Στο "κόκκινο" βρίσκονται περιοχές της Βορείου Ελλάδος, τα δύο κοσμοπολίτικα νησιά την Μύκονο και την Σαντορίνη αλλά και δύο προσφυγικές δομές στην Ριτσώνα και την Μαλακάσα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέτει άμεσα σε καραντίνα δήμους όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ή θυμάτων προκειμένου να σταματήσει τη διασπορά. Παράλληλα εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων αλλά και οδηγίες ενόψει του Πάσχα.

Φόβοι από το δεύτερο κρούσμα στη Μύκονο

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με την απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να απαγορεύσει τις μετακινήσεις στα δύο κυκλαδίτικα νησιά που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που υπήρξαν σήμαναν συναγερμό καθώς η 49χρονη αγιογράφος φέρεται να είχε επαφές με αρκετό κόσμο στο νησί των ανέμων, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Μυκόνου.

"Η Πολιτεία επιδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της και λαμβάνει δραστικά μέτρα για την προστασία του νησιού. Σε αυτή τη συγκυρία αυτό που οφείλουμε όλοι είναι να πειθαρχήσουμε, αλλά και να στηρίξουμε όσους συνανθρώπους μας έχουν πραγματικά ανάγκη" δήλωσε ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Φόβος για τον τουρισμό

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να πλήξουν ακόμη περαιτέρω την τουριστική εικόνα του νησιού. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να περάσουν στα δύο νησιά τις διακοπές του Πάσχα. Ξενοδοχεία και εστιατόρια δεν προσλαμβάνουν προσωπικό λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί. Τοπικοί παράγοντες ελπίζουν πλέον να μην χαθεί τελείως η καλοκαιρινή περίοδο στην περίπτωση που υπάρξει άρση των μέτρων τον Μάιο.

Ανησυχία για τις προσφυγικές δομές

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία για τις εξάπλωση του Κορονοϊού στις προσφυγικές δομές της Ριτσώνας και της Μαλακάσας μετά τα κρούσματα που υπήρξαν. Όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος της τήρησης των μέτρων στα κέντρα που υπάρχουν και στόχος είναι να μεταφερθούν όσοι έχουν νοσήσει σε ξεχωριστά κοντέινερ προκειμένου να σταματήσει η διασπορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά στις δύο δομές διαμένουν περίπου 5000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Ριτσώνα υπήρξαν μέχρι τώρα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ στην Μαλακάσα τα επόμενα 24ωρα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που έγιναν σε περίπου 100 άτομα μετά το πρώτο θετικό κρούσμα που υπήρξε σε 53χρονο Αφγανό.

Οι μετανάστες είναι από τα ζητούμενα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες.

Σε "καραντίνα" Καστοριά, Κοζάνη, Ξάνθη και Πέλλα

Η Κοζάνη και η Καστοριά ήταν οι πρώτοι νομοί που επλήγησαν από την φονική νόσο και οι εξακολουθούν να μετρούν κρούσματα και θύματα. Συνολικά στην Δυτική Μακεδονία έχουν διαπιστωθεί 116 κρούσματα ενώ 16 συνάνθρωποι μας, έχουν χάσει τη ζωή τους. Ωστόσο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτική Προστασία έχουν αρχίσει να αποδίδουν καθώς τις τελευταίες 60 ώρες υπήρξε μόνο μία εισαγωγή μια 65χρονης στο νοσοκομείο της Καστοριάς ενώ τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν για περίπου 10 ημέρες πήραν εξιτήριο.

Ελάχιστα έως μηδενικά πλέον είναι τα κρούσματα από την ημέρα που αποφασίστηκαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα χωριά της Ξάνθης και του Νομού Πέλλας. Αυτό που τονίζουν τόσο οι Περιφερειάρχες αλλά και οι δήμαρχοι είναι πως ενόψει και των εορτών του Πάσχα δεν θα πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από τον ένα νομό στον άλλον και προειδοποιούν με αυστηρά μέτρα και πρόστιμά όσους δεν εφαρμόσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Από: thetoc.gr