Πώς ακριβώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη ζωή κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο και τη βαρεμάρα να σου χτυπά συνεχώς την πόρτα; Οι New York Times απευθύνθηκαν στον  καθ’ ύλη αρμόδιο: Ο διάσημος αστροναύτης Scott Kelly έμεινε για 342 στο διάστημα χωρίς να έχει κανέναν δίπλα του. Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές που έχει να δώσει.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Kelly γνώριζε ακριβώς τι θα κάνει από το πρώτο λεπτό της μέρας μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθεί – τα πράγματα είναι αρκετά αυστηρά στους διαστημικούς σταθμούς. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στη νέα πραγματικότητα αλλά και να λειτουργήσει ως πυξίδα για την αρμονική συμβίωση με τους άλλους δίπλα σου. Μάλιστα ο διάσημος αστροναύτης έχει πει ότι επιστρέφοντας στη Γη, υπήρχαν στιγμές που του έλειπε το πραγματικά αυστηρό και απαράβατο χρονοδιάγραμμα.

Η ηρεμία

Αν ζεις και εργάζεσαι στον ίδιο χώρο, είναι εύκολο σιγά σιγά η δουλειά να καταλάβει και τον προσωπικό σου χρόνο. Έτσι, πρέπει να κοιτάς και την προσωπική σου ηρεμία και να κάνεις πράγματα που σε ψυχαγωγούν. Για παράδειγμα, ο Kelly πάντα διοργάνωνε βραδιές σινεμά όταν ήταν στον διαστημικό σταθμό.

Ο καθαρός αέρας

Εκείνο που έλειψε πιο πολύ από οτιδήποτε στον Kelly ήταν ότι δεν μπορούσε να πάρει λίγο καθαρό αέρα – του έλειπε η ζεστασιά του ήλιου και οι μυρωδιές της φύσης. Για να τον βοηθήσουν οι συνάδελφοι του που βρίσκονταν στο κέντρο επικοινωνίας με τον διαστημικό σταθμό στη Γη, έβαζαν προηχογραφημένους ήχους τους δάσους όπως φωνές από πουλιά και θρόισμα φύλλων. Εσύ μπορείς να πας για τζόκινγκ ή απλά να βγεις μέχρι το μπαλκόνι σου. Ναι, είναι πολύ σημαντικό.

Οι κοινωνικές επαφές

Ζούμε σε εποχές που, ευτυχώς, μπορείς να διατηρήσεις τις κοινωνικές σου επαφές μέσω Skype, Viber, Instagram, Facebook, WhatsApp ή όποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο προτιμάς. Ο Kelly δεν έχανε ευκαιρία να μιλάει με την οικογένειά του αλλά και τους φίλους του.

Το χόμπι

Πολύς χρόνος, μικρός χώρος. Ή αλλιώς ιδανικός συνδυασμός για να χάσεις το μυαλό σου. Ο Kelly είχε βρει τη λύση διαβάζοντας άπειρα βιβλία. Μπορείς να κάνεις το ίδιος ή να βρεις κάτι άλλο, εξίσου δημιουργικό, όπως το να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο, το οποίο σου ταιριάζει.

Οι ειδικοί

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, τα fake news είναι ικανά να προκαλέσουν πανικό. Ο καθένας έχει μία άποψη και θέλει να τη μοιραστεί. O Scott Kelly όμως λέει ότι αν έμαθε κάτι στο διάστημα είναι ότι πρέπει να ακούς όσους γνωρίζουν περισσότερα από σένα για ένα ζήτημα.

Από: Esquire NL