O εργασιακός παράδεισος των hi-tech κολοσσών δέχεται επίθεση. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google, δείχνουν να χάνουν την πρωτοκαθεδρία που απολάμβαναν εδώ και χρόνια ως οι απόλυτες dream jobs. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η ετήσια έκθεση της Glassdoor σχετικά με τις καλύτερες δουλειές που κυκλοφορούν εκεί έξω και καλό θα ήταν να κυνηγήσει κανείς μέσα στο 2020. Σημαντική σημείωση: Για να μπει μία εταιρεία στη λίστα πρέπει να έχει τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους και να λάβει τουλάχιστον 75 ψήφους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στη φετινή νούμερο ένα θέση βρίσκουμε μία μάλλον άγνωστη εταιρεία πληροφορικής που ακούει στο όνομα HubSpot. Ναι, όντως, πάλι η τεχνολογία φιγουράρει στην κορυφή, όμως η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει να κάνει τίποτα με τους κολοσσούς που έχουν παρουσιαστεί (κι έχουν παρουσιάσει τους εαυτούς τους) τα τελευταία χρόνια ως εργασιακές Εδέμ. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τα σκάνδαλα που ξέσπασαν ενάντια στην Google και έβγαλαν τους υπαλλήλους της στον δρόμο, σε διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της.

Φυσικά, η εταιρεία από το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας δεν είναι τόσο χαμηλά στη λίστα αφού παραμένει 11η. Αντίστοιχα το Facebook βρίσκεται στην 23η θέση (χάνοντας εφτά ολόκληρες θέσεις από πέρσι). Εκείνο, όμως, που κάνει εντύπωση είναι ότι πια κανένας από τους γνωστούς κολοσσούς (Google, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft) δεν βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα - κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν δεδομένο.


Όσο για την Amazon που δεν θεωρήθηκε ποτέ εργασιακός παράδεισος, δεν βρίσκεται πουθενά στις πρώτες 100 θέσεις.


Πώς όμως το Facebook και η Google διατηρούν ακόμα τόσο υψηλές τοποθετήσεις στη λίστα του Glassdoor; Το σίγουρο είναι ότι από πλευράς απολαβών, παροχών αλλά και δυνατότητα εξέλιξης προσφέρουν μάλλον ασυναγώνιστα προνόμια στους εργαζόμενούς τους. Μάλιστα, το πρώτο φημίζεται για τους παχυλούς μισθούς που προσφέρει απλόχερα. Εκεί που υστερούν είναι στην ποιότητα ζωής: Κακά ωράρια, τρομερή πίεση και ένα δόγμα που παραπέμπει στην ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια. Οι απεργίες, οι διαμαρτυρίες και γενικά οι εργασιακές διεκδικήσεις δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτες στη Σίλικον Βάλεϊ.

Σίγουρα τα σκάνδαλα που συχνά πυκνά σκάνε, ιδιαίτερα όσον αφορά την δραστηριότητα και τον τρόπο λειτουργίας του Facebook, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις εταιρείες. Τι γίνεται όμως με τις άλλες διάσημες εταιρείες τεχνολογίας; Στη 12η θέση έχουμε το LinkedIn, στην 21η τη  Microsoft, στην 39η την Adobe και μόλις στην 84η θέση την Apple.

Όσο για την Amazon που δεν θεωρήθηκε ποτέ εργασιακός παράδεισος, δεν βρίσκεται πουθενά στις πρώτες 100 θέσεις. Ως γνωστόν, η κακή συνήθεια του Jeff Bezos να ρίχνει τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρει, εξαντλώντας πρώτα όσο μπορεί το προσωπικό του (σ.σ: υπάρχουν κατηγορίες για άθλιες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας) δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα κέρδη, όμως, της Amazon παραμένουν αμείωτα, υπέρογκα και πραγματικά μυθικά. Κάποιος, βέβαια, πρέπει να πληρώσει με τη δουλειά του για αυτά.


φωτογραφίες © Getty Images