Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Αμερική

Το έχουμε παρακολουθήσει στις ταινίες, ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 12 Φεβρουαρίου 2019

Το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ιδρύθηκε το 1971 μετά από προσπάθειες του Gerald Shur, δικηγόρου και πρώην εργαζόμενου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γνωστό και ως WITSEC (Witness Security Program) κρύβει, προστατεύει και βοηθά ανθρώπους που έχουν καταθέσει ενάντια σε επικίνδυνους εγκληματίες λαμβάνοντας υπόψη του μία βασική αρχή που λέει ότι "δεν μπορείς να μεταφέρεις έναν άνθρωπο που ζει στη Νέα Υόρκη σε μία μικροσκοπική πόλη του Τέξας".

Οι αρχές των Η.Π.Α δηλώνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα έχει λειτουργήσει ρολόι αφού "σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κανένας συμμετέχων δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε". Φυσικά η φράση "σύμφωνα με τον προγραμματισμό" αφήνει μεγάλα περιθώρια σε ερμηνείες, η αλήθεια όμως είναι ότι η φήμη που ακολουθεί του WITSEC είναι ιδιαίτερα θετική. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που καταθέσεις απέναντι -ας πούμε- στην ιταλική μαφία; Το έχουμε παρακολουθήσει στις ταινίες, ας δούμε όμως τι είπε κι ένας άνθρωπος που γνώριζε από μέσα το πως λειτουργεί.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Αμερική

Ο Bobby Chacon, πρώην πράκτορας του FBI, αποκάλυψε πέρσι σε συνέντευξή του τι περίπου συνέβαινε. Μίλησε για ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ τόσο στο πλαίσιο του WITSEC όσο και εκδίδοντας πλαστά χαρτιά για τους undercover πράκτορες. Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στο πρόγραμμα είναι να μεταφερθεί σε άλλο μέρος κατοικίας ένας μάρτυρα αφού πρώτα έχει λάβει ένα νέο ψεύτικο όνομα. Το βασικό σημείο αναφοράς του από εκεί και πέρα είναι ο Επιθεωρητής Μαρτύρων, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να δημιουργήσει μία πολύ πειστική ιστορία για τη νέα ζωή του συμμετέχοντα.

Μέχρι στιγμής, 47 χρονιά μετά την ίδρυσή του, τα ποσοστά του προγράμματος είναι εντυπωσιακά: παρότι η αλλαγή στη ζωή τους είναι τεράστια, τα ποσοστό που εγκαταλείπει το πρόγραμμα είναι ελάχιστο. Να σημειώσουμε εδώ ότι το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων που συμμετέχουν (περίπου το 95%) έχει κάποια σχέση με τον υπόκοσμο, όμως μόνο το 10% από αυτούς έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Φυσικά, όπως πάντα, υπάρχουν κι εξαιρέσεις όπως ο περιβόητος Henry Hill. Ο τελευταίος, αφού αποβλήθηκε ύστερα από εφτά χρόνια παρουσίας στο πρόγραμμα, πήρε τη θαρραλέα -ή τελείως ηλίθια- απόφαση να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Κονέκτικατ. Το αποτέλεσμα; Όπως ήταν αναμενόμενο του το έκαψαν.

Gerald Shur
O ιδρυτής του προγράμματος WITSEC, Gerald Shur

Κλείνοντας να αναφέρουμε μία φιλική συμβουλή που δίνουν οι γνώστες του προγράμματος: αν ποτέ βρεθείς στην Αμερική και χρειαστείς να μπεις σε αυτό, φρόντισε να μη ζητήσεις να σε μεταφέρουν στην Χαβάη. "Όλες οι πόλεις που ζητούν να μεταφερθούν οι μάρτυρες φανερώνουν -ακόμα κι ασυνείδητα- κάποιο δεσμό με το παρελθόν τους, έτσι ποτέ δεν τους μετέφερα εκεί" είχε πει κάποτε ο ιδρυτής του WITSEC, Gerald Shur. Καλύτερα, λοιπόν, να δηλώσεις μία κωμόπολη του Τέξας με την ελπίδα ότι θα σε στείλουν στη Χονολουλού.

Από: Esquire IT 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κάνει σήμερα ο Travis Kalanick, ο ιδρυτής της Uber

Ύστερα από δεκάδες σκάνδαλα ο 42χρονος έχει ξεκινήσει μία καινούργια καριέρα στην Κίνα.

Γιατί οι πολικές αρκούδες κατέβηκαν στη βόρεια ρωσική επαρχία

Οι παράπλευρες απώλειες της κλιματικής αλλαγής είναι γεγονός.