Η Ουχάν πριν και μετά την επιδημία

Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το πώς η ζωή σταμάτησε να κυλά φυσιολογικά στην κινεζική πόλη μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 10 Φεβρουαρίου 2020

Άδειοι δρόμοι, άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους να φωνάζουν συνθήματα για να πάρουν κουράγιο, κλειστοί σταθμοί, στρατιώτες να σκανάρουν τους πολίτες. Από τις 22 Ιανουαρίου και μετά, όταν και αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα η Ουχάν, εξαιτίας του ξεσπάσματος του κοροναϊού, το τοπίο θυμίζει ταινία μεταπυρηνικής καταστροφής. H πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα αποτελεί εδώ και πολλές εβδομάδες την είδηση που φιγουράρει πιο ψηλά από κάθε άλλη στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μέσω του MIT Technology Review ρίχνουν φως από ψηλά στο πως οι ρυθμοί στην κινεζική πόλη των 11 εκ. κατοίκων έχουν σταματήσει να κυλούν φυσιολογικά. Η ζωή έχει, επί της ουσίας, παγώσει. 

Η Ουχάν πριν και μετά την επιδημία
Ουχάν αεροδρόμιο 2

Το πολυσύχναστο αεροδρόμιο της πόλης, όπου συνήθως η μία πτήση διαδέχεται την άλλη έχει νεκρώσει κανονικά. Οι θέσεις πάρκινγκ είναι άδειες και τα αεροπλάνα βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος.

Ουχάν σταθμός τρένων
Ουχάν σταθμός τρένων 2

Αντίστοιχα, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν αφόρητη σχεδόν επί καθημερινής βάσης. Τώρα, όμως, κανένα αυτοκίνητο δε φαίνεται να περνάει έξω από τις ερμητικά κλειστές πύλες του. Κανείς δε φεύγει και κανείς δεν έρχεται.

Ουχάν σταθμός τρένων
Ουχάν σταθμός τρένων 2

Το μοναδικό σημείο της Ουχάν που μοιάζει να σφύζει από ζωή, είναι το μέρος όπου σε περίπου δέκα μέρες κατασκευάστηκαν νοσοκομεία ικανά να στεγάσουν περισσότερα από 1000 κρεβάτια, μετά τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι κινεζικές αρχές να σώσουν οτιδήποτε αν σώζετε. Πρόκειται για έναν κατασκευαστικό άθλο δηλαδή που ίσως, όμως, φανερώνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η φιλμογραφία του Bong Joon Ho

O Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης σάρωσε στα Oscars 2020 με τα "Παράσιτα". Ποιες ταινίες όμως τον έφεραν μέχρι εδώ;

Οι Βάκχες έρχονται ξανά στο Ρομάντσο

Η μουσική γιορτή κρασιού επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά.