Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2023

Ανάμεσα σε αυτές και η SpaceX του Elon Musk.

Γράφει: Esquire Editors 15 Νοεμβρίου 2023

Η SpaceX, η εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας που ίδρυσε και διευθύνει ο Elon Musk, έχει κερδίσει κρατικές συμβάσεις ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο καιρό, υπερδιπλασιάζοντας τα εκτιμώμενα έσοδά της στα 4,6 δισ. δολάρια. Η εταιρεία ελέγχει το 80% της εγχώριας αγοράς εκτοξεύσεων πυραύλων και διαχειρίζεται την ταχέως αναπτυσσόμενη Starlink που παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού internet. Πλέον συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ, μπαίνοντας για πρώτη φορά στη σχετική λίστα, στο Νο 145. Είναι μία από τις 11 νεοεισερχόμενες εταιρείες για φέτος.

Το ντεμπούτο της κάνει επίσης η Sazerac, η εταιρεία αλκοολούχων ποτών που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο William Goldring. Βρίσκεται στο Νο 207 με τα έσοδά της να εκτιμώνται στα 3 δισ. δολάρια. Γνωστή για τα μπέρμπον της, όπως τα Buffalo Trace, Blanton's και Pappy Van Winkle, η Sazerac με έδρα τη Νέα Ορλεάνη πουλά επίσης βότκα, τζιν, ρούμι και κονιάκ. Από τα πιο γνωστά label της είναι το Fireball, ένα ουίσκι με γεύση κανέλας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 45% της αγοράς αρωματισμένου ουίσκι.

Η Cargill βρίσκεται στην 1η θέση για τρίτη διαδοχική χρονιά και συνολικά για 36η χρονιά από τις 39 που καταρτίζει το Forbes τη λίστα με τις κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες. Τα έσοδά της για το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος -που έληξε τον Μάιο του 2023- ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 177 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σε δύο σημαντικές εξαγορές που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2023. Τον Ιανουάριο εξαγόρασε την Owensboro Grain Company, ένα οικογενειακό αποστακτήριο και μονάδα επεξεργασίας σόγιας με έδρα το Κεντάκι - το αντίτιμο δεν έγινε γνωστό. Τον Ιούλιο, η Cargill εξαγόρασε τη βιομηχανία βιολογικής βάσης Croda, μια βρετανική εταιρείας παραγωγής χημικών προϊόντων, έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Στο Νο2 της λίστας παραμένει η Koch Industries, με τα έσοδά της να ανέρχονται στα 125 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις της εταιρείας παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση. Οι κολοσσοί τροφίμων Publix Supermarkets και H-E-B καταλαμβάνουν τις θέσεις 3 και 5 αντίστοιχα. Η H-E-B επιστρέφει στην πρώτη πεντάδα μετά την πτώση της στο Νο. 6 το 2022. Τα έσοδα της Publix αυξήθηκαν κατά 13,6% στα 54,5 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις σε νέες τοποθεσίες. Η εταιρεία -με έδρα τη Φλόριντα- άνοιξε 40 νέα αταστήματα σε επτά πολιτείες το 2022. Η Mars, η εταιρεία ζαχαρωδών, τροφίμων και προϊόντων περιποίησης κατοικίδιων ζώων, βρίσκεται στο Νο. 4, όπως και πέρυσι.

Ένα κοινό έχουν η SpaceX, η Sazerac και οι πέντε κορυφαίες εταιρείες: δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες. Συνολικά 59 από τις ιδιωτικές εταιρείες της λίστας ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, ανάμεσά τους η αλυσίδα ειδών τέχνης και χειροτεχνίας Hobby Lobby (Νο 75) που διευθύνεται από τον ιδρυτή της David Green, η Panda Restaurant Group (Νο 112) που την ξεκίνησαν οι Andrew και Peggy Cherng το 1983 και η εταιρεία κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων Arthrex (Νο 184) ιδιοκτησίας Reinhold Schmieding.

Η λίστα περιλαμβάνει 258 εταιρείες φέτος, έναντι 246 πέρυσι. Σε αυτήν εντάσσονται εταιρείες με έσοδα που υπερβαίνουν τα 2 δισ. δολάρια στο τελευταίο οικονομικό έτος. Για το 85% των εταιρειών της λίστας ο επίμαχος χρόνος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος 2022. Κάποιων εταιρειών οι τελευταίες οικονομικές χρήσεις έληξαν τον Οκτώβριο του 2023.

