
Γράμμα από την αποκλεισμένη πόλη του Μιλάνου
Ένας Έλληνας ερευνητής που ζει και εργάζεται στην περιοχή περιγράφει την εμπειρία του από την καραντίνα που έχει επιβληθεί λόγω κορονοϊού.
"Κρανίου τόπος το Μιλάνο, δεν είναι κανείς έξω". Θα μπορούσε να είναι βαρύγδουπος τίτλος ειδησεογραφικού άρθρου, αν δεν ήταν η πραγματικότητα όπως την περιγράφει ένας κάτοικος της Λομβαρδίας. Η περιφέρεια των 16 εκ. κατοίκων που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας ήταν η πρώτη περιοχή που τέθηκε σε καραντίνα. Τη Δευτέρα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι κάθε εκατοστό ιταλικής γης τίθεται στο ίδιο καθεστώς. "Τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ" λέει, χαρακτηριστικά, ο Θοδωρής Γρηγοράτος περιγράφοντας την κατάσταση σε πέντε μόλις λέξεις.
Ο 42χρονος ερευνητής του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει και εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ράνκο (ένα χωριό 60 χλμ. περίπου έξω από το Μιλάνο). Σήμερα το πρωί, έπρεπε να πάει μέχρι την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και το ελληνικό προξενείο ώστε να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορέσει να ταξιδέψει η 2-μηνών κόρη του καθώς ακόμα δε διαθέτει διαβατήριο. Η διαδρομή από το Ράνκο στο Μιλάνο θυμίζει δυστοπικό σενάριο όπου η σιωπή είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. "Νιώθεις παράξενα, είναι απόκοσμο" αναφέρει σχετικά με την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Είναι 09:30 το πρωί και το Μιλάνο μοιάζει σαν να περιμένει βομβαρδισμό. "Στον κεντρικό σταθμό, όπου καθημερινά τέτοια ώρα υπάρχουν περί τα 10 χιλιάδες άτομα σήμερα είχε με τη βία 50 ανθρώπους" λέει εντυπωσιασμένος, πριν συνεχίσει: "Υπήρχε μία μόνο έξοδος από τις πλατφόρμες στην οποία βρίσκονταν αστυνομικοί που έλεγχαν τις υπεύθυνες δηλώσεις. Αποφάσιζαν επί τόπου αν μπορείς ή όχι να φύγεις".
Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία είναι όλα κλειστά. Εμάς μας έδιωξαν, μας είπαν να δουλεύουμε από το σπίτι μέχρι και τις 3 Απριλίου.
Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τη στιγμή που ο Walter Ricciardi, σύμβουλος του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας, δήλωνε ότι αν συνεχιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε αυτούς τους ανεξέλεγκτους ρυθμούς είναι πιθανό να νοσήσει ακόμα και το 60% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για 1 εκ. νεκρούς. Φυσικά, αυτό θα συμβεί μόνο αν όλα πάνε στραβά - αν, τελικά, επικρατήσει το πλέον απαισιόδοξο σενάριο. Ο 42χρονος Έλληνας ερευνητής εικάζει ότι δηλώσεις ίσως έγιναν στην προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες της να πειθαρχήσουν στα μέτρα.

"Σε 45 λεπτά διαδρομή με τα πόδια από τον σταθμό μέχρι το προξενείο δεν είδα πάνω από 50 ανθρώπους". Οι Ιταλοί δείχνουν πραγματικά να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν κυκλοφορούν έξω και όταν το κάνουν φορούν απαραίτητα μάσκα. "Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία είναι όλα κλειστά. Εμάς μας έδιωξαν, μας είπαν να δουλεύουμε από το σπίτι μέχρι και τις 3 Απριλίου" λέει, πριν συνεχίσει: "Το ελληνικό προξενείο από την Πέμπτη και μετά θα δέχεται μόνο πολύ έκτακτα περιστατικά με ραντεβού και όχι με ωράριο γραφείου. Το 80% των μαγαζιών είναι ήδη κλειστά, αφού δεν πατάει ψυχή".
Τα φαρμακεία δέχονται κόσμο αλλά μπαίνει ένας κάθε φορά. Οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν υπομονετικά έξω και σε απόσταση ενός τουλάχιστον μέτρου.
Πώς όμως είναι η καθημερινότητα στη Λομβαρδία και στη φιλήσυχο χωριουδάκι του Ράνκο αυτήν την περίοδο; "Εντάξει, η περιοχή δε φημίζεται για τη διασκέδασή της αλλά επικρατεί πια μία απίστευτη ερημιά. Τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά μετά τις 6 το απόγευμα. Σκέφτονται να αφήσουν ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ - σε αντίθεση με ό,τι έχει γραφτεί πάντως στο ίντερνετ, τα πρώτα φέρνουν συνέχεια αντιμικροβιακά για τα χέρια ενώ τα δεύτερα δείχνουν να διαθέτουν μεγάλο στοκ προϊόντων". Μήπως, τελικά, η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει και τόσο δραματικά; "Τα φαρμακεία δέχονται κόσμο αλλά μπαίνει ένας κάθε φορά. Οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν υπομονετικά έξω και σε απόσταση ενός τουλάχιστον μέτρου".

