Εν τω μεταξύ στο Τόκιο, κάποιος αγόρασε τόνο αξίας €2.700.000

Το ακριβότερο ψάρι της ιστορίας βγήκε στο σφυρί στη ψαραγορά Toyosu.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Ιανουαρίου 2019

Ο Kiyoshi Kimura, ιδιοκτήτης της ιαπωνικής αλυσίδας εστιατορίων Sushi Zanmai (τα περίφημα σουσάδικα που δεν κλείνουν ποτέ καθώς παραμένουν ανοιχτά 24/7, 365 ημέρες το χρόνο) έσπασε κάθε ρεκόρ αγοράς ψαριού στην ιστορία.

Το προηγούμενο Σάββατο βρέθηκε στην ψαραγορά του Τόκιο, Toyosu, και μετά από δημοπρασία κατάφερε να κάνει δικό του έναν σπάνιο γαλαζόπτερο (bluefin) τόνο βάρους 278 κιλών έναντι 333.600.000 γιεν, ποσό που μεταφράζεται σε €2.700.000.

Ήταν η πρώτη δημοπρασία που λαμβάνει χώρα το 2019 στη συγκεκριμένη ψαραγορά. Η Toyosu είναι η νέα αγορά ψαριών της ιαπωνικής μητρόπολης, που διαδέχθηκε τη φημισμένη Tsukiji - ήταν μέχρι πρότινος η μεγαλύτερη ψαραγορά του πλανήτη και ένα από τα πιο συμβολικά μέρη του Τόκιο καθώς και μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν της πόλης. Η Tsukiji έκλεισε και προσωρινά θα χρησιμοποιηθεί σαν πάρκινγκ για να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. 

"Ο τόνος είναι ολόφρεσκος και φαίνεται τρομερά νόστιμος, αν και νομίζω πως η τιμή του ξέφυγε λίγο. Πίστευα πως θα μπορούσα να τον αγοράσω για 50 ή 60 εκατ. γιεν αλλά κόστισε τα πενταπλάσια" ανέφερε αργότερα σε δημοσιογράφους ο Kimura.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Kimura κατείχε το ρεκόρ των υψηλότερων αγορών για ένα και μόνο ψάρι για έξι συνεχόμενα χρόνια. Αυτό έσπασε το 2017, όταν ο ιδιοκτήτης μίας άλλης αλυσίδας εστιατορίων, αγοράζοντας έναν γαλαζόπτερο τόνο 222 κιλών έναντι €1.700.000.

Το συγκεκριμένο είδος τόνου θεωρείται μία από τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες για σούσι, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αυξημένη ζήτηση μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωκεανοί μετατρέπονται σε θερμαινόμενες πισίνες

Ακούγεται ειδυλλιακό, στην πραγματικότητα όμως είναι τρομερά επικίνδυνο.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος επιταχύνει συνεχώς χωρίς οι επιστήμονες να ξέρουν το γιατί

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, τα πλοία και τα αεροπλάνα όμως μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.