Η κλιματική αλλαγή εξαφανίζει κράτη και κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για hoax

Και μέσα σε όλα αυτά προέκυψε και ο όρος του ex-situ nationhood.

Σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει ποτέ περί κλιματικής αλλαγής (ή ενστερνίζεσαι τις απόψεις του ψεκασμένου Donald Trump), μάθε πως σε μια γωνιά του νότιου Ειρηνικού υπάρχουν κράτη που εξαιτίας αυτής σβήνονται σιγά σιγά από τον παγκόσμιο χάρτη. Κυριολεκτικά. 

Η κλιματική αλλαγή εξαφανίζει κράτη και κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για hoax

Μικρές νησιωτικές χώρες όπως το Κιριμπάτι και οι Μαλδίβες έχουν γίνει σύμβολα των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της Συμφωνίας του Παρισιού για τη κλιματική αλλαγή, το 2015, εκπρόσωποι των χωρών αυτών άσκησαν πιέσεις στα μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη ώστε να μειωθεί η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια, ώστε να αποκλειστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του μέλλοντος (κάτι που συμφωνήθηκε ασχέτως αν αργότερα ο Trump θα απέσυρε τις ΗΠΑ). 

Κάποια σημαντικά σημεία της Συμφωνίας των Παρισίων

  • Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C.
  • Οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια κλιματικής δράσης με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους.
  • Συμφώνησαν να γνωστοποιούν ανά 5ετία τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων.
  • Δέχθηκαν επίσης να γνωστοποιούν μεταξύ τους και στο κοινό την πρόοδό τους προς την επίτευξη των στόχων τους, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας και εποπτείας.
  • Η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο να μειώσουν τις εκπομπές όσο και να θωρακιστούν έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το Κιριμπάτι, αντιμετωπίζει εντονότερα το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Η χώρα επεκτείνεται σε 33 μικρά νησιά που καταλαμβάνουν 1.300.000 τετραγωνικά μίλια θάλασσας -ένα από τα μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη όσον αφορά τη θαλάσσια επιφάνεια, αλλά και ένα από τα μικρότερα όσον αφορά το έδαφος.

Η επικείμενη μοίρα του; Μία από τις πρώτες χώρες που θα εξαφανιστεί λόγω αλλαγής των κλιματικών παραγόντων και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Η κυβέρνηση της χώρας εξέτασε το ενδεχόμενο αγοράς εδαφών από άλλα γειτονικά μέρη προκειμένου να υπάρξει μελλοντική μετεγκατάσταση κατοίκων της χώρας. Το πραγματοποίησε εν μέρη το 2014, αγοράζοντας ένα τεμάχιο γης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα Φίτζι. Το πλάνο δεν προχώρησε περαιτέρω, καθώς και τα Φίτζι με τη σειρά τους έχουν καταγράψει έξι χιλιοστά αύξησης της στάθμης της θάλασσας κάθε χρόνο από το 1993. Κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο επόμενο πρόβλημα: τους κλιματικούς πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του Ioane Teitiota, το 2013, που ήταν ουσιαστικά και εκείνη που έκανε γνωστό το πρόβλημα στο ευρύ κοινό. 

Ο Teitiota και η σύζυγός του εγκατέλειψαν το Κιριμπάτι το 2007 καθώς το σπίτι τους πλημμύριζε συχνά και ο ίδιος ένιωθε ότι οι ζωές του διέτρεχαν κίνδυνο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

ΚΙΡΙΜΠΑΤΙ 1

Γι' αυτό, μετακόμισαν στη Νέα Ζηλανδία, όπου και απέκτησαν τα τρία τους παιδιά. Η περίπτωσή του Teitiota έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας, όπου και ζήτησε να αναγνωριστεί σαν ο πρώτος πρόσφυγας της κλιματικής αλλαγής, με τις αρχές να απορρίπτουν το αίτημά του, καθώς δεν πείστηκαν για την εγκυρότητα του βασικού του επιχειρήματος και δεν διώκεται για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Ο Teitiota ωστόσο, δεν έλεγε ψέματα. 

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, υπάρχει και ο Donald Trump - η ζωντανή απόδειξη πως όσα χρήματα βγάλει στη ζωή του κάποιος, ακόμη κι αν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα πάψει ποτέ να είναι αυτό που πραγματικά είναι. Στην περίπτωση του Trump τίποτα περισσότερο από ένας επικίνδυνος, ημιμαθής redneck, που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας. 

Η πράξη του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, εκτός από την ανύπαρκτη ουσία στο εσωτερικό του κεφαλιού του, υποστηρίζεται από την πεποίθηση του ίδιου πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα hoax που δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για να κάνουν τις αμερικανικές εταιρείες μη ανταγωνιστικές.

Οι μελετητές του περιβαλλοντικού δικαίου έχουν αρχίσει να συζητούν μια νέα έννοια, αυτής της ex-situ εθνότητας (ex-situ nationhood). Ο όρος θα μπορούσε να αναλυθεί ως η προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, με την οικονομική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, να εκπροσωπούν τις χώρες τους και τους ανθρώπους τους, χωρίς να έχουν φυσική παρουσία σε αυτές. Να υπάρχουν δηλαδή πολίτες του Κιριμπάτι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά να μην κατοικούν στη χώρα τους, διατηρώντας όμως τα δικαιώματά τους, ακριβώς σαν να κατοικούσαν εκεί. 

Όπως όμως το Κιριμπάτι χωροταξικά δεν μπορεί να υπάρξει αν βυθιστεί ακόμη περισσότερο η ατόλλη του, έτσι και το έθνος δεν θα διαρκέσει αν απουσιάζουν οι πολίτες του από τον φυσικό χώρο του. Η κρίση των κλιματικών προσφύγων εξελίσσεται και μεγαλώνει σιωπηλά, ασχέτως αν υπάρχουν ή όχι κινέζικα hoaxes, όπως υποστηρίζει ο Trump. Και αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι που χρίζει της προσοχής της παγκόσμιας κοινότητας. 

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.