Πώς οι τρεις ιδρυτές της Airbnb διπλασίασαν τις περιουσίες τους σε μία ημέρα

Παρά τη συρρίκνωση που υπέστη η εταιρεία λόγω της πανδημίας.

Γράφει: Esquire Editors 12 Δεκεμβρίου 2020

Η πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της Airbnb άξιζε την αναμονή για τους τρεις δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της. Την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα της IPO, οι μετοχές εκτινάχθηκαν διπλασιάζοντας τις περιουσίες τους μέσα σε μία ημέρα.

Η Airbnb κατάφερε τελικά με την IPO να αντλήσει 3,5 δισ. δολ., πουλώντας 51,5 εκατ. μετοχές Class A. Η μετοχή της εταιρείας γρήγορα αυξήθηκε και αργά το απόγευμα υπερδιπλασιάστηκε (149 δολ. ανά μετοχή). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να φτάσει τα 103 δισ. δολ. - ξεπερνώντας τις American Airlines (11 δισ.), Hilton hotels (30 δισ.) και Uber (96 δισ.).

Πιο κερδισμένος αναδείχθηκε ο Brian Chesky, ο διευθύνων σύμβουλος και ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, ο οποίος κατέχει μερίδιο 11% σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το Forbes εκτιμά πως ο Chesky είχε περιουσία, το πρωί της IPO, 5,2 δισ. δολ. Πλέον έχει περιουσία 11,4 δισ. δολ. Πούλησε 517.241 μετοχές του, δημιουργώντας κέρδη περίπου 22 εκατ. δολ. σε μετρητά μετά φόρους. 

Οι συνιδρυτές του επίσης βγήκαν κερδισμένοι. Ο Nathan Blecharcyzk και ο Joe Gebbia κατέχουν επίσης από 10% στην εταιρεία. Ο καθένας τους είχε περιουσία περίπου 4,7 δισ. δολάρια πριν την IPO. Τώρα έχουν περιουσία 10,3 δισ. δολάρια ο καθένας, όπως υπολογίζει ο Forbes. Ο καθένας τους πούλησε επίσης 517.241 μετοχές το πρωί της IPO για περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μετά τους φόρους.

Η πλατφόρμα διαμοιρασμού κατοικιών πούλησε 51.551.723 μετοχές Class A στα $68 δολ. την καθεμία, πολύ υψηλότερα από την περιοχή τιμών μεταξύ $56 και $60 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη IPO του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, παρά τα συρρικνωμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία λόγω της πανδημίας. 

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.