις την όλο και αυξανόμενη ταχύτητα με την οποία μετακινείται ο πόλος γίνεται αντιληπτό ότι οι προβλέψεις, μόλις δύο χρόνια μετά, αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες δυσκολίες· λάθη στην πλοήγηση που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο.

Εκστρατεία Greely
Η επιχείρηση Greely (1893): Μία αμερικανική αποστολή που σκοπό είχε την ίδρυση μίας αλυσίδας μετεωρολογικών σταθμών στον βόρειο πόλο.

Με λίγα λόγια, η μετακίνηση του μαγνητικού πεδίου είναι απολύτως φυσιολογική. Εκείνο τώρα που δεν είναι φυσιολογικό είναι η αυξανόμενη ταχύτητα με την οποία ταλαντεύεται  ανάμεσα στον Καναδά και τη Σιβηρία: τι συμβαίνει ακριβώς; Σύμφωνα με μία θεωρία του ειδικού επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Leeds, Phil Livermore, αυτή η επιταχυνόμενη μετακίνηση μπορεί να συνδέεται με τη ροή υγρού σιδήρου που βρίσκεται κάτω από τον Καναδά, η οποία αδυνατίζει το μαγνητικό πεδίο με συνεπές αποτέλεσμα να το στρέφει προς την κατεύθυνση της Σιβηρίας.

"Η τοποθεσία του βόρειου μαγνητικού πόλου φαίνεται να εξαρτάται από δύο μεγάλα μαγνητικά πεδία, ένα κάτω από τον Καναδά κι ένα κάτω από τη Σιβηρία" δηλώνει ο Livermore. "Το μαγνητικό πεδίο της Σιβηρίας φαίνεται ότι κερδίζει τον αγώνα αυτήν την στιγμή". Άρα τίποτα μυστηριώδες δεν συμβαίνει με άλλα λόγια. Όμως αν η επιτάχυνση συνεχιστεί, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τους κυβερνήτες των πλοίων και των αεροπλάνων μπορεί να μην είναι και λίγα.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".