Η πραγματική ιστορία πίσω από το Τέρας του Λοχ Νες

Ο πιο διάσημος κάτοικος της Σκωτίας είναι ένα από τα πιο παλιά fake news του πλανήτη.

Μία σκοτεινή, πελώρια φιγούρα αναδύεται μέσα από τα παγωμένα νερά μίας σκωτσέζικης λίμνης. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι γνώστης του φολκλόρ και των μύθων του βρετανικού βορρά για να αναγνωρίσει την εικόνα. Το Τέρας του Λοχ Νες είναι ο ίσως πιο διάσημος κάτοικος της Σκωτίας και (μετά το ουίσκι) το πιο δυνατό εξαγώγιμο προϊόν της.

Πότε, όμως, ξεκίνησε όλη αυτή η τρέλα με το θαλάσσιο ερπετό που καταφέρνει μέχρι σήμερα να διαφεύγει από το αδιάκριτο βλέμμα της επιστήμης;

Η αρχή του μύθου

Ο μύθος του τέρατος χάνεται στα βάθη του χρόνου φτάνοντας μέχρι και τους πρώτους αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού. Η πρώτη όμως φορά που απασχόλησε τον σύγχρονο κόσμο ήταν στις 12 Νοεμβρίου του 1933, όταν και ο Hugh Gray παρουσίασε μία μάλλον θολή φωτογραφία που απεικονίζει ένα περίεργο σχήμα στην επιφάνεια μίας λίμνης.

Η πραγματική ιστορία πίσω από το Τέρας του Λοχ Νες
Στις 12 Νοεμβρίου του 1933 δημοσιεύτηκε η πρώτη φωτογραφία του "τέρατος".

Λίγο καιρό πριν είχαν γίνει κάποιες αναφορές στις αρχές της περιοχής για ένα παράξενο και πελώριο πλάσμα στη Λίμνη Νες (σ.σ: Loch θα πει λίμνη).

Εκείνη η φωτογραφία, όμως, που έμελλε να μείνει θρυλική ήρθε λίγους μήνες αργότερα το 1934: Ο Robert Kenneth Wilson πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής του μηχανής, η Daily Mail δημοσίευσε το περιβόητο κλικ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

τέρας Λοχ Νες

Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει ούτε μία χρονιά (σ.σ.: το 2017 κρατά το ρεκόρ) όπου να μην έχουν καταγραφεί δηλώσεις ανθρώπων ότι είδαν -ή φωτογράφισαν- το τέρας σε κάποια από τις σπάνιες του εμφανίσεις πάνω από την επιφάνεια του νερού. Είναι άραγε κάποιο μεταφυσικό πλάσμα;

Δεινόσαυρος ή πείραμα;

Ένας είδος δεινοσαύρου που κατάφερε να επιβιώσει κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα ή μήπως είναι κάποιο μυστικό στρατιωτικό πείραμα; Οι συνωμοσίες που έχουν υφανθεί γύρω από τον Nessie, όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν οι Σκωτσέζοι, είναι πολλές.

υποβρύχιο Λοχ Νες

Μάλιστα, ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση, την περίοδο της Margaret Thatcher, είχε εγκρίνει κονδύλια για να διερευνήσει το θέμα σε βάθος. Κάτι που αντίστοιχα έκανε και το BBC το 2003 χρησιμοποιώντας το Google Earth. Το σίγουρο είναι ότι το Τέρας του Λοχ Νες έχει γίνει ένα σύμβολο, μία τουριστική ατραξιόν κι ένα πολύ καλό έσοδο για όσους πουλούν memorabilia με το όνομά του.

κουκλάκια Λοχ Νες

Ευτυχώς ή δυστυχώς είναι δεδομένο ότι όλο αυτό αποτελεί ένα πανέξυπνο hoax που πια κλείνει πολλές δεκαετίες ζωής. Η διάσημη φωτογραφία του Wilson δεν είναι τίποτα άλλο από προϊόν φωτομοντάζ, όπως παραδέχθηκε το 1994 ο Christian Spurling - ο άνθρωπος, δηλαδή, που έκανε το μοντάζ χρησιμοποιώντας ένα παιδικό παιχνίδι σε σχήμα υποβρύχιου κι ένα φίδι.

Απλά, όπως δυστυχώς συμβαίνει πολλές φορές και στους διαδρόμους της δημοσιογραφίας, το ρητό "μην αφήνεις ποτέ την αλήθεια να σου χαλά μία ωραία ιστορία" βρίσκει πολλούς μιμητές μέσα από τον χρόνο αλλά και από κάθε γωνιά της Γης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear