Η αληθινή ιστορία της Noa Pothoven δεν είναι αυτή που έγραψε ο παγκόσμιος Τύπος

Δυστυχώς, η αυτοκτονία του νεαρού κοριτσιού από την Ολλανδία σκυλεύτηκε από τα μέσα παγκοσμίως.

H Noa Pothoven ήταν ένα νεαρό κορίτσι που εδώ και τρία χρόνια πάλευε με το τέρας της κατάθλιψης. Στην δική της περίπτωση δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, τα εμπόδια που αντιμετώπιζε στην καθημερινότητά της ήταν ανυπέρβλητα. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ τον βιασμό της από δύο άντρες στην νεαρή ηλικία των μόλις 14 ετών. Σταμάτησε να τρώει και να πίνει, αποφάσισε να δώσει ένας τέλος στη ζωή της, κάτι που οι γονείς της σε συνεννόηση με τους γιατρούς δέχθηκαν. Δεν μπήκαν, σεβόμενοι την επιθυμία της, στη διαδικασία να την αναγκάσουν να λάβει τροφή.

Κάπου, εδώ, είναι που μπαίνει μία "ανατριχιαστική" λεπτομέρεια που γαργάλησε το μαλακό υπογάστριο των ειδησεογραφικών media σε όλον τον κόσμο. Στην Ολλανδία η υποβοηθούμενη ευθανασία είναι νόμιμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις - ενώ για τους ανήλικους χρειάζεται, προφανώς, και η γραπτή συγκατάθεση των γονέων. Η οικογένεια της Noa Pothoven είχε κάνει αίτηση για ευθανασία, οι αρχές δεν την έκαναν όμως ποτέ δεκτή. Μία σημαντική λεπτομέρεια που τα περισσότερα sites είτε ξέχασαν να αναφέρουν είτε δεν φρόντισαν να διασταυρώσουν. Γιατί, όπως λέγεται, μην αφήνεις ποτέ μία αλήθεια να σου χαλάσει μία "ωραία ιστορία".
Η αληθινή ιστορία της Noa Pothoven δεν είναι αυτή που έγραψε ο παγκόσμιος Τύπος

Τα fake news για άλλη μία φορά κέρδισαν κατά κράτος την ειδησεογραφία. Η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η λέξη "σοκ" σε συνδυασμό με το ανακλαστικό ταμπού απέναντι στο θέμα της ευθανασίας κατέκλυσαν το ελληνικό ίντερνετ. Φυσικά, θα ήταν εύκολο να κουνήσουμε το δάχτυλο στους συναδέλφους των ειδησεογραφικών sites, θα ήταν όμως υποκρισία.


Η αυτοκτονία μίας 17χρονης δεν θα έπαιζε ποτέ τόσο ψηλά στα sites. Η υποβοηθούμενη ευθανασία, όμως, είναι μία άλλη ιστορία.


Όταν αναμεταδίδεις μία είδηση από ιστορικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς -βλέπε Washington Post- είναι μάλλον λογικό να περιμένεις ότι είναι διασταυρωμένη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι ενώ η ευθύνη βαραίνει τους πάντες στην αλυσίδα των fake news. Στο κυνήγι των κλικ και της ταχύτητας θυσιάζεται η ενημέρωση ενώ την ίδια στιγμή σκυλεύεται, έστω άθελα, η μνήμη ενός νεαρού κοριτσιού που αυτοκτόνησε. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, η αυτοκτονία μίας 17χρονης δεν θα έπαιζε ποτέ τόσο ψηλά στα sites. Η υποβοηθούμενη ευθανασία, όμως, είναι μία άλλη ιστορία.

Noa Pothoven 3

Πριν έναν χρόνο περίπου και πριν το Facebook δώσει την σφραγίδα του στα Eλληνικά Hoaxes ως επίσημο ελεγκτή των fake news στην Ελλάδα, ο Θοδωρής Δανιηλίδης μας είχε πει πώς κατά την άποψή του σχεδόν πάντα τα hoaxes ξεκινούν από το εξωτερικό. Κοινώς, αυτό που κάνουμε είναι να μαϊμουδίζουμε ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί.  Ποιος, λοιπόν, ήταν ο ένοχος για αυτή την τραγική παραπληροφόρηση; Όλα δείχνουν προς την Daily Mail, την παγκόσμια βασίλισσα των fake news. Την κίτρινη φυλλάδα που τα έχει μετατρέψει σε επιστήμη. Προφανώς, όπως συνηθίζει, ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον χορό.

Το χειρότερο όμως είναι ο διορθωτικός τίτλος που έβγαλε αργότερα: "Η 17χρονη Ολλανδή που ήθελε να πεθάνει με ευθανασία, έπειτα από τη σεξουαλική επίθεση που είχε δεχθεί, πέθανε επειδή σταμάτησε να τρώει και να πίνει υπό την επίβλεψη των γιατρών". Είναι ψέματα, αυτό που έγραψαν στην Daily Mail; Όχι. Είναι, όμως, μία επικίνδυνη διαστρέβλωση των λέξεων και -κυρίως- της ουσίας της είδησης για να την βγάλουν καθαροί. Γιατί, τελικά, το βασικό θέμα είναι το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η κατάθλιψη και το μετατραυματικό σοκ - κι όχι αν αυτοκτόνησες ή σου έκαναν ευθανασία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.