Υπάρχει αστυνομία παντού στο δρόμο. Αν είσαι έξω χωρίς λόγο σε στέλνουν κατευθείαν σπίτι
Ναι, τα πράγματα ακούγονται δύσκολα. "Τα οδοντιατρεία έχουν όλα κλείσει. Οι γιατροί φορούν όλοι μάσκα, αφού έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να κολλήσουν. Τα νοσοκομεία είναι τελείως γεμάτα και δέχονται μόνο περιπτώσεις με καλές πιθανότητες ίασης. Φοβάμαι πως οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες στέλνονται πίσω στο σπίτι τους (σ.σ: η Λομβαρδία έχει πολύ μεγάλο μέσο όρο ηλικίας)". Η κατάσταση σαφώς και είναι πρωτόγνωρη, όχι μόνο για την Ιταλία για όλο τον πλανήτη.
"Υπάρχει αστυνομία παντού στο δρόμο. Σε σταματούν και ρωτούν πού πας. Αν θεωρήσουν την απάντηση φυσιολογική σε αφήνουν, αλλά συμπληρώνεις το λεγόμενο autocertificazione (υπεύθυνη δήλωση) και ύστερα μπορείς να συνεχίσεις τον δρόμο σου. Αν, όμως, είσαι έξω χωρίς λόγο σε στέλνουν κατευθείαν σπίτι" αναφέρει ο 42χρονος Έλληνας ερευνητής, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά αυστηρή σύσταση για μειωμένες μετακινήσεις.

Οι ιταλικές αρχές παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα -έστω και καθυστερημένα- ενώ οι πολίτες φαίνεται να πειθαρχούν απόλυτα. Ίσως, τελικά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγει ο πλανήτης από αυτήν την κρίση. Πώς, όμως, είναι άραγε να ζεις στη Λομβαρδία αυτήν την τόσο παράξενη εποχή; "Οι άνθρωποι μιλούν με τρόμο για την κατάσταση. Άλλοι από άγνοια, άλλοι από φόβο και άλλοι γιατί σκέφτονται τις οικονομικές συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση πάντως νιώθεις ότι βρίσκεσαι υπό πολιορκία".
Κεντρική φωτογραφία © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Τι δείχνει η σύγκριση του Meteo για τις κακοκαιρίες Daniel και Elias
Η κακοκαιρία Elias φαίνεται πως εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει αριστερός και πρόθυμος να πάει στρατό
Όλα όσα είπε στην πρώτη του πλήρη τηλεοπτική συνέντευξη.
10 συγκλονιστικές φωτογραφίες από την καταστροφή στον πλημμυρισμένο Βόλο
Η κακοκαιρία Elias έδωσε τη χαριστική βολή στο νομό Μαγνησίας.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΗ Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια σε μικροτσίπ. Αλλά γιατί;
Οι μαζικές επενδύσεις στην τεχνολογία των ημιαγωγών αποκαλύπτουν τις φιλοδοξίες της Κίνας σε μια ζωτικής σημασίας βιομηχανία.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΜία νέα δημοσκόπηση δίνει απαντήσεις για διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό προβάδισμα στην εκτίμηση ψήφου.
Η κακοκαιρία Elias βούλιαξε ξανά τον Βόλο
Οι δρόμοι του Βόλου μετατράπηκαν σε χειμμάρους μέσα σε ελάχιστα λεπτά.