Οι σατανικές ομοιότητες μεταξύ Chernobyl και κοροναϊού

Πώς και γιατί η αριστουργηματική σειρά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις κινεζικές αρχές.

Τι σχέση μπορεί να έχει η τηλεοπτική σειρά Chernobyl με τον κοροναϊό που καλπάζει στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη; Δυστυχώς, πολλές φορές η ιστορία μπορεί να μας δώσει αρκετά πικρά μαθήματα. Χωρίς, φυσικά, κανείς να μπορεί να συγκρίνει την πυρηνική τραγωδία με την επικίνδυνη επιδημία που βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε έξαρση (οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 130), κάποιες ομοιότητες είναι πραγματικά σατανικές. Σε τέτοιον βαθμό ώστε οι ψίθυροι να έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα στενά όρια των κινεζικών social media.

Από τα μπαλκόνια της Ουχάν, της πόλης 11 εκ. της Κεντρικής Κίνας που βρίσκεται σε καραντίνα, όπου οι άνθρωποι έχουν δεχθεί αυστηρές εντολές και προειδοποιήσεις να μην τριγυρνούν στους δρόμους, κάθε βράδυ ακούγονται φωνές. Το "Βάλε λάδι, βάλε λάδι" αποτελεί κεντρικό σύνθημα. Μπορεί να ακούγεται αστείο, στα Κινεζικά όμως είναι μία έκφραση που χρησιμοποιείτε όταν θες να δώσεις κουράγιο σε κάποιον. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι κάτοικοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους, το κινεζικό κράτος χτίζει τεράστια νοσοκομεία μέσα σε λίγες μόνο μέρες για να αντιμετωπίσει την κρίση. Εκείνο, όμως, που δεν κάνει είναι να ενημερώνει σωστά το κοινό και -κυρίως- να αφήνει την πληροφορία να κυκλοφορήσει ελεύθερα.

Το Quartz υποστηρίζει ότι οι κινεζικές αρχές ενημέρωσαν το κοινό μόλις στις 20 Ιανουαρίου ότι ο κοροναϊός έχει αποκτήσει μορφή επιδημίας κι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της Ουχάν. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η καθυστέρηση συνέβη ενώ ήδη η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία είχαν αναφέρει κρούσματα στο έδαφός τους. Υπάρχουν αναφορές ότι πολίτες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία "της διάδοσης φήμης" ενώ, παράλληλα κι ως συνήθως, η ενημέρωση και η κριτική προς την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν είναι ακριβώς αντικειμενική.


Τα social media της Κίνας είναι μία πονεμένη ιστορία, αφού η λογοκρισία αποτελεί τον κανόνα.


Έτσι, αν κάποιος έχει παρακολουθήσει το αριστουργηματικό Chernobyl μπορεί εύκολα να ενώσει τις κουκκίδες: Τιτάνια έργα για να περιοριστεί η καταστροφή, συλλήψεις πολιτών από την KGB επειδή δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό, καθυστερημένη ενημέρωση του κοινού, πρόταγμα του πατριωτισμού απέναντι στη σωστή ενημέρωση και την αλήθεια.

Οι σατανικές ομοιότητες μεταξύ Chernobyl και κοροναϊού

"Κάθε ψέμα που λέμε δημιουργεί ένα χρέος προς την αλήθεια"

Σίγουρα, και καθώς το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ εντός των συνόρων της Κίνας είναι από δύσκολο έως αδύνατο, χρειάζεται προσοχή πριν αρχίσει κανείς να κατηγορεί τις αρχές. Η Λαϊκή Δημοκρατία όμως έχει δώσει ξανά και ξανά αφορμές για σκληρή κριτική όσον αφορά το ζήτημα της ενημέρωσης – κι όχι μόνο. Τα social media της Κίνας είναι μία πονεμένη ιστορία, αφού η λογοκρισία αποτελεί τον κανόνα. Όχι, φυσικά, ότι κάτι τέτοιο απουσιάζει στον Δυτικό Κόσμο, στον Γίγαντα όμως της Άπω Ανατολής αυτό είναι απαράβατη νόρμα.

Το μοναδικό, ίσως, μέσο που διατηρεί λίγο την αυτονομία του ονομάζεται Douban, και είναι ένα είδος forum/social medium για lifestyle και κουλτούρα. Εκεί, οι χρήστες του που είναι κατά κύριο λόγο φοιτητές, συνηθίζουν να σχολιάζουν τηλεοπτικές σειρές. Το Chernobyl έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές εντός του forum, εκείνα όμως τα σχόλια που προκαλούν ενδιαφέρουν είναι όσα αποκαλύπτουν τις ομοιότητες της επιδημίας με τη σειρά: "Πόσο όμοιες είναι οι περιπτώσεις της Ουχάν και του Τσέρνομπίλ; Και πόσο θλιβερό είναι όλο αυτό" γράφει χαρακτηριστικά ένας χρήστης. "Ελπίζω ο κινεζικός λαός να μάθει κάτι από αυτήν τη σειρά. Εκείνο που θα μας σώσει δεν είναι τα πυρηνικά όπλα, ούτε οι δορυφόροι αλλά η ικανότητά μας να προστατέψουμε την ενημέρωση και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης" συμπληρώνει ένας άλλος.

Στο Weibo τώρα, το κινεζικό Twitter που είναι περιβόητο για το πόσο λογοκριμένο είναι, τα σχόλια κάποιες φορές γίνονται ακόμα πιο καυστικά. Όταν δεν αναφέρουν χαρακτηριστικές ατάκες από το Chernobyl ("Κάθε ψέμα που λέμε δημιουργεί ένα χρέος προς την αλήθεια") για να κάνουν παραλληλισμούς, φροντίζουν να ασκούν σκληρή κριτική: "Η εξάπλωση του κοροναϊού θυμίζει ακριβώς το τι έγινε στο πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, αφού οι αρχές της Ουχάν κάνουν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να καταπιέσουν την πληροφόρηση από ότι η Σοβιετική Ένωση".

Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες καταγραφές στα κινεζικά social media όπου τα πάντα ελέγχονται εξονυχιστικά και καμία κριτική δε φτάνει μέχρι τον αφρό των ειδήσεων; Θα ήταν ωραίο να πιστέψουμε ότι ο Γίγαντας της Άπω Ανατολής ξύπνησε και αποφάσισε να φορέσει ένα πιο δημοκρατικό προσωπείο. Δυστυχώς, όμως, όλα δείχνουν ότι λίγη ξαφνική ελευθερία στο ίντερνετ, λειτουργεί ως μικρή δικλείδα αποσυμπίεσης για ένα τρομερά φορτισμένο κλίμα. Είναι το ελάχιστο για να μην υπάρξει καμιά έκρηξη.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης