Το ίσως ομορφότερο αποστακτήριο της Σκωτίας

Στο νησί Raasay και τα βορειοδυτικά της Σκωτίας, ένα ακόμη μέρος συνδυάζει ιδανικά το σπουδαίο ουίσκι με μοναδικής ομορφιάς τοπία.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα από τα πράγματα που οι Σκωτσέζοι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο λαό στον πλανήτη είναι ασφαλώς το ουίσκι. Πιθανότατα θα ξέρεις πως μερικοί από τους κορυφαίους εκπροσώπους του είδους φτιάχνονται στο Islay ή και σε άλλα νησιά όπως το Jura. Στην εν λόγω και ιδιαιτέρως εξειδικευμένη λίστα έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη προορισμός που φιλοξενεί μάλιστα και ένα από τα ομορφότερα αποστακτήρια ουίσκι που θα συναντήσει κάποιος στην χώρα της Μεγάλης Βρετανίας.

Το ίσως ομορφότερο αποστακτήριο της Σκωτίας

Το νησί Raasay βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σκωτίας και σε απόσταση περίπου 425 χιλιομέτρων από το Εδιμβούργο. Για να βρεθεί κάποιος σε αυτό θα πρέπει να οδηγήσει αρκετά, συνήθως περνώντας από απομακρυσμένες και έρημες περιοχές, που όμως διαθέτουν μία μοναδική και άγρια ομορφιά. Στο δρόμο, έπειτα από ένα σημείο, δεν συναντάς τίποτα. Ούτε βενζινάδικα, ούτε καταστήματα, ούτε καν χωριά.

RASSAY ΣΚΩΤΙΑ 2
RASSAY ΣΚΩΤΙΑ 3

Ο μόνος ήχος που θα σε συντροφεύει είναι εκείνος των ανέμων, μέχρι τουλάχιστον να βρεθείς στο Isle of Skye (που ενώνεται μέσω γέφυρας με την ηπειρωτική χώρα) και από εκεί να πάρεις το μικρό πλοίο που σαλπάρει καθημερινά από το λιμανάκι του Sconser. Η ιστορία του Raasay ξεκινά πίσω στον 6ο αιώνα, όταν το νησί ήταν μέρος του Γαελικού Βασιλείου, ενώ τον 8ο αιώνα υπήρξε κτήμα νομαδικών φυλών από τη Σκανδιναβία. Εντάχθηκε στο βασίλειο της Σκωτίας το 1266 και είναι ο τόπος γέννησης του Sorley Maclean, ενός εκ των σημαντικότερων Σκωτσέζων ποιητών του 20ου αιώνα.

Το όνομά του μεταφράζεται ως "το νησί του κόκκινου ελαφιού" και η μορφολογία του είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας, αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν. Ως εκ τούτου, η γη του είναι ιδιαιτέρως γόνιμη, ειδικά όσον αφορά τα δημητριακά και τα σιτηρά, που μαζί με το νερό χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τοπικού ουίσκι.

Σήμερα στο Raasay -που η έκτασή του είναι λίγο μικρότερη από εκείνη του Μανχάταν- έχει δημιουργηθεί μία κοινότητα 161 ανθρώπων. Υπάρχουν δύο καταστήματα, μία παμπ, ένα ξενοδοχείο, ένα δημοτικό σχολείο και, ασφαλώς, το αποστακτήριο. Το Isle of Raasay Distillery είναι τοποθετημένο σε μία καταπράσινη πλαγιά του νησιού και έχει συναρπαστική θέα στη θάλασσα και στα βουνά του Skye. Είναι επισκέψιμο κάθε εποχή του χρόνου και ο επισκέπτης εκτός από ένα πλήρες tour μπορεί να γευματίσει στο εστιατόριό του, να ψωνίσει από το κατάστημα ή ακόμη και να φιλοξενηθεί στους κομψούς ξενώνες του. 

RASSAY ΣΚΩΤΙΑ 6
RASSAY ΣΚΩΤΙΑ 5
RASSAY ΣΚΩΤΙΑ 4

Οι άνθρωποι του spirits industry κάνουν λόγο για ένα από τα ομορφότερα αποστακτήρια του κόσμου. Όσον αφορά το ουίσκι καθεαυτό (στο Raasay Distillery φτιάχνουν ήδη και gin), θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί στην αγορά μέσα στο 2020, με τη γεύση του μέχρι στιγμής να περιγράφεται ως καπνιστή και πικάντικη.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Isle of Raasay Distillery (@raasaydistillery) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Isle of Raasay Distillery (@raasaydistillery) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Isle of Raasay Distillery (@raasaydistillery) on

Κρίνοντας από τις φωτογραφίες, σίγουρα αξίζει ένα ταξίδι μέχρι την εσχατιά της Σκωτίας.


Διάβασε ακόμη για τα αποστακτήρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη που αξίζει να επισκεφθείς και το Dramathon, τον τέλειο μαραθώνιο για τους λάτρεις του σκωτσέζικου ουίσκι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος