Τα Νησιά Μάρσαλ είναι το πιο ραδιενεργό μέρος του πλανήτη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το Τσέρνομπιλ έχασε την αρνητική πρωτιά.

"Έχετε 90 δευτερόλεπτα στη διάθεσή σας για να καθαρίσετε την οροφή από τον γραφίτη", επισημαίνει ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του Σοβιετικού στρατού στους φαντάρους που περιμένουν στην αίθουσα, πριν τους στείλει στο πιο επικίνδυνο μέρος του πλανήτη: τη μολυσμένη από τη ραδιενέργεια οροφή του Τσέρνομπιλ. Όπως μάθαμε στην ομώνυμη σειρά του HBO ακόμα και 2 λεπτά ήταν ικανά να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 50%, ενώ περισσότερος χρόνος θα μπορούσε να αποβεί άμεσα μοιραίος.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά, η ευρύτερη περιοχή είναι ακόμα μολυσμένη και οι μόνοι που θέλουν να βρεθούν εκεί είναι διάφοροι influencers στο κυνήγι των likes.

Είναι όμως το Τσέρνομπιλ το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια μέρος του πλανήτη;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Κολούμπια η αρνητική αυτή πρωτιά ελέγχεται, μιας κι οι πυρηνικές δοκιμές των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όλα δείχνουν ότι τα Νησιά Μάρσαλ, τα οποία ήταν δέκτες 67 πυρηνικών δοκιμών εκείνη την χρονική περίοδο, ξεπερνούν το καταραμένο εργοστάσιο της Ουκρανίας. Οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων στα 11 διαφορετικά νησιά του συμπλέγματος. 

Τα Νησιά Μάρσαλ είναι το πιο ραδιενεργό μέρος του πλανήτη

Οι μεγαλύτερες τώρα ποσότητες εντοπίστηκαν στη νήσο Μπικίνι, εκεί όπου οι Η.Π.Α πραγματοποίησαν την τελευταία δοκιμή βόμβας υδρογόνου της ιστορίας.  Ποια είναι η ένταση της μόλυνσης; Με πολύ απλά λόγια το πλουτώνιο που βρέθηκε στο νησί είναι 1000 φορές (!) περισσότερο από ότι το Τσέρνομπιλ. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα φρούτα στις Νήσους Μάρσαλ περιέχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από Καίσιο 137 σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια. Το μόνο παρηγορητικό είναι ότι στη γύρω περιοχή ζουν ελάχιστοι άνθρωποι, αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι κανείς δεν πρέπει να παραμένει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".