Αιχμάλωτος στην Ημέρα της Μαρμότας

Η ζωή στο repeat δεν είναι ωραία. Μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις την έκπληξη στην καθημερινότητά σου ακόμα και σε συνθήκες καραντίνας;

Φτιάχνεις μία ρουτίνα για να μην τρελαθείς. Για πολλούς από εμάς που παλεύουμε με ψυχαναγκασμούς πολύ πριν την καραντίνα του κορονοϊού, αυτό είναι μία διαχρονική αλήθεια και όχι μία πρόσφατη πραγματικότητα. Μικρά κουτάκια στα οποία μπορείς να βάλεις καθημερινά ένα "τικ": Τα ψώνια, το πλύσιμο των πιάτων, η βόλτα του σκυλιού συγκεκριμένη ώρα, διάβασμα 15 λεπτών πριν πέσεις για ύπνο. Ελάχιστα tasks που διώχνουν μακριά τις αρνητικές σκέψεις.

Η καθημερινή ρουτίνα είναι κάτι που όλοι οι ειδικοί παγκοσμίως πρότειναν από την πρώτη στιγμή ως μία ασπίδα ενάντια στη θλίψη που φέρνει μοιραία ο καταναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι. Δεν υπάρχουν πια σινεμά για την Παρασκευή, μπαρ για το Σάββατο το βράδυ, γήπεδα και θέατρα για την Κυριακή. Η διαφορά της Δευτέρας με το Σάββατο είναι σχεδόν ελάχιστη – απλά για τους περισσότερους δε χρειάζεται να δουλέψουν το 8ωρο τους. Τι συμβαίνει όμως όταν αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι πιο ήρεμος τις ώρες που εργάζεσαι και όχι εκείνες που ξεκουράζεσαι και έχεις χρόνο για τους δικούς σου ανθρώπους;

Η λέξη που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι η λέξη "τέλμα". Προσπάθησες εδώ και περισσότερες από 15 μέρες αλλά αρχίζεις να χάνεις τη μάχη. Έκανες καθημερινά γυμναστική, αφού ακόμα και οι κυβερνήσεις του πλανήτη σου άφησαν αυτό το περιθώριο, μαγείρεψες συγκεκριμένες μέρες συγκεκριμένα φαγητά, πήρες τηλέφωνο τους γονείς συγκεκριμένη ώρα, έκατσες στις 6 ώρα ακριβώς να παρακολουθήσεις τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα με ευλαβική προσοχή. Κάθε μέρα πια δείχνει ακριβώς ίδια με την προηγούμενη. Σαν να μην είναι ο Bill Murray ο πρωταγωνιστής στην Ημέρα της Μαρμότας αλλά εσύ – Δευτέρα με Κυριακή, ακριβώς τα ίδια πράγματα, ακριβώς το ίδιο 24ωρο σε λούπα.


Η ρουτίνα στις παράξενες, περίεργες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, ναι, είναι αναγκαίο κακό και καλό. Απλά χρειάζεται να σπάει. Με κάποιο τρόπο. Με κάποια έκπληξη.


Τελικά, μήπως η ρουτίνα κάνει κακό; Όλα με μέτρο θα έλεγαν σε ελεύθερη μετάφραση οι Αρχαίοι Έλληνες. Η ρουτίνα στις παράξενες, περίεργες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, ναι, είναι αναγκαίο κακό και καλό. Είναι ικανή να μας κρατήσει υγιείς ψυχικά για να μη βουλιάξουμε σε έναν συναισθηματικό βούρκο άσχημων σκέψεων και ακόμη πιο άσχημων ονείρων. Απλά χρειάζεται να σπάει. Με κάποιο τρόπο. Με κάποια έκπληξη.

Αιχμάλωτος στην Ημέρα της Μαρμότας

Πήγαινε και μία μέρα για τρέξιμο. Ακόμα μπορείς να το κάνεις

Τα chat με φίλους είναι καλά, αλλά το να επαναλαμβάνεις καθημερινά τα ίδια πράγματα στα ίδια chat καταντά κουραστικό. Θα πήγαινες ποτέ στο ίδιο μπαρ με τους ίδιους ανθρώπους 10 μέρες σερί; Το να βάλετε ένα μικρό στόχο ίσως σας βοηθήσει: Διαβάστε το ίδιο βιβλίο, δείτε την ίδια ταινία και συζητήστε το. Είναι μία λύση ώστε να ξεφύγει το μυαλό, έστω για λίγο, από τον καταιγισμό της ειδησεογραφίας για τον κορονοϊό.

Ακόμα και για τη γυμναστική, καλό θα ήταν πού και πού να αλλάζει το πρόγραμμα fitness που τηρείς ευλαβικά. Πήγαινε και μία μέρα για τρέξιμο. Ακόμα μπορείς να το κάνεις. Μην ακολουθείς την ίδια διαδρομή κάθε φορά που βγάζεις βόλτα το σκυλί - ναι, ακόμα και αυτό μπορεί να τη βαρεθεί. Όσο για το φαγητό; Το να οργανώσεις βραδιά πίτσας κάθε Τετάρτη για παράδειγμα δεν είναι κάτι σπουδαίο, είναι όμως μία ωραία μικρή έκπληξη για να περιμένεις κάτι διαφορετικό μέσα στην εβδομάδα.

Ο Scott Kelly, ο διάσημος aστροναύτης που πέρασε ολομόναχος 12 μήνες σε διαστημικό σταθμό, δήλωσε πρόσφατα στους New York Times ότι το να οργανώνει βραδιές σινεμά είναι κάτι που τον βοήθησε πραγματικά. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να σπάμε τη ρουτίνα και να φροντίζουμε τα Σαββατοκύριακα να κάνουμε όσα πραγματικά αγαπάμε έστω στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού μας; Αν δε σου αρέσει το μπάσκετ, μπορείς πάντα δεις μία εξαιρετική ταινία όπως το βρετανικό 71 που προβάλλεται (δωρεάν και για 14 μέρες από την εγγραφή σου) στη streaming πλατφόρμα του Cinobo.

Θα ακουστεί περίεργο αλλά το γεγονός ότι παρακολούθησα μέσα στο Σαββατοκύριακο παλιούς ιστορικούς αγώνες της Euroleague με βοήθησε πραγματικά. Μου θύμισε κάτι πραγματικά αγαπημένο, κάτι που θα μπορώ να συζητήσω με τον κολλητό μου στο τηλέφωνο, ένα μικρό δώρο τυλιγμένο με νοσταλγία από άλλες πιο χαρούμενες εποχές. Ρουτίνα, λοιπόν, ναι αλλά με μέτρο. Η ζωή χρειάζεται μικρές εκπλήξεις ακόμα και μέσα στην καραντίνα. Γιατί χωρίς αυτές, είναι εύκολο να χαθεί το κουράγιο και η αισιοδοξία. Δύο στοιχεία που, κακά τα ψέματα, μας κρατούν από το να βουλιάξουμε στη μαύρη απελπισία.


φωτογραφίες © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear