Γράμμα από την αποκλεισμένη πόλη του Μιλάνου

Ένας Έλληνας ερευνητής που ζει και εργάζεται στην περιοχή περιγράφει την εμπειρία του από την καραντίνα που έχει επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

"Κρανίου τόπος το Μιλάνο, δεν είναι κανείς έξω". Θα μπορούσε να είναι βαρύγδουπος τίτλος ειδησεογραφικού άρθρου, αν δεν ήταν η πραγματικότητα όπως την περιγράφει ένας κάτοικος της Λομβαρδίας. Η περιφέρεια των 16 εκ. κατοίκων που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας ήταν η πρώτη περιοχή που τέθηκε σε καραντίνα. Τη Δευτέρα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι κάθε εκατοστό ιταλικής γης τίθεται στο ίδιο καθεστώς. "Τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ" λέει, χαρακτηριστικά, ο Θοδωρής Γρηγοράτος περιγράφοντας την κατάσταση σε πέντε μόλις λέξεις.

Ο 42χρονος ερευνητής του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει και εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ράνκο (ένα χωριό 60 χλμ. περίπου έξω από το Μιλάνο). Σήμερα το πρωί, έπρεπε να πάει μέχρι την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και το ελληνικό προξενείο ώστε να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορέσει να ταξιδέψει η 2-μηνών κόρη του καθώς ακόμα δε διαθέτει διαβατήριο. Η διαδρομή από το Ράνκο στο Μιλάνο θυμίζει δυστοπικό σενάριο όπου η σιωπή είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. "Νιώθεις παράξενα, είναι απόκοσμο" αναφέρει σχετικά με την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Γράμμα από την αποκλεισμένη πόλη του Μιλάνου

Είναι 09:30 το πρωί και το Μιλάνο μοιάζει σαν να περιμένει βομβαρδισμό. "Στον κεντρικό σταθμό, όπου καθημερινά τέτοια ώρα υπάρχουν περί τα 10 χιλιάδες άτομα σήμερα είχε με τη βία 50 ανθρώπους" λέει εντυπωσιασμένος, πριν συνεχίσει: "Υπήρχε μία μόνο έξοδος από τις πλατφόρμες στην οποία βρίσκονταν αστυνομικοί που έλεγχαν τις υπεύθυνες δηλώσεις. Αποφάσιζαν επί  τόπου αν μπορείς ή όχι να φύγεις".


Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία είναι όλα κλειστά. Εμάς μας έδιωξαν, μας είπαν να δουλεύουμε από το σπίτι μέχρι και τις 3 Απριλίου.


Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τη στιγμή που ο Walter Ricciardi, σύμβουλος του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας, δήλωνε ότι αν συνεχιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε αυτούς τους ανεξέλεγκτους ρυθμούς είναι πιθανό να νοσήσει ακόμα και το 60% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για 1 εκ. νεκρούς. Φυσικά, αυτό θα συμβεί μόνο αν όλα πάνε στραβά - αν, τελικά, επικρατήσει το πλέον απαισιόδοξο σενάριο. Ο 42χρονος Έλληνας ερευνητής εικάζει ότι δηλώσεις ίσως έγιναν στην προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες της να πειθαρχήσουν στα μέτρα.

Μιλάνο 2

"Σε 45 λεπτά διαδρομή με τα πόδια από τον σταθμό μέχρι το προξενείο δεν είδα πάνω από 50 ανθρώπους". Οι Ιταλοί δείχνουν πραγματικά να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν κυκλοφορούν έξω και όταν το κάνουν φορούν απαραίτητα μάσκα. "Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία είναι όλα κλειστά. Εμάς μας έδιωξαν, μας είπαν να δουλεύουμε από το σπίτι μέχρι και τις 3 Απριλίου" λέει, πριν συνεχίσει: "Το ελληνικό προξενείο από την Πέμπτη και μετά θα δέχεται μόνο πολύ έκτακτα περιστατικά με ραντεβού και όχι με ωράριο γραφείου. Το 80% των μαγαζιών είναι ήδη κλειστά, αφού δεν πατάει ψυχή".