Τέσσερις εταιρείες επέστρεψαν στη λίστα μετά από απουσία ετών. Η Oxbow, εταιρεία επεξεργασίας πετρελαϊκού κοκ, βγήκε εκτός λίστας το 2020 και επιστρέφει φέτος στο Νο 224 με έσοδα 2,7 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, William (Bill) Koch, είναι ο αδελφός του Charles Koch, CEO της Koch Industries. Ξεκίνησε την Oxbow αφού πούλησε το μερίδιό του στην Koch Industries, στους αδελφούς του Charles και David (o οποίος πέθανε το 2019) το 1983 έναντι 470 εκατ. δολαρίων. Ο Bill Koch και ο αδελφός του Frederick Koch (απεβίωσε το 2020) είχαν μια μακρά δικαστική διαμάχη για το αντίτιμο του μεριδίου, η οποία τελικά επιλύθηκε το 2001.

Η εταιρεία κατασκευής επίπλων Haworth, με έδρα το Holland του Michigan, βγήκε εκτός λίστας το 2020 και επιστρέφει φέτος στο Νο 231, με ρεκόρ πωλήσεων ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, "άλμα" 27,5% σε σύγκριση με το 2021.

Ο κατασκευαστικός κλάδος είχε άλλη μια καλή χρονιά. Η ABC Supply, από τις μεγαλύτερες εταιρείες χονδρικής πώλησης σκεπών, πλαισίων και παραθύρων στις ΗΠΑ (που ανήκει στη δισεκατομμυριούχο Diane Hendricks), αύξησε κατά διψήφιο ποσοστό τα έσοδά της για δεύτερη συναπτή χρονιά. Ειδικότερα, ανήλθαν στα 18,5 δισ. δολάρια στο ημερολογιακό έτος 2022, ενισχυμένα κατά 25,9%, με την εταιρεία να σκαρφαλώνει πέντε θέσεις και να φτάνει το Νο 21.

Ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς, όμως, ήταν η Colonial Group, η οποία εκτινάχθηκε κατά 73 θέσεις στο Νο. 126. Η εταιρεία με έδρα την Τζόρτζια δραστηριοποιείται στην εμπορία προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις υπηρεσίες τερματικών σταθμών για χύδην ξηρά/υγρά φορτία, παρέχει υπηρεσίες ρυμουλκών και φορτηγών και είναι μητρική της Enmarket, μιας αλυσίδας καταστημάτων ψιλικών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1921 και σήμερα διοικείται από τον Christian Demere, 4η γενιά της οικογένειας που διευθύνει την Colonial.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) του Musk εμφανίζεται στη λίστα για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Φέτος η X βρίσκεται στο Νο 149- από το Νο 104 πέρυσι- αφού τα έσοδά της υποχώρησαν στα 4,4 δισ. δολάρια από 5 δισ. δολάρια. Η επισκεψιμότητα της πλατφόρμας φέρεται να έχει μειωθεί και ο Musk έχει δηλώσει δημοσίως ότι τα διαφημιστικά έσοδα έχουν περικοπεί.

Εκτός λίστας φέτος η Pilot, ενώ πέρυσι φιγούραρε στο Νο. 5. Η κατρακύλα αυτή δεν προκύπτει επειδή παραπαίουν οι δραστηριότητές της, αλλά λόγω νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η Berkshire Hathaway του Warren Buffet αγόρασε μειοψηφικό μερίδιο (38,6%) της Pilot από την οικογένεια Haslam το 2017 και ολοκλήρωσε την εξαγορά επιπλέον 41,4% τον περασμένο Ιανουάριο. Συνολικά, η Berkshire Hathaway κατέβαλε περίπου 11 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 80% της Pilot. Η οικογένεια Haslam, η οποία μπορεί να πουλήσει και το υπόλοιπο 20% του μεριδίου της, έκανε μήνυση στην Berkshire Hathaway, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί μια νέα λογιστική μέθοδο για να υπολογίσει το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει για το υπόλοιπο 20% συμπιέζοντας τεχνητά τα κέρδη, από τα οποία και θα καθοριζόταν η τιμή αγοράς του υπόλοιπου μεριδίου. Η Berkshire Hathaway δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των ισχυρισμών της Pilot.

Στη λίστα δεν βρίσκουμε ακόμη δύο εταιρείς που είχαμε συνηθίσει την παρουσία τους στις κορυφαίες ιδιωτικές: η εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Sierra Nevada και η αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών Kum & Go. Τα έσοδα της Sierra Nevada διολίσθησαν κάτω από το όριο των 2 δισ. δολαρίων κυρίως εξαιτίας της απόσχισης της Sierra Space το 2021. Η εταιρεία με έδρα τη Νεβάδα διοικείται από το ζεύγος δισεκατομμυριούχων Fatih και Eren Ozmen. Η Kum & Go με έδρα την Αϊόβα, που βρισκόταν στο Νο 184 το 2022, πωλήθηκε στη Maverik, μια αλυσίδα βενζινάδικων και καταστημάτων ψιλικών, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό της συναλλαγής. Η Maverik είναι θυγατρική της FJ Management, νεοεισερχόμενης στη λίστα στο Νο. 81.

Δείτε όλη τη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2023 εδώ

Από: Forbes Greece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear