Οι προμήθειες του πλανήτη τελειώνουν και όλοι γνωρίζουμε ποιος φταίει

Ναι, είναι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εγκληματική αδιαφορία των περισσότερων ηγετών του κόσμου.

Το σπίτι μας έχει πιάσει φωτιά και την ίδια στιγμή οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί σφυρίζουν αδιάφορα. Στις Η.Π.Α ο Donald Trump επιμένει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα hoax ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα ενώ την ίδια στιγμή ηγέτες όπως o Matteo Salvini είναι πολύ απασχολημένοι να μοιράζουν μίσος ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες για να καταπιαστούν με κάτι τόσο ταπεινό όσο το περιβάλλον. Τι θα συμβεί όμως αν όλες αυτές οι αλλαγές στο κλίμα φτάσουν μέχρι το τραπέζι μας; 

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη την τροφή και το νερό, αφού αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιβίωσή μας. Τα νέα όμως από την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που παρουσίασαν οι New York Times δεν είναι ακριβώς ενθαρρυντικά. "Τα αποθέματα σε νερό και τροφή του πλανήτη καταναλώνονται σε πρωτόγνωρους ρυθμούς. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, 100 ειδικοί από 52 χώρες συμφωνούν ότι τα χρονιά περιθώρια στενεύουν, αφού μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές που μετατρέπονται σε ερήμους ενώ οι εκτάσεις που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια μειώνονται 10 εως 100 φορές πιο γρήγορα από ότι σχηματίζονται νέες"΄.

Οι προμήθειες του πλανήτη τελειώνουν και όλοι γνωρίζουμε ποιος φταίει

Ο πάγος της Αρκτικής βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ερήμους. Πλημμύρες και τυφώνες να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες. Υδροφόροι ορίζοντες που στεγνώνουν. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι που βασίζουν τη διατροφή τους στους ωκεανούς την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες κάνουν λόγο για κίνδυνο μαζικής εξαφάνισης των θαλάσσιων ειδών. Παράλληλα μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών και πολεμικές συρράξεις με ζητούμενο όχι το πετρέλαιο αλλά το νερό. Όχι, δεν είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η πραγματικότητα στις αρχές του 21ου αιώνα.

Α, ναι, ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι οι πάγοι της Αλάσκας λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς ενώ η Σιβηρία μετατράπηκε πρόσφατα σε μία πύρινη κόλαση χωρίς προηγούμενο. Ο πάγος της Αρκτικής βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά (ή πιο συγκεκριμένα είναι περίπου 47% λιγότερος από τον μέσο όρο για την περίοδο 1979-2018) όπως αναφέρει το Inside Climate News ενώ στην Γροιλανδία παρατηρήθηκε πρόσφατα ότι 12,5 δισ. τόνοι πάγου (!) έλιωσαν σε μία μόλις μέρα. Σε πιο απλά λόγια τώρα, λιγότερος πάγος σημαίνει άνοδος της θερμοκρασίας με ταχύτητας ρυθμούς.

ΗΠΑ μετανάστες
Η μαζική μετανάστευση πληθυσμών εξαιτίας της κλιματικής αλλάγης θα είναι μία πολύ συχνή εικόνα στο μέλλον.

"Δεν μπορώ να σας μεταφέρω την έκταση της αλλαγής" είπε ο Jeremy Mathis, διευθυντής του National Academies of Sciences, σε συνέντευξή του στο Mashable, για να συνεχίσει: "Δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτό που είδα". Το λιώσιμο των πάγων απελευθερώνει απίστευτες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση αφού αιχμαλωτίζουν θερμότητα εντείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν φαύλο κύκλο που όλο και στενεύει τη θηλιά στον λαιμό του πλανήτη.

Μάλιστα, σε αντίθεση με το χιόνι που είναι άσπρο και αντανακλά τη ζέστη του ήλιου, το έδαφος που εμφανίζεται κάτω από τον λιωμένο πάγο δεν είναι. Έτσι απορροφά ακόμα περισσότερη θερμότητα. Καθώς το νερό γίνεται πιο ζεστό, οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα, αφήνοντας εκτεθειμένο το έδαφος στο νερό που ψάχνει νέες εκτάσεις.


Ο πλανήτης, δυστυχώς, δείχνει να χάνει τη σταθερότητά του με ταχύτατους ρυθμούς καθώς μεταμορφώνεται σε ένα πολύ λιγότερο φιλόξενο περιβάλλον για την ανθρώπινη ζωή.


Οι περιοχές όπου κυνηγούν οι πολικές αρκούδες εξαφανίζονται επηρεάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο ολόκληρα οικοσυστήματα. Ποιος νοιάζεται για αυτό; Μάλλον ελάχιστοι. Όταν όμως οι πλημμύρες θα φτάσουν μέχρι τις πόρτες των μητροπόλεων του πλανήτη, οι πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές που ίσως προκύψουν θα είναι τέτοιες που αν τώρα πολλοί ηγέτες σφυρίζουν αδιάφορα, τότε θα βλαστημήσουν την ώρα και την στιγμή που δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή όταν έπρεπε.

Πολικές αρκούδες κλιματική αλλαγή
Οι περιοχές όπου κυνηγούν οι πολικές αρκούδες εξαφανίζονται επηρεάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο ολόκληρα οικοσυστήματα.

Ο πλανήτης, δυστυχώς, δείχνει να χάνει τη σταθερότητά του με ταχύτατους ρυθμούς καθώς μεταμορφώνεται σε ένα πολύ λιγότερο φιλόξενο περιβάλλον για την ανθρώπινη ζωή και τις κοινωνίες των ανθρώπων όπως τις ξέρουμε μέχρι στιγμής. Καλό είναι λοιπόν να πάρουμε τα μέτρα μας και να λάβουμε κάποιες αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε επικίνδυνα παιχνίδια με τον πλανήτη.

Δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές. Άσχετα με το τι θέλουν να πιστεύουν αδιάφορες προς το περιβάλλον κυβερνήσεις. Διότι, τελικά, ο πλανήτης μπορεί να εκπέμπει SOS, όμως θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα κι αν εξαφανιστούν μαζικά τα θαλάσσια είδη, ακόμα κι αν οι κοινωνίες των ανθρώπων διαλυθούν.  Το βασικό διακύβευμα αυτήν την στιγμή είναι το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Από: Esquire US


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης