H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των επενδύσεων, ένας μίνι οδηγός

Απελευθερώνοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να κατακτήσεις το οικονομικό παιχνίδι.

Στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναδεικνύεται σε πρωταρχικό πεδίο μάχης, με την εντυπωσιακή πρόβλεψη ότι μέχρι το 2025 θα επενδυθούν στην ΑΙ 200 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός, Goldman Sachs.

Εν μέσω αυτού του μετασχηματιστικού κύματος, οι επενδυτές αγκαλιάζουν τις ικανότητες των παραγόμενων AI (generative AI) για να "κοσκινίσουν" τα δεδομένα και να ξεθάψουν τις πιο προσοδοφόρες αποδόσεις. Αν τα βαριά ονόματα της χρηματοοικονομικής εμπιστεύονται τα χαρτοφυλάκιά τους στο generative AI, γιατί να μην αξιοποιήσεις κι εσύ τις δυνατότητές της για ενισχυμένες αποδόσεις;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ιδιαίτερα και πολυπλεύρως ευεργετική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, φέρνοντας επανάσταση στην εξατομίκευση προϊόντων, αυτοματοποιώντας τις λειτουργίες του back-office και οχυρώνοντας τη διαχείριση κινδύνων, έναντι των κινδύνων της απάτης. Ωστόσο, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της έγκειται στην ικανότητά της να βελτιώνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, καθοδηγώντας τον εντοπισμό προνομιακών ευκαιριών αγοράς και πώλησης.

Πλοήγηση στις επενδυτικές θάλασσες με την τεχνητή νοημοσύνη

Στην επιδίωξη της δημιουργίας υπεραπόδοσης έναντι του δείκτη αναφοράς, τα εργαλεία της AI στέκονται ως κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία. Πρώτα απ' όλα, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στη σχολαστική επιλογή των μετοχών. Σε μια αγορά που κατακλύζεται από δεδομένα για περιουσιακά στοιχεία που ζητούν την προσοχή σου, η λήψη αποφάσεων μεταξύ εκατομμυρίων μετοχών μπορεί να μοιάζει με πλοήγηση σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Εδώ έρχονται τα stock screeners: εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να απλοποιήσουν αυτήν τη διαδικασία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνητή νοημοσύνη με αυτά, ώστε να σου εμφανίσουν δεδομένα, διαγράμματα και άλλες καινοτόμες διεπαφές που καθοδηγούνται από κάποιο μοντέλο, όπως το ChatGPT.

Ένα πρωτοποριακό stock screener, όπως το FinChat.io, που διαθέτει μια διεπαφή συνομιλίας, η οποία θυμίζει το ChatGPT, επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν ερωτήσεις και να λαμβάνουν απαντήσεις. Για παράδειγμα, στη δωρεάν έκδοσή του, μπορείτε να ρωτήσετε για μια συγκριτική ανάλυση των τελευταίων ετήσιων αποτελεσμάτων της Meta (Facebook) και της Alphabet (Google).

Ενδιαφέρεσαι να επενδύσετε σε έναν από αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες; Ένα απλό αίτημα για την οργάνωση των επιθυμητών πληροφοριών προς ανάλυση θα μπορούσε να σε γλιτώσει από την ταλαιπωρία της αναζήτησης στις ιστοσελίδες των εταιρειών. Το εργαλείο απαντά με πληροφορίες όπως: "Η Meta Platforms, Inc. διαθέτει υψηλότερο λειτουργικό περιθώριο κέρδους 34,41% σε σύγκριση με το 27,42% της Alphabet Inc., γεγονός που υποδηλώνει ότι η Meta Platforms, Inc. έχει επιτύχει ανώτερη αύξηση εσόδων και έχει διατηρήσει υψηλότερο λειτουργικό περιθώριο κέρδους από την Alphabet".