Τα φαρμακεία δέχονται κόσμο αλλά μπαίνει ένας κάθε φορά. Οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν υπομονετικά έξω και σε απόσταση ενός τουλάχιστον μέτρου.


Πώς όμως είναι η καθημερινότητα στη Λομβαρδία και στη φιλήσυχο χωριουδάκι του Ράνκο αυτήν την περίοδο; "Εντάξει, η περιοχή δε φημίζεται για τη διασκέδασή της αλλά επικρατεί πια μία απίστευτη ερημιά. Τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά μετά τις 6 το απόγευμα. Σκέφτονται να αφήσουν ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ - σε αντίθεση με ό,τι έχει γραφτεί πάντως στο ίντερνετ, τα πρώτα φέρνουν συνέχεια αντιμικροβιακά για τα χέρια ενώ τα δεύτερα δείχνουν να διαθέτουν μεγάλο στοκ προϊόντων". Μήπως, τελικά, η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει και τόσο δραματικά; "Τα φαρμακεία δέχονται κόσμο αλλά μπαίνει ένας κάθε φορά. Οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν υπομονετικά έξω και σε απόσταση ενός τουλάχιστον μέτρου".

Μαγαζί Μιλάνο
Έξω από μαγαζί στο Μιλάνο: Στο hashtag διαβάζουμε "Θα μείνω σπίτι".

Υπάρχει αστυνομία παντού στο δρόμο. Αν είσαι έξω χωρίς λόγο σε στέλνουν κατευθείαν σπίτι

Ναι, τα πράγματα ακούγονται δύσκολα. "Τα οδοντιατρεία έχουν όλα κλείσει. Οι γιατροί φορούν όλοι μάσκα, αφού έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να κολλήσουν. Τα νοσοκομεία είναι τελείως γεμάτα και δέχονται μόνο περιπτώσεις με καλές πιθανότητες ίασης. Φοβάμαι πως οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες στέλνονται πίσω στο σπίτι τους (σ.σ: η Λομβαρδία έχει πολύ μεγάλο μέσο όρο ηλικίας)". Η κατάσταση σαφώς και είναι πρωτόγνωρη, όχι μόνο για την Ιταλία για όλο τον πλανήτη.

"Υπάρχει αστυνομία παντού στο δρόμο. Σε σταματούν και ρωτούν πού πας. Αν θεωρήσουν την απάντηση φυσιολογική σε αφήνουν, αλλά συμπληρώνεις το λεγόμενο autocertificazione (υπεύθυνη δήλωση) και ύστερα μπορείς να συνεχίσεις τον δρόμο σου. Αν, όμως, είσαι έξω χωρίς λόγο σε στέλνουν κατευθείαν σπίτι" αναφέρει ο 42χρονος Έλληνας ερευνητής, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά αυστηρή σύσταση για μειωμένες μετακινήσεις.

κορονοϊός Μιλάνο Ιταλία
Στη βιτρίνα βιβλιοπωλείου του ΜΙλάνο, φιγουράρουν σχετικά με την επιδημία βιβλία.

Οι ιταλικές αρχές παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα -έστω και καθυστερημένα- ενώ οι πολίτες φαίνεται να πειθαρχούν απόλυτα. Ίσως, τελικά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγει ο πλανήτης από αυτήν την κρίση. Πώς, όμως, είναι άραγε να ζεις στη Λομβαρδία αυτήν την τόσο παράξενη εποχή; "Οι άνθρωποι μιλούν με τρόμο για την κατάσταση. Άλλοι από άγνοια, άλλοι από φόβο και άλλοι γιατί σκέφτονται τις οικονομικές συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση πάντως νιώθεις ότι βρίσκεσαι υπό πολιορκία"


Κεντρική φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.