Οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη σύμφωνα με το Forbes

Για να σε προλάβουμε, στην κορυφή δεν είναι η Angela Merkel.

Γράφει: Esquire Editors 08 Δεκεμβρίου 2021

Όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, έτσι και το 2021 οι γυναίκες έκαναν ηχηρή την παρουσία τους στα τεκταινόμενα του πλανήτη. Η εικόνα των "σιδηρών κυριών” της φετινής χρονιάς ωστόσο είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με αυτήν πριν από μόλις ένα ή δύο χρόνια. Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, οι γυναίκες έχουν κερδίσει έδαφος όσον αφορά την εκπροσώπησή τους στο παγκόσμιο επιχειρείν, κάτι που επιβεβαιώνει και η 18η λίστα του Forbes με τις "100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο”, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 40 διευθύνουσες σύμβουλοι - οι περισσότερες από το 2015 και μετά -, που "επιβλέπουν” επιχειρήσεις με έσοδα ρεκόρ της τάξης των 3,3 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, όσο έδαφος κέρδισαν στην επιχειρηματική σκακιέρα το έχασαν αλλού. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με πέρυσι οι γυναίκες αρχηγοί κρατών είναι κατά δύο λιγότερες.

Τίποτε, όμως, δεν καταδεικνύει πιο γλαφυρά τις διαφοροποιήσεις της φετινής λίστας από την αλλαγή που συντελέστηκε στην κορυφή.

Στα 18 χρόνια που το Forbes καταρτίζει τη συγκεκριμένη λίστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει βρεθεί εκτός κορυφής μόνο τρεις φορές. Εν όψει της επικείμενης συνταξιοδότησής της, η Μέρκελ έχει την ευκαιρία να αναζητήσει μια νέα πρωτιά, αφού την "τιμή” να ηγηθεί των 100 ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη είχε φέτος η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος MacKenzie Scott.

Η λίστα

Η MacKenzie Scott είναι η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, αλλά η απόλυτη πρόσβασή της σε αυτά τα χρήματα -και η αποφασιστικότητά της να τα δωρίσει με τρόπο ουσιαστικό και "επαναστατικό”- είναι τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίσει από τον "ανταγωνισμό” και να λάβει δικαίως τα "σκήπτρα”.

Ακριβώς πίσω της, στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, η οποία ανέβηκε μια θέση υψηλότερα, σε σχέση με πέρυσι, μετά την ανάληψη και επίσημα των καθηκόντων της, αλλάζοντας θέσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, που πλέον κατατάσσεται τρίτη στη λίστα.

Όλες οι περιπτώσεις των γυναικών που "φιγουράρουν” στη φετινή λίστα, πάντως, επιβεβαιώνουν ότι μια γυναίκα δεν αρκεί μόνο να έχει χρήματα ή μια θέση εξουσίας για να συμπεριληφθεί στις ισχυρότερες του πλανήτη. Η πραγματική του δύναμη εξαρτάται από το πώς αξιοποιούν τις περιουσίες τους, τη φωνή τους ή τη δημόσια παρουσία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Rosalind Brewer, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος των Starbucks που ανέλαβε τα "ηνία” της Walgreens τον Μάρτιο και είναι σήμερα η μόνη μαύρη γυναίκα που διευθύνει μια εταιρεία του δείκτη S&P 500. Επί μακρόν "πρωταθλήτρια” της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας, η Brewer "σκαρφάλωσε” 15 θέσεις από πέρυσι και ανήλθε στην 17η θέση της λίστας.

Η συνέχεια στο TheToc.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.