Πλοήγηση στα κύματα των δεδομένων

Για εντυπωσιακές απεικονίσεις, το Finviz ξεχωρίζει. Στη δωρεάν έκδοσή του, το εργαλείο αυτό επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν διάφορα φίλτρα για τη δημιουργία διαγραμμάτων που εντοπίζουν μετοχές, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τους επενδυτικούς σου στόχους. Ζήτησέ του να κυνηγήσει εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, με κάποιο ποσοστό πάνω ή κάτω από τις τιμές-στόχους τους και εντός ενός συγκεκριμένου εύρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς, μεταξύ άλλων φίλτρων.

Η τεχνητή νοημοσύνη οργανώνει τις πληροφορίες από την πλατφόρμα Finviz, δημιουργώντας έναν εξατομικευμένο κατάλογο με βάση τις προτιμήσεις σου. Μπορείς ακόμη να ορίσεις παραμέτρους και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις που υποδεικνύουν πιθανές ευκαιρίες αγοράς ή πώλησης. Αυτό το εργαλείο παρέχει επίσης λεπτομερή διαγράμματα για να βοηθήσει στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Ένα άλλο ενδιαφέρον stock screener είναι το Ainvest.com, το οποίο διαθέτει μια συνομιλία όπου μπορείς να εισάγεις παραμέτρους για να λάβεις τις επιθυμητές πληροφορίες. Για παράδειγμα, αν ζητήσεις μετοχές παρόμοιες με αυτή του ChatGPT, απαντά με εταιρείες όπως η C3.ai και η Amesite.

Ενώ αυτά είναι παραδείγματα εργαλείων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ευκαιριών, η επαναστατική τεχνολογία επεκτείνει τις δυνατότητές της και στη διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Δημιουργία χαρτοφυλακίων ή αποκάλυψη τάσεων

Η επιλογή μετοχών είναι μόνο ένα πεδίο για τη χρήση της AI. Η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου χαρτοφυλακίου-στόχου, στη διαχείριση του κινδύνου ή στη δημιουργία οικονομικών προβλέψεων για τον εντοπισμό τάσεων.

Η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου-στόχου είναι ένα κρίσιμο έργο για κάθε επενδυτή, και οι ρομποτικοί σύμβουλοι όπως η Wealthfront ή η Betterment είναι στη διάθεσή σου. Πέραν αυτού, ορισμένες πλατφόρμες αξιοποιούν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό τάσεων, όπως η AI for Alpha ή η Wealthbuddy, αν και αυτές μπορεί να ζητούν κάποιο αντίτιμο. Επιπλέον, η Simply Wall St προσφέρει επικαιροποιημένα -μέσω ΑΙ- επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αντικατοπτρίζουν τις στρατηγικές μεγάλων επενδυτών, όπως ο Bill Ackman.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των αναδυόμενων τεχνολογιών, που στοχεύουν στο ξεκλείδωμα υψηλότερων αποδόσεων. Στον κόσμο των επενδύσεων, η πληροφορία είναι δύναμη. Καθώς τα μεγάλα ταμεία υιοθετούν αυτές τις λύσεις για να αναζητήσουν την υπεραπόδοση, τα εργαλεία αυτά αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τους ιδιώτες που θέλουν να διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκιά τους με επαγγελματική φινέτσα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού παρουσία αστυνομικών

Το ζευγάρι δέχτηκε απειλητικά μηνύματα, με αποτέλεσμα να ενημερώσει τις Αρχές.

Το παρασκήνιο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής με τη συμβολή ΣΥΡΙΖΑ και Αρβανίτη

"Αν δεν είχαμε το πόρισμα του ευρωκοινοβουλίου, τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε…".

Πέθανε ο Mark Dodson, η φωνή των Gremlins και του Star Wars

Είχε δανείσει τη φωνή του σε ταινίες Star Wars, στα Gremlins, αλλά και σε δεκάδες video games.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συγκλονιστική αναπαράσταση των 57 νεκρών των Τεμπών

Η δράση έλαβε χώρα την Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές

Όλα όσα γίνονται στα ευρωψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.